2009 m. spalio 9 d.
Nr. 71
(1763)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pasveikino dvasios tėvą

Šv. Mišias aukoja kardinolas
Audrys Juozas Bačkis
ir prel. Stasys Žilys

Rugsėjo 20-ąją, sekmadienį, Romoje buvo pagerbtas Popiežiškosios lietuvių Šv. Kazimiero kolegijos dvasios tėvas apaštalinis protonotaras Stasys Žilys, kuriam rugsėjo 24 dieną sukako 85 metai. Šia proga šv. Mišias aukojo Romoje tomis dienomis apsilankęs buvęs prel. S. Žilio studentas Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Po šv. Mišių apaštalinį protonotarą sveikino Kolegijos bendruomenė bei Lietuvos ambasadoriai prie Šventojo Sosto ir Italijos Respublikoje.


Jį vadino tėvu Leopoldu

Benjaminas ŽULYS

Brolis Benediktas Jurčys, tėvą Leopoldą
pakvietęs paviešėti Lietuvoje...

Šis žmogus didesnėje Lietuvos dalyje nedaug kam žinomas, užtat Kretingoje, Tūbausių ir aplinkiniuose kaimuose jis laikomas legenda, kone stebukladariu, prikėlusiu šių vietovių žmones naujam dvasiniam gyvenimui. Tai iš Bavarijos (Vokietija) atvykęs brolis Leopoldas Šeifelė OFM (Leopold Scheifele). Pakviestas savo bendraminčio Kretingos Apreiškimo vienuolyno vadovo pranciškono brolio Benedikto Jurčio, jis trumpam atvyko  į Žemaitiją paviešėti ir vienuolyne išbuvo net keturiolika metų. Ne tik vienuolyne… Apie jo gyvenimą šiame Žemaitijos krašte, krikščionišką, dorinę veiklą pasakoja režisierės Dalios Kanclerytės ir operatoriaus Laisvio Karvelio sukurtas dokumentinis filmas „Misionierius“, kurio premjera įvyko Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Renginio pradžioje brolis Benediktas paskaitė ištraukas iš Sielvartingų giedojimų knygos „Žodis Dievui iš širdies gilumos“. Knyga išversta iš armėnų kalbos. Brolio Benedikto žiniomis, šios knygos giesmės turi gydomąją galią – jas armėnai perėmė iš kartos į kartą, deda ant kūno žaizdų. Brolis Leopoldas savo žodžiu, malda, nesavanaudiška, pasiaukojančia veikla gydė žmonių dvasines negalias, padėjo išgyventi sunkų metą ir pasiekė stulbinančių rezultatų. Filmas „Misionierius“ pirmiausiai yra skirtas žmonių bendruomenei, suvokiančiai savo pareigas ir atsakomybę už aukščiausią vertybę – būti žmogumi. Režisierė, panaudodama bavariečio pranciškono Leopoldo keturiolikos gyvenimo metų Kretingos vienuolyne biografijos nuotrupas ir informaciją apie krikščionių bendruomenę, pasakoja apie Žemaitijos kaimo realybę. Filmo autorė atskleidžia paties misionieriaus Leopoldo žmogiškumo išbandymus tuštėjančio kaimo akistatoje. Prisiėmęs atsakomybę už daugelio žmonių sielogydą ir sielovadą, jis įvairiais būdais siekė apsaugoti parapijiečius nuo kultūros kičo. Pats besimokydamas ir kitus mokydamas giedoti žemaitiškas giesmes, misionierius pranciškonas netausodamas jėgų kūrė dvasinę erdvę, svetimą triukšmingam vartotojų ir pramogų pasauliui. Evangelinių vertybių pertvarka Tūbausių bažnyčioje bei aplinkinių kaimų gyventojų atsivėrimas misionieriui Leopoldui kino ekrane videovaizdams suteikia prometėjiškos dvasios, teigia, kad įmanoma ir verta daryti stebuklus.


Įdomiai ir giliai – apie Barborą Žagarietę

Alfredas Guščius

Dievo Tarnaitė Barbora
Umiastauskaitė-Žagarietė

Istorikė daktarė Aldona Vasiliauskienė bažnyčiose, mokyklose, bibliotekose bei kultūros centruose skaito paskaitas, dalyvauja įvairiuose renginiuose, susitikimuose, bibliotekoms dovanoja knygų, periodinės spaudos leidinių. Ne kartą ji lankėsi ir Papilyje (Biržų r.), pasakojo apie nusipelniusias Lietuvai asmenybes mokyklos kolektyvui, Nekaltosios Švč. Mergelės Marijos bažnyčios parapijiečiams.


Krikščionio misija pagal J. Matulaitį

Ses. Dalytė STRAŽINSKAITĖ

Palaimintasis Jurgis Matulaitis

Kiekvienas žmogus kaskart permąsto savo vietą pasaulyje, nes tai yra pamatinis gyvenimo prasmės klausimas. Žodis „misija“ reiškia siuntimą su ypatinga užduotimi. Krikščionių pasiuntinybė apima žemiškąjį Dievo valios įgyvendinimą, skirtą kiekvienam asmeniškai. „Mes esame jo kūrinys, sukurti Kristuje Jėzuje geriems darbams, kuriuos Dievas iš anksto paskyrė mums atlikti“ (Ef 2, 10).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija