2009 m. rugsėjo 18 d.
Nr. 66
(1758)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paliko gražių darbų pėdsaką...

Kun. Antanas Gutkauskas savo
kunigystės dešimtmetį atšventė Upynoje

Kai prieš ketverius metus į Šilalės dekanato Upynos Švč. Mergelės Marijos Vardo parapiją klebono pareigoms ir aptarnauti nuolatinio kunigo neturinčias Girdiškės ir Varsėdžių parapijas buvo paskirtas jaunas kunigas Antanas Gutkauskas – suabejojome, ar šis jaunas kunigas, neturėdamas pagalbininko vikaro, pajėgs susidoroti su tiek darbų. Juolab kad ir visų trijų bažnyčių teritorijos prašėsi sutvarkomos. Jau buvo gerokai apkiužę ir Upynos parapijos namai, pro sienas ir stogą į vidų skverbėsi vanduo. Girdiškės Švč. Mergelės Marijos Snieginės bažnyčios grindys buvo išpuvusios, jas naikino pelėsinis grybas. Pagalbos šaukėsi ir šios parapijos namai, o prie Varsėdžių šv. Roko bažnyčios visai nebuvo parapijos namų – tik pamatai, liudiję, kad kadaise čia stovėjo „špitolė“.

Kun. A. Gutkauskas, apžiūrėjęs šį palikimą, nieko nelaukdamas kibo į darbą. Subūręs parapijų aktyvą, pasitaręs su visų trijų parapijų tikinčiaisiais, kunigas ėmėsi nelengvų darbų – pirmiausia renovavo Upynos parapijos namus, gražiai sutvarkė ir jų, ir  Upynos bažnyčios aplinką. Netgi savo kleboniją  jam teko pačiam  susitvarkyti. O lėšos tikrai ne iš dangaus biro – prašė parapijiečių pagalbos, padėjo Šilalės rajono savivaldybė. Užbaigus darbus Upynos parapijoje, tuoj pat beveik iš pagrindų buvo pradėta Varsėdžių parapijos namų renovacija. Čia irgi didžiausia rūpesčių ir vargo našta teko klebonui. Pasak klebono, net naktimis sapnuodavo Varsėdžių parapijos namų renovaciją...

 Dabar jaukiuose Varsėdžių šv. Roko parapijos namuose yra visos sąlygos parapijinei veiklai, išgražėjo ir bažnyčios aplinka: sutvarkyti šventoriaus vartai, laiptai, akys raibsta nuo gėlynų.

Girdiškės parapijos tikintieji titulinius Švč. Mergelės Marijos Snieginės atlaidus šių metų rugpjūčio mėnesį šventė jau ant naujai sudėtų ir nulakuotų grindų. Girdiškės bažnyčia didžiulė, todėl darbo bei lėšų teko įdėti daug. Kartu kai kurie darbai atlikti ir prie šios bažnyčios esančiose parapijos namuose. Pagaliau visų darbų darbelių net neįmanoma suminėti.

Nuo šių metų rugsėjo mėnesio nei mes, upyniškiai, nei Girdiškės, nei Varsėdžių parapijos tikintieji nebeturime darbštaus ir energingo kunigo Antano Gutkausko. Jam, kaip darbščiam, pareigingam kunigui, vyskupas Jonas Boruta SJ paskyrė Rietavo parapiją. Tai didžiulė, graži istorinė parapija su didinga Oginskio laikų bažnyčia.

Truputį pavydime, kad rietaviškiams atiteko mūsų gerasis kunigas Antanas. Ką jau darysi – ir kitoms parapijoms reikia energingų, sumanių ir darbščių kunigų. Girdėjome, kad jau ir Rietave kunigas A. Gutkauskas imasi darbų. Rietaviškiai jau girdi mušant bažnyčios bokšte istorinį Oginskio laikų laikrodį – tai lyg ir Rietavo parapijos pabudinimas dar nuoširdesnei maldai, kunigo klebono A. Gutkausko bei visos parapijos naujų sumanymų įgyvendinimui. Tuo rietaviškiai gali neabejoti. Jeigu padėsite – klebonas A. Gutkauskas tikrai padarys daug gerų darbų.

O mes kunigui Antanai Gutkauskai esame dėkingi ne tik už didžiulius visose trijose mūsų parapijose nuveiktus ūkinius darbus, bet ir už nuoširdumą, sąžiningumą, atsidavimą kunigystei. Mes visada matėme iš jūsų spinduliuojančią meilę ir esame dėkingi už gražiai suorganizuotus atlaidus, už tuos nuostabius renginius parapijų namuose, už Kalėdų Senelį, kuris kasmet apsilankydavo visose trijose parapijų namuose. O labiausiai dėkojame už pašaukimą kunigystei, už atvirumą, tiesos žodį ir už mums suteiktą dvasinį bei materialinį palikimą visose trijose mūsų minėtose parapijose.

Neabejojame, jog tokia pati Dievo Palaima jus lydės ir Rietavo parapijos padangėje! Sėkmės jums, mielas kunige Antanai!

Upynos, Girdiškės ir
Varsėdžių parapijų tikintieji

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija