2009 m. spalio 16 d.
Nr. 73
(1765)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Tituliniai atlaidai ir bažnyčios šimtmetis

Vyskupas Jonas Boruta apdovanoja
ilgametę bažnyčios darbuotoją
ir karitietę Marytę Šerpytienę
Autoriaus nuotraukos

Šiuo metu Šilalės parapijoje
dirbantys kunigai: klebonas dekanas
Stasys Toleikis (viduryje)ir vikarai
Mindaugas Alekna (kairėje)
ir Kęstutis Motiejaitis (dešinėje)

Šilalės šv. Pranciškaus Asyžiečio
bažnyčia, švenčianti 100 metų jubiliejų

ŠILALĖ. Spalio 4-ąją, sekmadienį, buvo švenčiami tituliniai Šv. Pranciškaus Asyžiečio atlaidai ir minimas 1909 metais pastatytos neogotikinės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios šimtmetis. Ši šventovė – miesto puošmena. Jos projektą parengė lenkų architektas J. P. Dziekonskis, pastatymu rūpinosi tuometiniai kunigai: klebonas prel. B. Pacevičius ir kan. Pr. Kuodis. Pastarojo palaikai ilsisi bažnyčios šventoriuje. Bažnyčia pastatyta vietos dvarininkų ir parapijiečių lėšomis. Šventovei didingumo suteikia beveik 60 m aukščio grakštus bokštas, o vidų puošia 16 spalvingų vitražų su šventųjų atvaizdais. Bažnyčioje yra trys altoriai ir apie 20 vertingų XVIII–XIX amžiaus medinių skulptūrų. Meniškiausia – Nukryžiuotojo skulptūra. Virš zakristijos įsikūręs nedidelis meno ir istorijos muziejėlis, kurio vienas garsiausių eksponatų – originalus XIX amžiaus nežinomo dailininko nutapytas šv. Onos portretas.

Labai rūpestingai prižiūrima Šilalės bažnyčios aplinka. Nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens bažnyčia skendi gėlių jūroje. Tai nemažas ilgamečio šios bažnyčios zakristijono Jono Masidunskio nuopelnas, jam padeda ir kiti bažnyčios darbuotojai. Šalia bažnyčios puikuojasi erdvūs Šilalės parapijos namai – dabartinio bažnyčios klebono dekano kun. Stasio Toleikio sumanymas: iš seno, sukiužusio pastato renovuoti jaukius parapijos namus, kurie, pasak klebono S. Toleikio ir parapijiečių, labai praverčia katechezei bei organizuojant juose įvairius religinius renginius. Ypač šiuos parapijos namus pamėgo parapijos jaunimas. Renovuojamas ir „Caritui“ skirtas pastatas. Medinius, neišvaizdžius šventoriaus vartus pakeitė metaliniai. Atlikti ir kiti bažnyčios tvarkymo darbai.

Pasitinkant Šv. Pranciškaus Asyžiečio atlaidus ir bažnyčios šimtmetį, kun. S. Toleikiui į pagalbą atskubėjo ir Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos moksleiviai. Jie bažnyčioje surengė piešinių parodą „Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčiai – 100 metų“. Bažnyčios darbuotojos, karitietės papuošė bažnyčią žaliais vainikais. Ties pagrindiniu altoriumi puikavosi iš žalumynų ir gėlių nupintas skaičius 100. Toks pat skaičius papuošė ir bažnyčios duris iš lauko pusės. Klebonas kun. S. Toleikis rajoninėje spaudoje kvietė tikinčiuosius atvykti į atlaidus ir bažnyčios jubiliejų.

Spalio 4-osios rytą Votyvos šv. Mišias aukojo iš Šilalės krašto kilęs Klaipėdos regiono kapelionas kun. Remigijus Monstvilas ir Šilalės vikaras kun. Kęstutis Motiejaitis. Tikintieji išklausė turiningą, šioms iškilmėms skirtą kapeliono homiliją. Votyvos metu giedojo Šilalės parapijos jaunimo choras „Salve musica“, pritariant instrumentiniam ansambliui (vadovas Kornelijus Pukinskis).

12 valandą prasidėjo atlaidų Suma ir  bažnyčios 100-mečio paminėjimas. Iškilmingas šv. Mišias aukojo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo kancleris kan. Remigijus Saunorius ir kun. S. Toleikis, giedojo Kauno valstybinis choras (vadovas prof. Petras Bingelis). Vyskupas J. Boruta apžvelgė dabartinės ir iki tol Šilalėje veikusių bažnyčių istorijas, o homiliją paskyrė šv. Pranciškaus gyvenimui bei jo veiklai. Paskui bažnyčioje vyko procesija, nes lauke nepaliaujamai lijo.

Prie Švč. Sakramento vyskupas kartu su Šilalės bažnyčios kunigais ir atlaidų dalyviais sukalbėjo ketvirtąją Švč. Mergelės Marijos Rožinio dalį, skirtą Kunigų metams.

Po vyskupo J. Borutos baigiamojo žodžio ir palaiminimo buvo pagerbti labiausiai bažnyčiai nusipelnę parapijiečiai, jiems įteiktos atsiminimo dovanėlės su Šilalės bažnyčios atvaizdu. Klebonas kun. S. Toleikis šios iškilmės proga padėkojo choristams, adorantėms, ministrantams ir visiems, kas nors mažyčiu darbeliu ar įnašu prisidėjo prie atlaidų ir bažnyčios jubiliejaus šventės. Ypač nuoširdžiai tą dieną padirbėjo abu Šilalės bažnyčios vikarai kunigai Mindaugas Alekna ir Kęstutis Motiejaitis, klausę atlaidų dalyvių išpažintis bei talkinę klebonui kun. S. Toleikiui.

Po pamaldų, kuriose dalyvavo ir rajono savivaldybės atstovai, čia pat, bažnyčioje, tikintieji turėjo progos išgirsti Kauno valstybinio choro atliekamą koncertą.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija