2009 m. rugsėjo 4 d.
Nr. 62
(1754)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

„Marijos radijo“  šventė

Benjaminas ŽULYS

Jaunoji „Marijos radijo“
minėjimo dalyvė

Nuo katalikiškos viešosios įstaigos „Marijos radijo“ įkūrimo prabėgo penkeri metai. Ta proga Kaune, Pažaislyje, įvyko šiai sukakčiai skirtos iškilmės.  Nors prieš tai pliaupė lietus, šventovė buvo pilna žmonių, nes dažnas jų yra nuolatinis „Marijos radijo“ laidų klausytojas, rėmėjas ar talkininkas savanoris. Švč. M. Marijos Apsilankymo pas Elžbietą bažnyčioje šv. Mišias aukojo šios organizacijos programų direktorius kun. Oskaras Petras Volskis, jam talkino kun. dr. Arnoldas Valkauskas ir kun. Kazimieras Ambrasas SJ.


Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejų pasitinkant

Prisiminė vieną iškiliausių Žemaičių vyskupų

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Konferencijos dalyviai prie koplyčios
Žemaičių Kalvarijoje

Rugpjūčio 22 dieną dviem džiugiom progom tikintieji rinkosi į svarbiausią Žemaitijos šventovę – Švč. M. Marijos Apsilankymo Baziliką: liepos mėnesį ši Bazilika priimta į pasaulio Marijos šventovių šeimą ir dabar kiekviena Švč. M. Marijos šventė, įrašyta liturginiame kalendoriuje, šioje šventovėje – ir atlaidų šventė. Kita proga – tai jau antra konferencija, skirta šios šventovės istorijai (pirma įvyko prieš penkerius metus). Pagrindinis tikslas – stabtelėti ties šios šventovės steigėjo vyskupo Jurgio Tiškevičiaus asmenybe, žvelgiant į tą laikotarpį, kai buvo statoma bažnyčia ir nutiestas Kryžiaus kelias aplink tada Gardais vadintą dabartinį Žemaičių Kalvarijos miestelį. Konferenciją rengė Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija, Telšių vyskupijos kurija, KU Katechetikos katedra, LKMA Klaipėdos skyrius, Žemaičių Kalvarijos kultūros centras.


Tarptautinis vargonų muzikos festivalis

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Groja jaunieji vargonininkai
Rasos BRAŽĖNAITĖS nuotrauka

Rugpjūčio 9–10 dienomis Anykščiuose vyko devintasis tarptautinis jaunųjų vargonininkų festivalis. Šiemet  savo iškilmingais vargonų muzikos garsais nusilenkiama iškiliai dviejų miestų ir dviejų valstybių asmenybei poetui ir vyskupui Antanui Baranauskui ir šimtmetį mininčiai Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčiai.

Prieš šv. Mišias Lenkijos Respublikos ypatingasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Janušas Skolimovskis pasveikino renginio organizatorius, dalyvius ir svečius, padėkojo šventės iniciatoriui – Anykščių dekanui kanauninkui Stanislovui Krumpliauskui – ir įteikė jam Lenkijos kultūros ir tautinio paveldo ministro specialių ženklą „Už nuopelnus lenkų kultūrai“.


Ištiesia pagalbos ranką

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Vokiečiai įteikė dviratį Veprių
bažnyčios patarnautojui Algiui
Surdokui, centre – klebonas
kun. Gintautas Naudžiūnas,
kairėje – „SOS Vepriuose“
direktorius Romas Petras Šaulys

Neseniai  visuomeninę organizaciją „SOS Vepriuose“ aplankė draugai iš Vokietijos Vareno miesto. BdV (išvytųjų iš gimtųjų vietų) organizacijos nariai Vilfred, Mike, Lidija Pickranai ir Maltos ordino atstovai Inge Drell, Andreas Glathe, Karin Puddig, Valli Šrade į Lietuvą atvyko su dovanomis.  

Pasak „SOS Vepriuose“ direktoriaus Romo Petro Šaulio, mūsiškius ir vokiečius vienija tas pats tikslas – padėti tiems, kuriems labiausiai reikia pagalbos. 2000 metais R. P. Šaulys Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriuje gavo keletą Vokietijos labdaros ir paramos organizacijų adresų, parašė laiškus, tačiau atsiliepė tik Vareno miesto Maltos ordino pagalbos tarnybos darbuotojai. Vėliau pradėta bendrauti ir su to paties miesto BdV organizacija. Per šiuos metus į „SOS Vepriuose“ organizaciją atkeliavo labdaringų siuntų beveik už 60 000 litų. Siuntos išdalintos ne tik Veprių, bet ir kitų rajono seniūnijų gyventojams, socialiai remtinoms šeimoms, senelių namams, mokykloms ir kt. Veprių seniūnė Dalė Urbonienė pabrėžė, kad „SOS Vepriuose“ organizacija vykdo ne tik labdaros veiklą, rūpinasi globos ir slaugos reikalais, bet ir prisideda prie dvasinio ugdymo, propaguoja Veprių krašto istorinį palikimą, globoja istorinius paminklus, telkia visus dalyvauti paminklų atstatymo darbuose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija