2009 m. rugsėjo 11 d.
Nr. 64
(1756)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Širvintų dekanate

Prasidėjo Pivašiūnų paveikslo kelionė

Kernaviškiai ir klebonas
kun. Virgilijus Balnys išlydi
paveikslą į Musninkų parapiją

KERNAVĖ. Rugpjūčio 1 dieną čia prasidėjo Pivašiūnų Marijos, Nuliūdusiųjų Paguodos, paveikslo kelionė po Širvintų dekanatą. Kernavės bažnyčioje jis buvo įdėtas į Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų altorių.

Pamaldų metu prie paveikslo degė žvakės, netrūko besimeldžiančiųjų. Klebono kun. Virgilijaus Balnio siūlymu buvo suteikta galimybė paveikslą pasiimti į namus. Šiuo pasiūlymu mielai pasinaudojo tikintieji, kuriems dėl amžiaus ar sveikatos sunku pasiekti bažnyčią. Taigi paveikslas pabuvojo ne tik Kernavės bažnyčioje, bet ir Meilūnų, Paspėrių, Ramoniškių, Pakalniškių, Kaukiškių, Kunigiškių, Ardiškių kaimuose.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Aktyvus jaunimas

Pirmo tos dienos srauto sutvirtintieji
su vyskupo generalvikaru
prel. bažn. t. dr. Juozu Šiuriu

Šilalė. Parapijoje praėję šv. Onos atlaidai ir Žolinės šventė parodė, kad Šilalėje dar yra jaunimo, neabejingo tikėjimui ir nesigėdinčio iškilesnėmis šventėmis ateiti į šį rudenį šimtmetį švęsiančią Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią. Šilalės parapijoje aktyviai veikia skautai ir ateitininkai, kuriems sumaniai vadovauja Šilalės miesto mokyklų mokytojos Lina Jasaitė, Viktorija Macienė ir Elvyra Gedeikienė. Be to, Šilalės parapijos jaunimo katalikišką veiklą skatina kupinas energijos bei entuziazmo jaunimo bičiulis klebonas dekanas kun. Stasys Toleikis. Jis lankosi Šilalės miesto mokyklose vykstančiuose moksleivių religiniuose renginiuose, susitinka su parapijos jaunimu parapijos namuose. Čia vyksta įvairūs renginiai, susitikimai su vyskupu Jonu Boruta SJ, Telšių vyskupijos centro reikalų vedėju kun. teol. lic. Andriumi Vaitkevičiumi, Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos propedeutinio kurso auklėtiniais ir pan.  Reikalui esant,  klebonui dekanui kun. S. Toleikiui į pagalbą ateina jo pagalbininkai vikarai kunigai Kęstutis Motiejaitis ir Mindaugas Alekna. Tad  ir šią vasarą Šilalėje praėję šv. Onos atlaidai ir Žolinės šventė nebuvo vien pagyvenusių tikinčiųjų šventės. Į šias iškilmes sugužėjo ir nemažai jaunimo, kuris ėjo išpažinties, priėmė Šventąją Komuniją, meldėsi bei adoravo šv. Mišių metu. Nemaža dalis Šilalės parapijos jaunimo yra susibūrę į bažnytinį sakralinių giesmių chorą ir iškilesnių švenčių metu gieda Mišiose. Vis dažniau jaunimo matyti ir vakarinėse pamaldose.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio dekanate

Šv. Baltramiejaus atlaidai ir parapijos 100-mečio minėjimas

Kaime slėgtus sūrius vyskupas
Jonas Kauneckas priėmė kaip atnašą

Miežiškiai. 1909 metais įsteigus parapiją, kun. T. Pranaševičiaus rūpesčiu 1911 metais buvo pradėta statyti dabartinė bažnyčia. Deja, darbus sutrukdė prasidėjęs karas. Šventovė baigta statyti 1916–1920 metais klebono Antano Paurio iniciatyva, 1921 metais ją konsekravo vyskupas Pranciškus Karevičius.

Švęsti šv. Baltramiejaus atlaidų ir paminėti Švč. Mergelės Marijos bažnyčios įkūrimo 100-metį rugpjūčio 30-ąją, sekmadienį, susirinko tiek tikinčiųjų, kad ne visus galėjo šventovė sutalpinti. Šventė prasidėjo iškilminga procesija apie bažnyčią. Šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, dalyvavo kartu su juo atvykęs diakonas Rimantas Rimkus ir Nemunėlio Radviliškio klebonas kun. Andrius Šukys, beje, kilęs iš Miežiškių parapijos. Vėliau prie jų prisijungė Utenos klebonas ir dekanas g. kan. Juozapas Kuodis.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Pagerbė miestelio įkūrėjus

Paminklas baronkapinėse
įamžins miestelio kūrėjus

GELGAUDIŠKIS. Rugpjūčio 15-ąją čia buvo švenčiami Žolinės atlaidai. Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje Sumą aukojo kraštietis Kauno kunigų seminarijos vicerektorius kun. dr. Rimas Skinkaitis, atlaiduose dalyvavo kaimyninių Plokščių, Kaimelio ir Slavikų klebonai kunigai Antanas Urbanavičius, Zenonas Stepanauskas ir Darius Sruoginis. Vėliau prasmingas renginys vyko vadinamojoje kalvelėje, senosiose baronkapinėse, tarp medžių ir aptrupėjusių antkapių. Gelgaudiškiečiai rinkosi čia į paminklo šventinimo iškilmę. Giedojo bažnyčios choras, o jo vadovas Edgaras Pilypaitis kvietė prisiminti šioje vietoje besiilsinčius žmones, nuo kurių prieš 505 metus prasidėjo Gelgaudiškio istorija. Šios kapinės – tai tarsi ilgai buvusi miestelio žaizda ir gėda. Gelgaudiškietis Antanas Bajerčius pasakojo apie šią vietovę valdžiusius baronus. Jis prisiminė, kaip dar karo metais mokytoja atsivesdavo mokinius šias kapines tvarkyti. Jis prisimenąs čia ir koplyčią, antkapius su aprašinėtomis metalinėmis ir akmeninėmis plokštėmis. Apie 1957 metus kapus nusiaubė plėšikai, net karstus apiplėšė. Kapinės, nors ir niokojamos, išsaugojo bendrą vaizdą. Labiausiai kapinės niokotos po 1980 metų – buvo išlupti metaliniai kryžiai, išmėtyti ir sudaužyti antkapiai, vandalai tikėjosi rasti aukso. Aktyvūs gelgaudiškiečiai ir seniūnija pasirūpino sutvarkyti kapinių aplinką. Kultūros centro darbuotoja Lina Uždravienė parengė projektą, o UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ skyrė lėšų, už kurias buvo pastatytas paminklas. Jo autoriai – tautodailininkas Vidas Cikana ir kalvis Regimantas Stanaitis. Taigi nors ne šių dienų gelgaudiškiečiai viską suniokojo, bet jų rankomis miestelio kūrėjų kapinės sutvarkytos. Paminklą pašventino kun. dr. R. Skinkaitis ir parapijos klebonas kun. Alfredas Nėnius.


Šiaulių vyskupijoje

Radviliškio dekanate

Tituliniuose atlaiduose – jėzuito pamokslai ir kraštiečio koncertas

RADVILIŠKIS. Rugsėjo 6-ąją Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje buvo švenčiami tituliniai atlaidai. Šventės iškilmėje dalyvavo svečias iš Kauno, jėzuitų vienuolis kun. Rytis Gurkšnys SJ. Svečias aukojo Jaunimo šv. Mišias ir sakė homilijas. „Visiems mums reikia tokio žmogaus, kuris mus įkvėptų ir padrąsintų. Su mūsų parama ir pagalba žmonės gali nuveikti daug didesnių dalykų, negu galėtų patys vieni. Negalime net įsivaizduoti, kokią įtaką galime padaryti tam žmogui, kurio sumanymui ar projektui pritariame. Turime padrąsinti juos, kai jie dvejoja, pakylėti, kai jie suklumpa, pastūmėti pirmyn, kai jie sutinka kliūčių savo kelyje. Kiekvienam iš mūsų reikia tokio žmogaus, kuris matytų dar neišnaudotas mūsų galias ir sugebėjimus“, – teigė pamokslininkas kun. R. Gurkšnys SJ.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija