2009 m. spalio 23 d.
Nr. 75
(1767)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kariai Afganistano vaikams atveš šiltų kepurių

„Lietuvos Caritas“ generalinis
direktorius kun. Robertas Grigas
perduoda plk. ltn. Gediminui Macijauskui
Afganistano vaikams skirtas kepures

Akcijos metu surinkta
apie 3000 megztų,
nertų ir veltų kepuraičių

Spalio 5 dieną Krašto apsaugo ministerijoje vyko akcijos „Šiltos kepurės Afganistano vaikams“ metu surinktų kepuraičių perdavimo į misiją Afganistane išvykstantiems kariams ceremonija. Renginyje dalyvavo krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Užsienio reikalų ministerijos viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė, katalikų organizacijos „Lietuvos Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas, Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės dešimtosios Lietuvos karių pamainos (PAG-10) vadas pulkininkas leitenantas Gediminas Macijauskas.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sakė, kad tokios akcijos kaip ši liudija apie visuomenėje bręstančius gerumo daigus. „Lietuvoje mes neretai jaučiamės gyvenantys labai blogai, mums daug ko trūksta. Tačiau lankantis Afganistano Goro provincijoje man įsiminė mūsų karių žodžiai, kad pamatę žmonių gyvenimą Afganistane, lietuviai geriau suprastų, kas yra tikras skurdas ir vargas, ir galėtų labiau džiaugtis gyvenimu Lietuvoje“, – kalbėjo krašto apsaugos ministrė. R. Juknevičienė taip pat perdavė lauktuves Afganistano vaikams – savo rankdarbį. Kadangi, pasak ministrės, jai geriau sekasi megzti kojines, ji padovanojo porą megztų vilnonių kojinaičių. Ministrė taip pat pasiūlė, tęsiant gražią karių inicijuotą labdaros tradiciją ir kariuomenės bei „Caritas“ bendradarbiavimą, kitąmet Afganistano vaikams surinkti ir nuvežti Lietuvos žmonių megztų kojinių.

Pasak „Lietuvos Caritas“ generalinio direktoriaus kun. R. Grigo, ši labdaros akcija padėjo atsiskleisti Lietuvos žmonių širdies gerumui ir jautrumui. Renginyje dalyvavusi užsienio reikalų viceministrė A. Skaisgirytė-Liauškienė nuoširdžiai padėkojo visiems, prisidėjusiems prie akcijos, ir sakė, kad norint toliau vykdyti Lietuvos misiją atkuriant Goro provinciją Afganistane reikia įvairiapusės paramos ir iš tarptautinių organizacijų, ir iš Lietuvos valstybės institucijų. Užsienio ministerijos darbuotojų vardu ji taip pat perdavė PAG-10 pamainos vadui kepuraičių.

Labdaros akciją „Šiltos kepurės Afganistano vaikams“, per kurią Lietuvos žmones buvo kviečiami numegzti Goro provincijoje gyvenantiems vaikams žiemines kepures, organizavo PAG-10 kariai ir „Lietuvos Caritas”, akciją parėmė Užsienio reikalų ministerija.

Nors akcijos organizatoriai tikėjosi surinkti apie pusę tūkstančio kepuraičių, rugpjūtį–rugsėjį vykusios akcijos metu kariams ir „Caritas“ atstovams iš viso buvo perduota per tris tūkstančius šiltų megztų, nertų, veltų kepuraičių, dar apie 500 kepuraičių yra pakeliui į jų surinkimo vietas. Akcijoje dalyvavo pavieniai Lietuvos žmonės ir užsienyje gyvenantys lietuviai, Lietuvoje dirbantys užsienio šalių savanoriai, „Caritas“ nariai, kitų religinių, vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų ir įstaigų kolektyvai, moksleiviai.

Kepures į Afganistaną nuveš ir vaikams išdalins lapkričio mėnesį misiją Goro provincijos atkūrimo grupėje pradėsianti 10-oji Lietuvos karių pamaina.

Pernai panašią akciją organizavo PAG aštuntosios pamainos kariai – jie Afganistano vaikams perdavė Lietuvos moksleivių numegztus šalikus.

Atokioje ir kalnų nuo kitų Afganistano rajonų atskirtoje Goro provincijoje šalies šiaurės vakaruose žiemos yra ypač sniegingos ir šaltos, temperatūra nukrenta iki -40°C. Goras taip pat yra viena skurdžiausių Afganistano provincijų – dėl sudėtingų susisiekimo sąlygų Gorą sunkiai pasiekia centrinės valdžios ir tarptautinė parama. Iš molio sumūrytose trobelėse gyvenantys vietos žmonės dažnai neturi sąlygų savo namų sušildyti iki teigiamos temperatūros, neretai, net iš iškritus sniegui, vaikai vaikšto basi, menkai apsirengę.

Nuo 2005 metų Afganistano Goro provincijoje veikia Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė, bendra karių ir civilių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (International Security Assistance Force, ISAF) dalis.

Pagrindinė PAG užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. Be Lietuvos karių, PAG taip pat dalyvauja Danijos, Gruzijos, Japonijos, Kroatijos, Rumunijos, Ukrainos ir JAV atstovai.

Dabar Afganistane tarnauja devintoji PAG Lietuvos karių pamaina, suformuota Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono pagrindu. Lapkritį ją pakeis dešimtoji pamaina, kurios daugumą sudarys Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai-savanoriai.

XXI
Alfredo PLIADŽIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija