2009 m. rugsėjo 25 d.
Nr. 68
(1760)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Laukiant Benedikto XVI vizito Čekijoje

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
su Čekijos prezidentu Vaclavu
Klausu per susitikimą Vatikane
gegužės 30 dieną

Čekijos episkopato vadovai –
kardinolas Miloslavas Vlkas
ir arkivyskupas Janas Graubneris

Didingą Prahos Šv. Vito katedrą
Bohemijos karalius Karolis IV pradėjo
statyti 1344 metais

Būsima Popiežiaus kelionė į „netikinčiųjų šalį“

Ateinantį šeštadienį prasidėsiantis trijų dienų popiežiaus Benedikto XVI vizitas į Čekiją žiniasklaidoje kartais įvardijamas, kaip būsima „kelionė į netikinčiųjų šalį“. Iš tiesų Čekija yra viena iš trijų Europos regionų (kartu su Estija ir Rytų Vokietija), kuriuose po buvusio ateistinio komunizmo režimo dauguma vietos gyventojų dabar deklaruoja nepriklausantys jokiai konfesijai. Paskutinio 2001 metų visuotinio surašymo duomenys rodo (ir jie mažai tepasikeitė iki šiandienos), kad iš 10,2 milijonų čekų religinėms bendruomenėms priklauso tik 3,3 mln. (arba 32,1 proc.) Dar 903 tūkstančiai (apie 8,8  proc.) apie savo tikybą nenorėjo duoti žinių, o likusieji daugiau kaip 6 mln. (59 proc.) pripažino nepriklausantys jokiai konfesijai, taigi, netikintys.

Didžioji dalis tikinčiųjų – 2,74 mln. (26,8 proc.) visų Čekijos gyventojų yra Katalikų Bažnyčios nariai. Kitos didesnės toje šalyje veikiančios konfesijos yra protestantai: 117 tūkst. (1,1 proc.) priklauso Bohemijos Brolių Evangelikų Bažnyčiai ir 99 tūkst. (beveik 1 proc.) – Husitų Bažnyčiai. 1950 metais vykdyto surašymo duomenimis, net 93 proc. čekų deklaravo priklausomybę konfesijoms. Tada, tai yra netrukus po 1948 metais įvykdyto komunistinio perversmo, 81,3 proc. čekų buvo katalikai, 4,8 proc. priklausė Bohemijos bendruomenėms ir 11 proc. buvo husitai.

Prieš du dešimtmečius žlugus komunistinei tironijai, Čekijos Katalikų Bažnyčia, nors ir patirdama didelių sunkumų dėl menkos tikėjimo praktikos ir konfiskuotos nuosavybės grąžinimo, palaipsniui atstatė pastoracines bei socialines struktūras. Dabar šalyje esančios 9 diecezijos (arkivyskupijos ir vyskupijos) suskirstytos į 2576 parapijas bei kitų 70 pastoracinių centrų. Sielovadoje darbuojasi 20 vyskupų, 1956 kunigai, 1725 vienuolės, daugiau kaip tūkstantis katechetų. Kunigystei ruošiasi 184 klierikai.

Bažnytinės institucijos Čekijoje vadovauja 39 vaikų darželiams ir pradinės mokykloms, kurias lanko daugiau kaip 5 tūkstančiai vaikų. Taip pat 33 katalikų vidurinėse mokyklose mokosi 8,5 tūkstančio moksleivių, o Bažnyčiai priklausančiuose septyniuose universitetuose studijuoja per 2 tūkstančius jaunų žmonių. Be to, katalikų bendruomenėms Čekijoje priklauso 50 ligoninių, 98 ambulatorijos, 134 senelių ir invalidų globos namų, 59 našlaičių ir vaikų namai, 58 šeimų ir moterų konsultacijos, 170 reabilitacijos ir kvalifikacijos kėlimo centrų.

Pasirengimo etapas: per dvasinį atsinaujinimą ir viltį

Dar balandžio mėnesį pranešdami apie būsimąjį Šventojo Tėvo atvykimą  (kiek vėliau Vatikane apsilankęs Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas galutinai suderino vizito eigą), čekų vyskupai savo ganytojiniame laiške pakvietė tikinčiuosius aktyviai rengtis šiam džiugiam įvykiui. „Tai didžiulė privilegija mūsų tautai ir ypatingas džiaugsmas mums, katalikams krikščionims. Mūsų tėvas atvyksta pas mus. Bažnytinė bendruomenė Čekijos Respublikoje yra dvasinė šeima ir natūralu, kad ši šeima turi ruoštis sutikti Popiežių“, – teigiama ganytojų kreipimesi, kuris visose parapijose buvo skaitomas Velykų sekmadienio pamaldose.

Vyskupai priminė, kad svarbiausia problema dabartinėje sekuliarizuotoje visuomenėje yra tapatumo krizė, negebėjimas atsakyti į esminius klausimus: „Kas aš esu?“ arba „Koks mano vaidmuo visuomenėje?“ Todėl neatsitiktinai būsimosios Popiežiaus kelionės tema parinktos svarbiausios teologinės vertybės – tikėjimas, viltis ir meilė – kurios yra krikščioniškojo tapatumo pagrindas. Ir šį tapatumą privalu atstatyti, nes „jeigu mes nesame tikri, kas mes esame ir kokia mūsų misija, tai tik nedrąsiai aiškinsime kitiems savąjį krikščioniškumą, kaip asmeninį silpnumą ir prašysime toleruoti šį mūsų neva trūkumą“, – sako ganytojai. O iš tikrųjų tikinčiųjų uždavinys yra visai kitas – jie turi drąsiai skelbti Evangelijos gerąją žinią ir būti Dievo tiesos liudytojais.

Savo pastoraciniame dokumente aiškindami netrukus prasidedančio popiežiaus Benedikto XVI apsilankymo devizą „Kristaus meilė yra mūsų stiprybė“, čekų vyskupai pabrėžia, jog katalikai nesiekia kokios nors ypatingos valdžios ar dominavimo ir gerbia kiekvieno asmens laisvę. „Bet mes esame stiprūs ir tvirti trokšdami laimėti per meilės galią“, – teigiama jų laiške. Jie primena popiežių Jono Pauliaus II ir Benedikto XVI mokymą, kad krikščioniškoji kultūra pirmiausia yra meilės civilizacija ir kad būtent tokios tradicijos nešėjai buvo Rytų Europos slavų tautų apaštalai šventieji Kirilas ir Metodijus bei čekų tautos dangiškasis globėjas šv. Vaclovas.

Ganytojai taip pat pabrėžė, kad dvasinio pasirengimo būsimajam Šventojo Tėvo vizitui esminiu bruožu turi būti asmeninė ir bendruomeninė malda, teminis Šventojo Rašto ir kitų religinių veikalų skaitymas. Specialiai šiam tikslui Čekijos vyskupų konferencijos potvarkiu buvo publikuoti bukletai, pagal kuriuos pravedami maldingi pokalbiai ir meditacijos parapijinėse bendruomenėse. Kartu priminę šv. Jokūbo laiško mokymą, kad „tikėjimas, jei neturi darbų, jis yra savyje miręs“ (Jok 2, 17), čekų ganytojai ragino tikinčiuosius skleisti viltį į desperaciją patekusiems žmonėms, kurie dažnai ima galvoti, kad gyvenimas yra bevertis. „Suteikime jiems viltį, užtikrindami juos, kad nėra neįmanoma pasiekti gėrį ir turėti tikrą džiaugsmą čia ir dabar, aiškindami jiems, kad nereikia bijoti ateities, kad jie gali į ją žengti drąsiai“, – nurodoma vyskupų dokumente. Jame tikintieji taip pat kviečiami aktyviau atsidėti artimo meilės darbams, kurie ypač reikalingi šios ekonominės krizės sąlygomis. Dėl to katalikai turi įveikti kartais pasitaikantį tingumą, patogų abejingumą, savanaudiškumą, netgi drovumą ir baimę, kad nebus kitų suprasti ir draugiškai priimti. „Raskime tam drąsos ir stiprybės, nes mes galime tvirtai remtis savuoju tikėjimu į Dievą ir skelbti jį visu mūsų gyvenimu, kiekvienu žodžiu ir darbu“, – pabrėžia čekų ganytojai.

Programoje: praeities tradicijos ir šiandienos aktualijos

Benediktas XVI bus antrasis Popiežius, aplankęs Čekijos Respubliką. Jo pirmtakas Dievo tarnas Jonas Paulius II į šią šalį buvo atvykęs tris kartus – 1990, 1995 ir 1997 metais. Rugsėjo 26–28 dienomis įvyksiantis apaštalinis vizitas bus tryliktoji tarptautinė popiežiaus Benedikto XVI kelionė nuo jo pontifikato pradžios. Iš praėjusių dvylikos vizitų pusė, tai yra šeši, buvo skirti Europai, per kuriuos buvo aplankyta Vokietija (du kartus), Lenkija, Ispanija, Austrija ir Prancūzija.

Pagal paskelbtą būsimojo vizito programą ateinantį šeštadienį atvykęs į Čekijos sostinę Prahą po iškilmingo sutikimo Šventasis Tėvas pirmiausiai aplankys istorinę Švč. Mergelės Marijos Nugalėtojos bažnyčią, kurioje saugoma (liaudies pamaldumo tradicijoje nuo seno labai garbinama ir visoje Europoje išgarsėjusi) Kūdikėlio Jėzaus statula. Šeštadienį po pietų popiežius Benediktas XVI aplankys Čekijos prezidentą Vaclavą Klausą ir Prahos pilyje susitiks su čekų politikais bei šalyje akredituoto diplomatinio korpuso nariais, kuriems pasakys kalbą. Pirmoji vizito Čekijoje diena baigsis Mišparais, kuriuos Šventasis Tėvas kartu su kunigais, vienuolėmis, seminaristais ir katalikiškų sąjūdžių atstovais kalbės Prahos katedroje, dedikuotoje šventiesiems Vitui, Vaclovui ir Adalbertui.

Rugsėjo 27-osios rytą Popiežius vyks į Moravijos regiono Brno miestą ir vietinio oro uosto teritorijoje aukos šv. Mišias. Šiose pagrindinėse pamaldose, kaip spėjama, gali dalyvauti daugiau kaip 100 tūkstančių žmonių. Po pietų Prahoje, vietinio arkivyskupo rūmuose, vyks  Benedikto XVI ekumeninis susitikimas su įvairių Čekijos konfesijų atstovais, vėliau jis Prahos pilyje pasakys kalbą susirinkusiems Čekijos mokslo ir kultūros pasaulio veikėjams.

Rugsėjo 28 dieną Bažnyčios liturginis kalendorius mini šv. Vaclovą (907–929), kuris yra čekų katalikų pagrindinis šventasis, tautos dangiškasis globėjas. Tos dienos rytą Šventasis Tėvas aplankys netoli Prahos esantį Stara Boleslavo miestelį, kuriame yra pagrindinė Šv. Vaclovo šventovė. Šio vizito proga ir minint šv. Vaclovo kankinystės 1880-ąsias metines į Stara Boleslavą rengiama čekų katalikų nacionalinė piligrimystė ir Čekijos jaunųjų katalikų susitikimas. Maldininkai dalyvaus Popiežiaus aukojamose šv. Mišiose, po kurių išklausys Šventojo Tėvo kreipimąsi į jaunuosius žmones. Tą pačią dieną popiežius Benediktas XVI prie pietų stalo susitiks su Čekijos vyskupais, su kuriais aptars svarbesnius sielovados klausimus.

Praėjusį sekmadienį, rugsėjo 20 dieną, susitikęs su maldininkais savo užmiesčio rezidencijoje Kastelgandolfe prie Romos, popiežius Benediktas XVI kalbėjo, kad būsimuoju vizitu į Čekiją jis pirmiausia nori atiduoti pagarbą seniesiems ir naujiesiems Evangelijos liudytojams. Kartu pažymėjo, kad Čekija, „esanti geografinėje ir istorijoje Europos širdyje po XX amžiaus išgyventų dramų, kaip ir visas Senasis kontinentas, turi iš naujo atrasti paskatas tikėjimui ir vilčiai“. Todėl, žengdamas savo mylimo pirmtako Jono Pauliaus II pėdomis, Šventasis Tėvas stengsis Čekijoje kiekvieną padrąsinti meilėje ir tiesoje. Popiežius prašė visus lydėti jį malda, kad būsimoji apaštalinė kelionė su Viešpaties pagalba būtų vaisinga.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija