2009 m. rugsėjo 18 d.
Nr. 66
(1758)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio vyskupijoje

Pasvalio dekanate

Susitiko giminės ir kraštiečiai

Daujėnų bažnyčioje vyskupas Jonas
Kauneckas (kairėje) netrukus suteiks
Krikšto ir Sutvirtinimo sakramentą
savo giminaitėms. Centre –
diakonas Rimantas Rimkus
ir kun. Pranas Benediktas Tamulionis,
dešinėje – Justina ir Sandra

Vyskupas (viduryje) ir netrukus
70-metį švęsiantis jo brolis
Julius bei Ličiūnų kaimo
gyventoja Ksavera Svirienė

Paįstrio klebonas kun. Pranas
Benediktas Tamulionis (dešinėje)
bendrauja su giminėmis

Šv. Mišių auka: diakonas Rimantas
Rimkus, vyskupas Jonas Kauneckas
ir Paįstrio klebonas kun. Pranas
Benediktas Tamulionis

Vyskupas pakrikštijo mažąją Justiną

Pakrikštyta Sandra
prie altoriaus uždegė žvakę

Iš bažnyčios visi patraukė
į kultūros centrą

Daujėnų švč. Jėzaus Vardo bažnyčia

DAUJĖNAI. Kryžių su įrašu „Čia gyveno Kauneckų šeima, gimė vyskupas Jonas“ gimtajame Trajoniškių (Pasvalio r.) kaime Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas pašventino rugpjūčio 29-ąją, šeštadienį. Juo yra įamžintas šio ir aplinkinių Dirvoniškių, Lapiškių bei Gaidinės kaimų gyventojų atminimas. Po iškilmių giminės ir kraštiečiai rinkosi Daujėnų Švč. Jėzaus Vardo bažnyčioje, kur šv. Mišias aukojo vyskupas, dalyvavo su juo atvykęs diakonas Rimantas Rimkus ir Paįstrio klebonas kun. Pranas Benediktas Tamulionis.

Pamoksle ganytojas priminė, jog kadaise Daujėnai buvo Krinčino parapijos filija. Einant iš Trajoniškių kaimo Krinčino ar Daujėnų pakelėje stovėjo tiek kryžių, kad nusibosdavo kilnoti kepurę. Kai vykdavo gegužinė, kiemas būdavo iškaišomas berželiais, smagūs būdavo kaimynų susiėjimai, derliaus kūlimo pabaigtuvės, netrūko skambių dainų. Gražiai sugyvenusias bendruomenes sunaikino sovietinė valdžia. Argi būdavo tiek girtaujančių kaip dabar? Vietos verslininkas, auginantis daržoves, neberanda pagalbininkų kaime ir jų priverstas ieškotis Pasvalyje. Kadaise šeima buvo išaukštinta kaip didžiausia dorybė, ir to dabar nebėra. „Kristaus kryžius turi būti mūsų širdyse, mūsų gyvenime. Išsaugoję šeimą, išsaugosime ir tikėjimą“, – baigdamas pamokslą kalbėjo vyskupas.

Po to ganytojas krikštijo savo pusseserės Laimos anūkę mažąją Justiną ir jau suaugusią dukterėčią Sandrą ir suteikė Sutvirtinimo sakramentą. Paskui visiems Mišių dalyviams suteikė asmeninį palaiminimą, o šie sugiedojo jam ilgiausių metų.

Po Mišių vyskupas visus pakvietė į vaišes vietos kultūros centre, kur laukė Daujėnuose kepta namine duona, kiti gardumynai, pasvalietiškas silpnas alus. Čia mezgėsi pažintys, netrūko prisiminimų. Ypač energingas buvo vyskupas, vis paragindavęs valgyti ir gerti. Giminių ir kraštiečių šventėje dalyvavo Paįstrio klebonas kun. P. B. Tamulionis, kuris irgi yra vyskupo giminė, dvi ganytojo seserys bei brolis Julius. Jį bei Ličiūnų kaimo gyventoją Ksaverą Svirienę artėjančio 70- mečio proga pasveikino vyskupas.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija