2009 m. spalio 16 d.
Nr. 73
(1765)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio vyskupijoje

Pasvalio dekanate

Ilgamečio klebono kunigystės 60-metis

Iš kairės: kun. Anicetas Kisielius,
prelatas Vincas Petras Stukas,
kun. Albinas Pipiras, mons. Lionginas
Vaičiulionis, kun. Pranciškus
Sabaliauskas, stovi: kun. Albertas
Kasperavičius, meras Gintautas
Gegužinskas, dr. Aldona Vasiliauskienė,
kun. Saulius Paliūnas, Seimo narys
Antanas Matulas, Pušaloto bibliotekos
vedėja Vera Kvetkaitė-Mašalienė,
gydytoja doc. Genovaitė Jusaitienė
ir kun. Algis Neverauskas

Pušaloto Šv. apaštalų
Petro ir Povilo bažnyčioje susirinkę
parapijiečiai pagerbė ilgametį kleboną

Šv. Mišių auka

Kun. Saulius Paliūnas laiko
popiežiaus palaiminimą kunigui
jubiliatui Albinui Pipirui (centre),
dešinėje – mons. Lionginas Vaičiulionis

Kunigas jubiliatas Albinas Pipiras

PUŠALOTAS. Rugsėjo 27 dieną Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje iškilmingai paminėtos ilgamečio šios parapijos klebono kun. Albino Pipiro kunigystės 60 metų jubiliejus (apie jo gyvenimą rašėme rugsėjo 25 d., Nr. 68).

Prieš šv. Mišias Jubiliatas su procesija garbingai atlydėtas į bažnyčią. Šv. Mišiose kartu su Jubiliatu meldėsi kunigai: mons. Lionginas Vaičiulionis, prel. Petras Vincentas Stukas, kun. Anicetas Kisielius, kun. Pranas Sabaliauskas OP, kun. Saulius Paliūnas ir Pušaloto klebonas kun. Albertas Kasperavičius. Šv. Mišiose giedojo parapijos choras (vadovas Vytautas Ogintas).

Mons. L. Vaičiulionis pamoksle kalbėjo, kad žmogus tik su Kristumi gali nugalėti visus sunkumus, todėl būtina ugdyti jaunimą, kad jam melstis būtų malonu ir džiugu, kad jis atėjęs į bažnyčią įsijungtų į šv. Mišių auką. Pamokslininkas apžvelgė sunkų ir sudėtingą kelią į kunigystę sovietmečiu. Saugumo darbuotojai, siekdami seminaristus atkalbėti nuo kunigystės, išgirdo: „Jūrininkai plaukdami į vandenyną, nežvelgia į pakrantės krūmus, o žvelgia į žvaigždes. Taip ir mes – tapę kunigais, eisim ten, kur kviečia Kristus“.  

Monsinjoras pasakojo, kad kun. A. Pipiras jam, mokiniui, tapo dar vienu stimulu pasukti kunigystės keliu. O tada per ketverius metus iš Vabalninko į kunigų seminariją įstojo du mokytojai ir keturi mokiniai. Jau galvojusiems apie kunigystės kelią kun. A. Pipiro gražus elgesys tapo puikia paskata. Monsinjoras priminė žiaurų kunigo sužalojimą (44 kirvio kirčiai kūne ir 11 kirvio kirčių galvoje), kai net ir gydytojai neturėjo vilties... Pamokslininkas palygino pasikėsinimą į popiežių Joną Paulių II  ir kun. Albino Pipiro sužalojimą. Mat abiem atvejais Dievas padarė stebuklus – abu liko gyvi. Tad neatsitiktinai kun. A. Pipiras kiekvieno mėnesio 13 dieną važiuoja į Šiluvą padėkoti Aukščiausiajam už malonę. Po šv. Mišių Jubiliatui dvasininkai įteikė popiežiaus Benedikto XVI Ypatingą palaiminimą, knygą „Lietuvos bažnyčios“ (prel. P. V. Stukas), 1000 jubiliejinių paveikslėlių (kun. S. Paliūnas). Kun. P. Sabaliauskas OP kalbėjo, kad tikroji šlovė ne iš žmonių, o iš Dievo. Linkėdamas Dievo palaimos, ištvermės gerume ragino melstis, kad iš šios parapijos būtų kuo daugiau pašauktų Dievo tarnybai.

Klebonas kun. A. Kasperavičius sveikindamas Jubiliatą džiaugėsi tikinčiųjų gausa – tai liudija pagarbą ir dėmesį beveik 45 metus dvasininko pareigas atlikusiam Jubiliatui. Dėkojo parapijiečiams, pynusiems vainikus, visiems bažnyčios puošėjams, o ypač vaikams – išpuošusiems bažnyčią angelais, choristams, procesijos dalyviams, rajono valdžios atstovams ir atvykusiems garbiems svečiams.

Klebonas pristatinėjo sveikintojus, sustojusius į eilę. Jubiliatą sveikino Seimo narys Antanas Matulas, Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, VU docentė, medikė Genovaitė Jusaitienė, Pušaloto ambulatorijos darbuotojai, mokytojai ir mokiniai, pastoracinės tarybos atstovai, Dievo Apvaizdos seserys, įvairių bendruomenių pirmininkai bei kaimų atstovai, Gyvojo rožinio grupių atstovai, giminaičiai ir daugelis kitų. Iš Klaipėdos Jubiliato pasveikinti atvyko būsimos knygos apie kun. A. Pipirą sudarytoja – autorė doc. dr. Stasė Jareckaitė.

Sveikinimus užbaigė Pasvalio dekanas kun. Algis Neverauskas. Jis Jubiliatą pasveikino visų dekanato kunigų vardu, džiaugėsi Dievo suteikta nepalaužiama ištverme. Linkėjo, kad  Jubiliatas ir toliau liktųsi tikru nepalaužiamo tikėjimo Evangelijos skelbėju.

Mokykloje svečiai galėjo susipažinti sumaniai Pušaloto bibliotekininkės Veronikos Mašalienės parengta paroda, skirta kun. A. Pipiro kunigystės 60-mečiui, o susėdę  prie vaišių stalo galėjo pasiklausyti Virginijos Treibienės literatūrinės-muzikinės kompozicijos, į kurią sumaniai buvo įjungti ir svečiai. Jiems buvo sudaryta galimybė prisiminti savo pažintį su Jubiliatu, bendravimą ir dar kartą palinkėti Dievo  malonių...

Dr. Aldona Vasiliauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija