2009 m. rugsėjo 16 d.
Nr. 65
(1757)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šiluvoje visą savaitę vyko tradiciniai atlaidai

Šventojo Sosto atstovas Lietuvoje
apaštališkasis nuncijus
arkivyskupas Luidžis Bonacis
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotraukos

Sekmadienį Šiluvos atlaiduose
dalyvavo Europos Parlamento,
Seimo ir Vyriausybės nariai

Visą savaitę, rugsėjo 8–15 dienomis, Šiluvoje vyko tradiciniai kasmetiniai atlaidai. Rugsėjo 13 dieną, sekmadienį, Šiluvoje visą aikštę ir jos prieigas užpildę Šiluvos piligrimai – paprasti įvairių Lietuvos kraštų tikintieji ir ypač garbingi svečiai, aukšti dvasininkai, kunigai, vienuoliai, valdžios žmonės, šeimos, jaunimas, kaip viena Dievo vaikų šeima, iškilmingai šventė Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejų ir dėkojo Dievui už mūsų tautai prieš tūkstantmetį dovanotą Evangelijos šviesą ir krikščioniškojo tikėjimo malonę. Savo atvykimu į iškilmes, aukota Eucharistija ir žodžiu Šiluvos piligrimus, visą Lietuvos Katalikų Bažnyčią ir visą Tūkstantmečio jubiliejų švenčiančią lietuvių tautą pradžiugino, pasveikino ir sustiprino, perduodamas Šventojo Tėvo Benedikto XVI palaiminimą, Šventojo Sosto atstovas Lietuvoje apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi).

Vidudienį 12 val. prie altoriaus aikštėje atėjo didžiulė svečių ir Lietuvos Katalikų Bažnyčios dvasininkų procesija. Jai, kaip ir švenčiamai Eucharistijai, vadovavo arkivysk. L. Bonacis. Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius nuoširdžiai sveikino apaštališkąjį nuncijų, taip pat svečius vyskupus iš Lenkijos ir Baltarusijos, premjerą Andrių Kubilių, Europos Parlamento narį prof. Vytautą Landsbergį, kitus LR Seimo narius, savivaldybių vadovus, visus atvykusius tikinčiuosius ir kvietė melstis už Lietuvą.

„Esu dėkingas Viešpačiui, galėdamas aukoti šią Šventąją Eucharistiją, baigiant Švenčiausiosios Mergelės Marijos Gimimo šventę čia, senoje Šiluvos šventovėje, kuri yra gyvas lietuvių tautos istorijos atminimas. (...) Šioje Eucharistijoje, jaučiant Mergelės Marijos žvilgsnį, kviečiu su dėkingumu ir atnaujinta atsakomybe minėti gerosios Evangelijos žinios, kurią į Lietuvą nešė šventasis Brunonas, paskelbimo tūkstantmetį. Jaučiame tos daugybės brolių ir seserų danguje bendrystę, kurie per tūkstantį metų išgyveno ir perdavė mums tikėjimo lobį į Jėzų Kristų, Dievo Sūnų, tapusį žmogumi, mirusį ir prisikėlusį dėl mūsų. Mums jie taip pat perdavė savo meilę Marijai, Jėzaus Kristaus Motinai, kurią Jėzus mums davė kaip motiną. Viešpatie, mes tariame ačiū už tikėjimo dovaną. Šiose šventose Mišiose meldžiame sustiprinti mūsų tikėjimą“, – sakė arkivysk. L. Bonacis pradėdamas iškilmingą liturgiją.

Vėliau apaštališkasis nuncijus pasakė pamokslą. „Besąlygiška ir amžina Dievo meilė, skirta kiekvienam kūriniui ir pasireiškusi kaip Dievo Sūnaus Jėzaus Kristaus, gimusio iš Mergelės Marijos, įsikūnijimas, prieš tūkstantį metų buvo paskelbta ir Lietuvos žemėje“, – sakė arkivysk. L. Bonacis, kviesdamas pamąstyti, ką Lietuvai reiškė krikščionių tikėjimo priėmimas praeityje ir kokią žinią jis neša šiandienos krikščioniui. Jis „šiuo gyvenamuoju metu, išsiskiriančiu didžiuliu sąmyšiu ir vis labiau plintančia neopagonybe, privalo labiau nei bet kada likti ištikimas „evangeliškosios tapatybės principui“. „Ne grįžti į praeitį, bet suteikti gaivumo, autentiškumo ir naujo postūmio savo krikščioniškajam gyvenimui“, grįžti prie Evangelijos, „gyventi ja daugiau ir geriau“, gyventi vientisą ir autentišką krikščionio gyvenimą, būnant juo visu savimi, visur ir visada – taip ragino Lietuvos tikinčiuosius Šventojo Tėvo pasiuntinys mūsų šalyje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija