2009 m. rugsėjo 4 d.
Nr. 62
(1754)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Šventė titulinius Šv. Baltramiejaus atlaidus

Druskininkų (Ratnyčios) Šv. apaštalo
Baltramiejaus parapijiečiai
per titulinius atlaidus procesijoje
aplink bažnyčią. Centre – klebonas
kun. Almantas Kibirkštis
Autorės nuotraukos

Druskininkai. Rugpjūčio 23 dieną Ratnyčios Šv. apaštalo Baltramiejaus  bažnyčioje vyko jos globėjo šv. apaštalo Baltramiejaus tituliniai atlaidai. Rytines ir Sumos Mišias celebravo Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos rektorius kun. Žydrūnas Vabuolas. Parapijos klebonas kun. Almantas Kibirkštis visus pasveikino su švente ir prašė šv. Baltramiejaus užtarimo, kad Dievas mums atvertų dangaus vartus.


Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Svečias iš Afrikos

Giesme ir gėlės žiedu ateitininkai
sveikina svečią kun. Anthony
Asare (kairėje)

GARGŽDAI. Rugpjūčio 16 dieną, sekmadienį, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje lankėsi svečiai iš Dublino kun. Egidijus Arnašius su 44 metų kun. Anthony Asare. Pastarasis yra kilęs iš Ganos, įšventintas prieš 14 metų, daug metų dirbo Akros mieste, kurijoje. Prieš metus atvyko į Airiją. Jis žada Dublino Visų Šventųjų  kolegijoje, kuri yra afilijuota į Dublino miesto universitetą, siekti pastoracinės teologijos, vadybos ir verslo vadybos magistro laipsnio. Iš kunigo Egidijaus ir kitų išgirdęs apie Lietuvą, jis panoro pats joje apsilankyti, pamatyti, susipažinti.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Įamžino šv. Joną Nepomuką

Šv. Mišias aukoja kunigai (iš kairės):
Arvydas Mačiulis, Mykolas Petrauskas
ir Antanas Gutkauskas

TENENIAI. Liepos pabaigoje šv. Barboros parapijoje buvo pašventinta šios parapijos tikinčiųjų ir klebono kun. Mykolo Petrausko iniciatyva iš užmaršties prikelta ir restauruota kankinio šv. Jono Nepomuko (liaudyje Joneliu vadinamo) statula, kuri gražiai įkomponuota į šventoriuje esančią koplytėlę. Ta proga kun. M. Petrauskas su iš Upynos parapijos (Šilalės dekanatas) atvykusiais svečiais kunigais Antanu Gutkausku ir Arvydu Mačiuliu (abu kunigai dirba Rietave) aukojo šv. Mišias. Prisiminti ir pagerbti retai kur sutinkamą kankinį Joną Nepomuką susirinko daug tikinčiųjų. Pašventinus koplytėlę visi trys kunigai aukojo šv. Mišias, o kun. M. Petrauskas pasakė išsamią homiliją apie kankinį šv. Joną Nepomuką.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Žolinės atlaidų savaitė

Vyskupijos kurijos kancleris
kun. Eugenijus Troickis su grupe
jaunimo bažnyčios šventoriuje

KREKENAVA. Rugpjūčio 15-oji – Žolinės atlaidų diena –  Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje buvo skirta miestelio  600 metų jubiliejui ir Evangelijos tūkstantmečiui Lietuvoje. Kartu tai buvo ir Panevėžio vyskupijos jaunimo diena. Jaunimo šv. Mišias  aukojo Upytės klebonas mons. Juozapas Antanavičius, dalyvavo svečiai kunigai ir didelis būrys jaunųjų panevėžiečių, atėjusių pėsčiomis į Krekenavą. Monsinjoras pamoksle pateikė įtikinančius pavyzdžius, ko galima sulaukti iš Švč. Mergelės Marijos, kurios paveikslas šios bažnyčios  didžiajame altoriuje turi stebuklingų galių. Iš panevėžiečio, Sibiro katorgos pragaro ratus praėjusio vyriškio tuo metu Panevėžio Katedros klebonu dirbęs J. Antanavičius išgirdo, kaip tikėjimas  gali pakeisti netgi žmogaus likimą. Vaikiną suėmė ir išvežė į Sibirą. Sunkūs darbai ir prastas maistas  išdžiovino jį taip, kad nelaimėliui nebesinorėjo gyventi. Sunkiausią minutę jaunuoliui ėmė rodytis rožančių narstančios motinos rankos. Ji meldėsi už savo sūnų. Taip jaunas žmogus atgavo prasmę ir troškimą  gyventi. „Į Švč. M. Mariją galima kreiptis kaip į motiną“, – susirinkusiems didingoje šventovėje sakė monsinjoras.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Tėviškėje paliktos šaknys

Paminklinis akmuo Naujarodžiuose

Naujarodžiai. Rugpjūčio 15-ąją, per Žolinę, šiame Krekenavos parapijos kaime, paminklinį akmenį, skirtą Petro Adašiūno šeimai ir visiems naujarodiečiams, pašventino Utenos Šv. Dievo Apvaizdos parapijos rezidentas g. kan. Povilas Svirskis.

Mintis  įprasminti šioje vietovėje gyvenusių žmonių atminimą kilo pernai, per giminės sueigą. Iniciatyvos ėmėsi panevėžietė Jūratė Zanevičienė, nes 1896 metais į čia nuo Vadoklių atsikėlė jos senelis Petras Adašiūnas. Jis nusipirko sklypą, vedė uliūnietę Oną Labanauskaitę ir susilaukė būrio vaikų.  Krekenavoje kunigaujant Maironiui, P. Adašiūnas buvo bažnyčios maršalka.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija