2009 m. rugsėjo 25 d.
Nr. 68
(1760)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vyskupo kunigystės 60-osios metinės

Renata Stadulienė

Kunigystės jubiliejų švenčiantis
vyskupas Juozas Žemaitis MIC

Sekmadienį Marijampolės Šv. Arkangelo
Mykolo Bazilikoje susirinkę vyskupai
ir apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Luidžis Bonacis (trečias iš dešinės)
šv. Mišiomis paminėjo 60-ąsias vyskupo
emerito Juozo Žemaičio MIC (dešinėje)
kunigystės metines

Rugsėjo 20 dieną Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje buvo iškilmingai paminėtos 60-osios vyskupo emerito Juozo Žemaičio MIC kunigystės metinės. Šv. Mišiose dalyvavo apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi), Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, Vilniaus arkivyskupo augziliaras vyskupas Juozas Tunaitis, Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas, svečiai iš Lenkijos Elko vyskupas Jerzy Mazur SVD, Drohičino vyskupas Antoni Pacifyk Dydycz, vyskupijos dekanai.

Šv. Mišioms vadovavo kunigystės jubiliejų švenčiantis vyskupas J. Žemaitis MIC, homiliją sakė arkivyskupas S. Tamkevičius SJ. Arkivyskupas homiliją pradėjo kviesdamas melstis už kunigus bei naujus pašaukimus, nes vyskupo J. Žemaičio MIC kunigystės šešiasdešimtmetis ir vyskupystės dvidešimtmetis yra neeilinė proga tokiai maldai. Tai kartu ir galimybė pamąstyti, kaip Jėzaus Kristaus paliktoji kunigystės dovana realizuojasi ne kokio nors kanonizuoto šventojo gyvenime, o mūsų dienomis tarnavusio ir tebetarnaujančio  tikintiesiems kunigo, vienuolio ir vyskupo gyvenime. Kvietė pamąstyti, ką reiškia sekti Kristumi. Pasirinkdamas kunigystės kelią vyskupas žinojo, jog nebus nei lengva, nei patogu, nes jau turėjo patirties, kas yra NKVD. Arkivyskupas S. Tamkevičius SJ sakė, kad sekimas Kristumi tuo ir žavi, jog galima ištvermingai priimti bet kokį pečius slegiantį kryžių, ištvermingai daryti gerus darbus ir tyliai džiaugtis vien tuo, kad esi pašauktas būti Kristaus mokiniu.

Šv. Mišių pabaigoje vyskupą J. Žemaitį MIC sveikino apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi ir perdavė popiežiaus Benedikto XVI ypatingą apaštalinį palaiminimą. Sveikinimo žodį tarė vyskupas iš Lenkijos ir kaip atminimo dovaną įteikė rožinį, padarytą iš Sibiro akmenų, simbolizuojantį ištvermę. Kardinolo Audrio Juozo Bačkio sveikinimą, kuriame linkima Dievo palaimos ir Švč. Mergelės Marijos užtarimo, perskaitė vyskupas Juozas Tunaitis. Lietuvos marijonų provincijos ir visos vienuolijos vardu vyskupą sveikino kunigas Vytautas Brilius. Jubiliatą sveikino kunigai iš Zanavykų krašto, Vilkaviškio vyskupijos katedros kapitulos dvasininkai ir linkėjo gausios Dievo palaimos.

Vyskupas J. Žemaitis MIC padėkojo apaštaliniam nuncijui už sveikinimus ir popiežiaus Benedikto XVI palaiminimą, dėkojo visiems sveikintojams, visiems, susirinkusiems į iškilmes ir kartu meldusiems ir dėkojusiems už suteiktas Dievo malones.

Pasibaigus šv. Mišioms vyskupą J. Žemaitį sveikino katalikiškų organizacijų nariai bei kiti iškilmėse dalyvavę tikintieji.

Marijampolė
Alvydo KLUONIAUS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija