2009 m. spalio 9 d.
Nr. 71
(1763)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tėviškėnų dovana Vaižgantui

Apie šviesią Juozo Tumo-Vaižganto asmenybę, jo veiklą įvairiuose kūrybos, kultūros bei visuomenės gyvenimo baruose daug kalbėta, rašyta. Tačiau jį, lietuvių literatūros klasiką, kunigą, kovotoją už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, švietėją, kultūros skleidėją, lietuvybės puoselėtoją, jaunųjų talentų, „deimančiukų“ ieškotoją, kiekvieną kartą atrandame iš naujo, žavimės Vaižganto darbštumu, energija, ištikimybe savo idealams. Toks atradimas ir maloni staigmena yra neseniai vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys“ iniciatyva pasirodęs, Vytauto Bagdono parengtas spaudai albumas „Nusilenkime Vaižganto žemei“.

„Fotografijų albumas pasirodo labai gražaus ir prasmingo jubiliejaus – Lietuvos vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose tūkstantmečio – minėjimo metais. Ir tai labai simboliška, nes Lietuva Vaižganto kūryboje, jo daugialypėje veikloje ir viso gyvenimo kelyje skambėjo kaip malda, kaip pats gražiausias žodis. Kur tik likimo vingiai jo neblaškė, kokiose situacijose nepasitaikė pabuvoti – visur ir visada Vaižgantas išliko tikras lietuvis, lietuvybės puoselėtojas. Labai gražiai sutampa šio albumo pasirodymas ir su artėjančiu Juozo Tumo-Vaižganto 140-uoju gimtadieniu“, – rašo autorius „Žodyje gerbiamam skaitytojui“.

Šiame albume išspausdinta kelios dešimtys archyvinių nuotraukų, surinktų iš Lietuvos muziejų, bibliotekų, archyvų, privačių asmenų. Jas pristato autoriaus tekstai. Chronologine tvarka pateiktose nuotraukose matome Vaižgantą dar mokinį, o paskui dalyvaujantį įvairiose veiklos srityse, susitikimuose su valstybės ir kultūros veikėjais, tarp giminių bei savo krašto žmonių. Nemažai fotografijų, kuriose užfiksuoti paskutiniųjų Vaižganto gyvenimo metų momentai, jo laidotuvės. Matome Vaižgantą ir dailininkų karikatūrose, draugiškuose šaržuose, skaitome jo rankraščių faksimiles, jaudinančius testamento žodžius.

Albume gausu ir šių dienų nuotraukų – gimtojo Juozo Tumo-Vaižganto krašto, Malaišių, Kunigiškių, Svėdasų vaizdų, tradicinių Vaižganto skaitymų bei kitų renginių, švenčių, minėjimų momentų.

Nuotraukose užfiksuoti ir pagerbti Vaižganto atminimą atvykę žymūs Lietuvos žmonės, kultūros, visuomenės veikėjai, dvasininkai, Vaižganto premijos laureatai, Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus lankytojai.

Leidinio pabaigoje džiugina pluoštas meninių Vytauto Bagdono nuotraukų, kviečiančių pavaikščioti Vaižganto žeme, pasigrožėti Svėdasų krašto gamtovaizdžiais.

Reprezentacinis, turintis išliekamąją vertę albumas „Nusilenkime Vaižganto žemei“ išleistas Amerikoje gyvenančio svėdasiškio dr. Zenono Prūso lėšomis. Rengiant leidinį spaudai paramą teikė JAV veikiančio Lituanistikos tyrimo ir studijų centro direktorius profesorius Jonas Račkauskas. Paruošiant archyvines nuotraukas spaudai talkino skaitmeninės fotolaboratorijos vadovas Arūnas Aviža, spausdino UAB „Utenos Indra“. O kad pasirodė toks reikšmingas leidinys, skaitytojus pasiekė ne vienerius metus brandintas sumanymas, pirmiausia reikia dėkoti albumo autoriui, Vaižganto muziejaus įkūrėjui ir vadovui, žurnalistui Vytautui Bagdonui.

Vygandas RAČKAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija