2009 m. rugsėjo 18 d.
Nr. 66
(1758)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mirė ilgametis Palūšės klebonas

A†A kun. Albertas Ulickas (1919 – 1945 – 2009)

Kun. Albertas Ulickas
Broniaus VERTELKOS nuotrauka

Rugsėjo 2 dieną, sulaukęs devyniasdešimties metų, mirė buvęs Palūšės klebonas, paskutiniu metu emeritas kun. Albertas Ulickas.

Velionis buvo gimęs 1919 m. gegužės 4 dieną Dvariškių kaime, Anciškių parapijoje, Kėdainių r. Baigęs Ramygalos progimnazijos šešias klases, 1938 metais jis įstojo į Kauno kunigų seminariją. 1942 metais baigęs I teologijos kursą, arkivyskupo Mečislovo Reinio kvietimu atvyko į Vilniaus kunigų seminariją. 1944 m. birželio 6 dieną įšventintas diakonu, o 1945 m. kovo 17 dieną arkivyskupo Romualdo Jalbžykovskio įšventintas kunigu ir paskirtas į Tverečiaus parapiją vikaru. Po to vikaru ir administratoriumi dirbo Ceikinių, Ratnyčios, Kabelių, Burbiškio, Rudnios, Rimšės parapijose. 1963 metais buvo paskirtas Dūkšto parapijos klebonu, nuo 1981 metų buvo Švenčionių parapijos klebonas, o nuo 1993 metų – Palūšės. Pernai gegužės mėnesį buvo atleistas iš klebono pareigų ir paliktas Palūšėje kunigu emeritu. Velionis mėgo tvarką, švarą, grožį, Palūšėje pagal visas paminklotvarkos taisykles suremontavo bažnyčią, perdengė stogą, gražiai sutvarkė šventorių ir šalia esančias senąsias kapines.

Rugsėjo 4 dieną Palūšės Šv. Juozapo bažnyčios šventoriuje  kun. A. Ulickas iškilmingai palaidotas. Iš kunigystės 63-ejų metų, 14 jis praleido Palūšėje. Čia palaidotas ir vykdant velionio ne kartą kartotą priesaką: „Noriu atgulti mano Palūšėlėje...“ Su Palūše kun. A. Ulicką siejo ne tik 14 kunigystės metų. Jis visą laiką sakė, kad Palūšė ir jo žmonės 1952 metais jį išgelbėjo nuo tremties į Sibirą. Tuomet jis kunigavo Ceikiniuose. Vieną vakarą geri žmonės iš vietinės valdžios perspėjo, kad anksti ryte jį veš. Naktį kunigas iš Ceikinių nusigavo iki Palūšės, kur porą savaičių slapstėsi bažnyčioje įrengtame mažyčiame kambarėlyje, čia jis buvo globojamas, maitinamas. Po to išvyko į Ratnyčią prie Druskininkų ir taip išsislapstė, išvengdamas tremties.

Palūšės bažnytėlė, kurioje velionio palaikai ir buvo pašarvoti, netalpino visų, norėjusių atsisveikinti su kunigu. Nemažai žmonių mindžikavo lauke. Šv. Mišias aukojo vyskupas Juozas Tunaitis, kleboną į amžinojo poilsio vietą palydėjo ne tik parapijiečiai, bet ir 25 kunigai, rajono savivaldybės vadovai, kun. A. Ulicko giminės – daugiausia kunigo brolių ir seserų vaikai ir vaikaičiai.

Atsisveikinimo žodį tarė kun. Antanas Dilys, pats kunigavęs Palūšėje ir net išleidęs knygelę „Palūšės parapija ir jos gyventojai“, ir rajono meras B. Ropė. Pastarąjį kun. A. Ulickas Dūkšte yra ir pakrikštijęs (ten jis dirbo 18 metų).

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija