2009 m. rugsėjo 4 d.
Nr. 62
(1754)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Ištiesia pagalbos ranką

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Vokiečiai įteikė dviratį Veprių
bažnyčios patarnautojui Algiui
Surdokui, centre – klebonas
kun. Gintautas Naudžiūnas,
kairėje – „SOS Vepriuose“
direktorius Romas Petras Šaulys

Neseniai  visuomeninę organizaciją „SOS Vepriuose“ aplankė draugai iš Vokietijos Vareno miesto. BdV (išvytųjų iš gimtųjų vietų) organizacijos nariai Vilfred, Mike, Lidija Pickranai ir Maltos ordino atstovai Inge Drell, Andreas Glathe, Karin Puddig, Valli Šrade į Lietuvą atvyko su dovanomis.  

Pasak „SOS Vepriuose“ direktoriaus Romo Petro Šaulio, mūsiškius ir vokiečius vienija tas pats tikslas – padėti tiems, kuriems labiausiai reikia pagalbos. 2000 metais R. P. Šaulys Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriuje gavo keletą Vokietijos labdaros ir paramos organizacijų adresų, parašė laiškus, tačiau atsiliepė tik Vareno miesto Maltos ordino pagalbos tarnybos darbuotojai. Vėliau pradėta bendrauti ir su to paties miesto BdV organizacija. Per šiuos metus į „SOS Vepriuose“ organizaciją atkeliavo labdaringų siuntų beveik už 60 000 litų. Siuntos išdalintos ne tik Veprių, bet ir kitų rajono seniūnijų gyventojams, socialiai remtinoms šeimoms, senelių namams, mokykloms ir kt. Veprių seniūnė Dalė Urbonienė pabrėžė, kad „SOS Vepriuose“ organizacija vykdo ne tik labdaros veiklą, rūpinasi globos ir slaugos reikalais, bet ir prisideda prie dvasinio ugdymo, propaguoja Veprių krašto istorinį palikimą, globoja istorinius paminklus, telkia visus dalyvauti paminklų atstatymo darbuose.

BdV organizacija Vokietijoje susikūrė 1990 metais, kai buvo pradėti vienyti žmonės, Antrojo pasaulinio karo metais išvyti iš gimtųjų vietų ir suradę namus svetur. Tokių žmonių yra beveik milijonas. „1945 metais Lenkijos vyriausybė išleido įsakymą, kad visi vokiečiai, gyvenantys jų žemėse, per 25 valandas privalo išsikraustyti. Išvyti žmonės galėjo su savimi pasiimti tik 20 kilogramų mantos ir eiti pėsčiomis. Pakelyje jie dar buvo apiplėšiami. Todėl mūsų žmonės puikiai žino, ką reiškia visko netekti. Mūsų žmonės mielai aukoja tiems žmonėms Lietuvoje, kuriems reikia pagalbos. Džiaugiamės galėdami padėti jūsų žmonėms“, – sakė V. Pickran. Renkant ir pakuojant labdarą jam daug padeda žmona Lidija. Neseniai ji suruošė 64 paketus, kurie kartu su Maltos ordino suruoštomis siuntomis sėkmingai pasiekė Lietuvą. Maltos ordinas taip pat pristatė savo organizaciją, jos tikslus ir veiklos kryptis. Maltos ordinas – tai savarankiška organizacija, teikianti humanitarinę ir karitatyvinę pagalbą socialiai remtiniems žmonėms 90 pasaulio šalių.

Maltos ordino ir BdV nariai įteikė dviračius dešimtmečiui Pauliui Ramanauskui ir Veprių bažnyčios patarnautojui Algiui Surdokui. Jie lankėsi Deltuvos senelių namuose, kurių steigėjai buvo maltiečiai. Seneliams vokiečiai atvežė patalynės, drabužių, vežimėlių neįgaliesiems, kitų daiktų. Jie bendravo su naujuoju Veprių ir Deltuvos parapijų klebonu kun. Gintautu Naudžiūnu, pažadėjo ir ateityje remti senelių namus. Svečiai buvo išvykę į Kauną, susitiko su Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentu, Kauno apskrities ligoninės direktoriumi, vyriausiuoju gydytoju, Maltos ordino pagalbos tarybos prezidiumo nariu Stasiu Gendviliu, kilusiu iš Ukmergės rajono. Drauge su S. Gendviliu jie aplankė Kauno Šv. Antano Paduviečio parapijos vaikų dienos centrą. Vaikai renkasi po bažnyčia esančioje salėje, kuri suremontuota už Vokietijos Maltos ordino lėšas. Su parapijos vaikais dirba mokytojos Angelė Puidokienė ir Danutė Gromnickienė. Po gražios programėlės, kurią parodė vaikai, jiems buvo įteikti svečių atvežti žaislai ir saldumynai. Svečiai tarėsi dėl tolimesnio bendradarbiavimo, teiravosi, kokios paramos reikėtų vaikams ir jaunimui.

BdV ir Maltos ordino nariai žavėjosi mūsų rengiamomis šventėmis: Deltuvos mūšio inscenizacija, Joninių švente. Laivo kapitonas Mike Pickran įsteigė asmeninį prizą greičiausiai trasą įveikusio žirgo savininkui. Svečiai lankėsi Kauno muziejuose, Pažaislio vienuolyne, istorinėje Lietuvos prezidentūroje. Vepriuose jie dalyvavo šv. Mišiose Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus Karalienės bažnyčioje, aplankė Veprių Kalvarijas, apžiūrėjo „Paskutinės vakarienės“ bareljefinę skulptūrą,  „Rūpintojėlio su kryžiumi“ skulptūrą, skirtą Jonavos „Azoto“ ekologinės avarijos padariniams atminti, R. P. Šaulio fotodarbų parodą, kuri paliko puikų įspūdį, kitas vietas. „Mus sužavėjo Laimos ir Petro Sauliūnų sodyba, šeimininkų svetingumas. Pirmą kartą atvykusiems mūsiškiams Lietuva ir jos žmonės paliko gerą įspūdį“, – džiaugėsi V. Pickran.

Už ilgametį gražų bendradarbiavimą ir paramą mūsų krašto žmonėms BdV organizacijos vadovui V. Pickran ir ir Maltos ordino vadovei I. Drell buvo įteikti rajono savivaldybės mero Algirdo Kopūsto padėkos raštai ir atminimo dovanėlės.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija