2009 m. rugsėjo 4 d.
Nr. 62
(1754)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Žolinės atlaidų savaitė

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas
ir vyskupas emeritas Juozas
Preikšas eina į bažnyčią

Vyskupijos kurijos kancleris
kun. Eugenijus Troickis su grupe
jaunimo bažnyčios šventoriuje

Krekenavos klebonas
kan. Petras Budriūnas

KREKENAVA. Rugpjūčio 15-oji – Žolinės atlaidų diena –  Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje buvo skirta miestelio  600 metų jubiliejui ir Evangelijos tūkstantmečiui Lietuvoje. Kartu tai buvo ir Panevėžio vyskupijos jaunimo diena. Jaunimo šv. Mišias  aukojo Upytės klebonas mons. Juozapas Antanavičius, dalyvavo svečiai kunigai ir didelis būrys jaunųjų panevėžiečių, atėjusių pėsčiomis į Krekenavą. Monsinjoras pamoksle pateikė įtikinančius pavyzdžius, ko galima sulaukti iš Švč. Mergelės Marijos, kurios paveikslas šios bažnyčios  didžiajame altoriuje turi stebuklingų galių. Iš panevėžiečio, Sibiro katorgos pragaro ratus praėjusio vyriškio tuo metu Panevėžio Katedros klebonu dirbęs J. Antanavičius išgirdo, kaip tikėjimas  gali pakeisti netgi žmogaus likimą. Vaikiną suėmė ir išvežė į Sibirą. Sunkūs darbai ir prastas maistas  išdžiovino jį taip, kad nelaimėliui nebesinorėjo gyventi. Sunkiausią minutę jaunuoliui ėmė rodytis rožančių narstančios motinos rankos. Ji meldėsi už savo sūnų. Taip jaunas žmogus atgavo prasmę ir troškimą  gyventi. „Į Švč. M. Mariją galima kreiptis kaip į motiną“, – susirinkusiems didingoje šventovėje sakė monsinjoras.

Šv. Mišiose giedojusiam Panevėžio vyskupijos jungtiniam jaunimo chorui dėkojo Krekenavos klebonas kan. Petras Budriūnas.

Sumos Mišias pradėjęs vysk. J. Kauneckas sveikino atėjusius melstis priešais stebuklingąjį Švč. Mergelės Marijos paveikslą, bet aukoti jas patikėjo iš Kauno atvykusiam vyskupui emeritui Juozui Preikšui, nes jis šventė 25 metų vyskupo titulo gavimo ir 20 metų, kai gavo paskyrimą dirbti Panevėžio vyskupijos vadovu, sukaktis.

Mišiose giedojo Anykščių šv. Mato bažnyčios choras. Pamokslą sakęs vysk. J. Kauneckas kalbėjo: prieš keletą šimtmečių istorikai rašė, kad Lietuvoje vyrai – patys darbščiausi, o moterys – tobuliausios pasaulyje. Girtuoklystė čia retas reiškinys. Tačiau šiandien Lietuvoje daug blogybių. Be maldos ir Švč. M. Marijos pagalbos jų neįveiksime. „Jūs esate tie, kurie gali prikelti Lietuvą“, – kreipdamasis į tikinčiuosius kalbėjo vyskupas. Jubiliejus švenčiančiam vysk. J. Preikšui buvo sugiedota „Ilgiausių metų“ ir  palinkėta Dievo palaimos.

Žolinės atlaiduose talkino Panevėžio ir Krekenavos dekanatų kunigai.

Šventę filmavo Lietuvos nacionalinė televizija, jos įdomiausias akimirkas fiksavo iš Vilniaus atvykęs kun. Algimantas Keina, šv. Mišias transliavo „Marijos radijas“. O miestelio aikštėje visų atlaidų dalyvių laukė koncertinė programa, kurią atliko dainininkės Giulija ir Monika.

Atlaidai tęsėsi ir kitomis dienomis, visą savaitę. Rugpjūčio 16-oji, sekmadienis, buvo skirta maldai už Lietuvos atgimimą. Į Krekenavą rinkosi Gyvojo rožinio draugijos, minėjusios įkūrimo penkmetį ir vienijančios apie 6700 narių, atstovai. Šv. Mišias aukojo Panevėžio ir Panevėžio-Krekenavos dekanatų kunigai.

Rugpjūčio 17-ąją, pirmadienį, maldininkai rinkosi į kunigų ir dvasinių pašaukimų dieną. Šv. Mišiose dalyvavo vyskupai J. Kauneckas ir J. Preikšas bei daugiau kaip 50 kunigų ne tik iš Panevėžio, bet ir kitų vyskupijų, o kancelebracijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Giedojo Biržų bažnyčios choras. Arkivyskupas homilijoje kalbėjo apie kunigo brandą ir jo ryšį su Dievo Motina, priminė Arso klebono žodžius: „Jėzus Kristus, davęs mums viską, ką galėjo duoti, galiausiai mums paliko jam už visa brangiausią savo Motiną“. Arkivyskupas  pasidžiaugė, kad Panevėžio vyskupija turi gražių pavyzdžių: vysk. Kazimierą Paltaroką, kun. Alfonsą Lipniūną, prel. Leopoldą Pratkelį, kan. Petrą Raudą. Jis taip pat sakė, kad kunigas, atlikdamas savo misiją Jėzaus Kristaus vardu, kasdien privalo palaikyti glaudų maldos ryšį su Dievu. „Jei kunigas liautųsi kasdien rimtai melsis, liktų jau nebe kunigas pagal Jėzaus širdį, bet remontininkas ir religinių paslaugų teikėjas“, – teigė pamokslininkas. Arkivyskupas pastebėjo, kad Bažnyčios ir kunigų atžvilgiu oficialiai formuojama nepalanki opinija, kai pavienių dvasininkų klaidos apibendrintai priskiriamos veik visiems kunigams. Šiandien kunigui neužtenka išsilavinimo, bet ypač reikia Kristaus dvasios – meilės ir pagarbos net ir pačiam didžiausiam nusidėjėliui. Ir vyskupai, ir kunigai gundomi būti dideli ir svarbūs, o tai pavojinga. Daugiausia klaidų padaro ne maži dvasia, bet tie, kurie jaučiasi dideli. Atrodo, kad išpuikimą ir žmonės sunkiai atleidžia. Kiekvienas kunigas turi nuolat budėti ir melstis, nes nuo to, kiek bus nuolankus Viešpaties akivaizdoje, priklausys jo ir kunigiškoji branda, ir pastoracinė sėkmė, – sakė arkivyskupas S. Tamkevičius.

Po šv. Mišių Krekenavos bažnyčios šventoriuje buvo pašventintas Kunigų metams skirtas koplytstulpis „Gerasis Ganytojas“.

Rugpjūčio 18-ąją, antradienį, į Krekenavą rinkosi „Caritas“ darbuotojai ir savanoriai. Šv. Mišioms vadovavo vysk. J. Kauneckas, koncelebravo Panevėžio „Caritas“ direktorius kan. Petras Baniulis, mons. Lionginas Vaičiulionis, Pasvalio dekanas kun. Algis Neverauskas. Pamokslą pasakė kun. Robertas Grigas. Jis kalbėjo apie „Caritas“ organizaciją ir jos misiją, apie Marijos paskatinimą rūpintis vieni kitais. Mišiose giedojo Pasvalio choras.

Rugpjūčio 19 diena, trečiadienis, buvo skirta šeimoms ir vaikams. Šv. Mišioms vėl vadovavo Panevėžio vyskupas J. Kauneckas. Tai progai skirtą pamokslą pasakė kun. Kęstutis Brilius. Jis pastebėjo, kad vis agresyviau mūsų kultūroje reiškiasi šėtoniškos gaidos tiek koncertuose, tiek televizijų laidose. Priimdami šv. Komuniją, mes priimame Dievą. Tad pamokslininkas ir kvietė eiti su Kristumi įvairiais gyvenimo pašaukimo keliais. Tėvų ir mūsų visų pareiga – apsaugoti jaunimą ir vaikus nuo žalingų įtakų. Todėl nepilnamečių apsaugos įstatymas, dėl kurio verda aistros, yra garbės reikalas.

Rugpjūčio 20-ąją, ketvirtadienį, melstasi už ligonius ir medikus. Šv. Mišias aukojo Anykščių dekanato kunigai.

Rugpjūčio 21 dieną, penktadienį, į atlaidus rinkosi tikybos mokytojai ir kiti pedagogai, katechetai, švietimo darbuotojai, o pamaldose Utenos dekanato kunigai meldėsi ir už mokinius, studentus ir žurnalistus.

Rugpjūčio 22 dieną, šeštadienį, Krekenavoje Rokiškio ir Zarasų dekanatų kunigai meldėsi už parapijas, bendruomenes, seniūnijas.

Krekenavos atlaiduose kasdien 7500 egz. tiražu buvo leidžiamas laikraštėlis „Jubiliejaus aidai“.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija