2009 m. rugsėjo 18 d.
Nr. 66
(1758)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Diktatorius pasirinko įpėdinį

Petras KATINAS

Komunistinės Šiaurės Korėjos
diktatorius Kim Čen Iras

Komunistinės Šiaurės Korėjos specialiai kuriama įtampa, grūmojimai kaimynams, pirmiausia Pietų Korėjai ir Japonijai, rodo, kad Pchenjanas yra tikrasis įtampos židinys Korėjos pusiasalyje. Kimų šeima valdo Šiaurės Korėją jau daugiau kaip 60 metų. Diktatorius (tėvas ir mokytojas) Kim Čen Iras pagaliau pasirinko savo sosto įpėdinį – juo taps jauniausias sūnus Kim Čen Unas. Dabar Kim Čen Irui – 67 metai. „Reuters“ agentūros pranešimu,  praėjusių metų rugpjūčio mėnesį jį ištiko stiprus insultas. Po tokių pranešimų iškilo abejonės, ar tokioje būklėje jis gali toliau valdyti valstybę, juolab turinčią daugybę raketų ir, ko gero, branduolinį ginklą.

Taigi diktatoriui beliko tik paskirti įpėdinį. Aišku, įpėdinis irgi iš Kimų dinastijos. Apie Šiaurės Korėjos vadovo Kim Čen Iro jauniausiąjį sūnų žinoma nedaug. Jis gimė 1983 metų pabaigoje ar 1984 metų pradžioje ir yra laikomas protingiausiu iš visų trijų diktatoriaus sūnų. Dar balandžio mėnesį jaunėlis Kim Čen Unas pradėjo vadovauti Valstybiniam gynybos komitetui, kitaip tariant, tvarkyti visus valstybės reikalus, nes Gynybos komitetas kontroliuoja viską be išimties. Juk visa Šiaurės Korėja nepaprastai militarizuota, o žmonės gyvena tarsi dideliame koncentracijos lageryje, už vergišką darbą gaudami varganus grašius ar maisto likučių.s Įdomu, kad Šiaurės Korėjos spauda niekada nespausdino nė vienos diktatoriaus mylimo sūnelio nuotraukos. Pietų Korėjos laikraščiai teigia, kad įpėdinis nepaprastai panašus į savo tėvą. Skirtumas tiktai tas, kad yra labai nutukęs ir jam kyla problemų įlipant ar išlipant iš automobilio.

Kim Čen Unas mokėsi Šveicarijoje, kurioje baigė Tarptautinę mokyklą Berne. Vietiniai padlaižiai jau sukūrė ir visur repetuoja liaupsę naujajam vadovui „Jaunasis lyderis“. Komentuodamas Kim Čen Uno paskyrimą naujuoju Pchenjano valdovu, Rusijos Mokslų akademijos profesorius Aleksandras Žebinas, vadovaujantis Korėjos tyrimų centrui, teigė, kad atėjus į sostą naujajam valdovui bus dar labiau kreipiamas dėmesys raketinių ginklų kūrimui, naujiems branduoliniams bandymams bei kaimynų gąsdinimui nušluoti nuo žemės paviršiaus.

Nesvarbu, kad aprūpinimo maistu problemos išlieka nepaprastai svarbiomis – vadovai pakankamai sotūs ir aprūpinti maistu. Todėl jie, nepaisydami badaujančių gyventojų, visas jėgas skiria ginklų kūrimui bei gamybai. Be to, naujasis Šiaurės Korėjos „tėvas ir mokytojas“ labai kerštingas, todėl laukiama didžiulio partinių valdininkų valymo.

Kas dėl Pchenjano gąsdinimų užmėtyti visus priešus branduolinėmis bombomis, tai Rusijos geopolitinių problemų profesorius Vladimiras Anochinas tvirtina, jog tai tik propagandiniai burbulai, kuriami tam, kad turtingos valstybės išsigandusios suteiktų Šiaurės Korėjai solidžią paramą maisto produktais. Be to, pasak V. Anochino, daugelis pasaulio specialistų labai abejoja, ar reklamuojami atominių ginklų bandymai yra tikri. Jie teigia, kad tokie bandymai tėra propagandiniai blefai. Tuo labiau kad Kinija, puikiai žinanti tikrąją padėtį, per Šiaurės Korėjos išreklamuotus branduolinius bandymus nesiėmė jokių saugumo priemonių, nes puikiai žinojo, jog tie bandymai tebuvo tik propaganda. Nemažai aukšto rango Rusijos generolų įsitikinę, jog pradėti karo veiksmus prieš Pietų Korėją Pchenjanas visiškai nepajėgus. Nesvarbu, kad turi milijoninę armiją, bet neturi šiuolaikinės karinės technikos, o žole maitinami kareiviai, žygiuojantys paraduose, tėra tiktai karinės jėgos demonstravimas ir nieko daugiau. Be to, Šiaurės Korėja išskyrus ginklus nieko daugiau negamina – visa produkcija pristatoma iš Kinijos.

Nualinta nepakeliamo darbo, pusiau badaujanti Šiaurės Korėja savo grūmojimais tik šokiruoja pasaulį, tikėdamasi, kad išsigandę Vakarai duos maisto produktų ir pinigų. Kaip elgsis naujasis Kimų šeimos narys – sunku pasakyti. Tačiau dauguma pasaulio politikos apžvalgininkų įsitikinę, jog „sosto įpėdiniu“ paskirtas pasiligojusio dabartinio diktatoriaus sūnus elgsis dar griežčiau visose sferose. Todėl jokių rimtesnių pokyčių Pchenjane nelaukiama. Nebent į dar blogesnę pusę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija