2009 m. spalio 28 d.
Nr. 76
(1768)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paroda istoriko Antano Tylos jubiliejui

Audronė BEREZAUSKIENĖ,

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos
Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Paroda apie istoriką Antaną Tylą
„Lietuvių istorinės
savimonės tyrinėtojas“

Mokslininkui istorikui, visuomenininkui, Pasaulio anykštėnų bendrijos vadovui prof. Antanui Tylai spalio 28 dieną sukanka 80 metų. Jubiliejaus proga Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje organizuota kraštiečio išleistų, parengtų, sudarytų bei bibliotekai dovanotų knygų ir fotografijų paroda „Lietuvių istorinės savimonės tyrinėtojas“. Žymus istorikas yra parengęs ir išleidęs nemažai monografijų, istorijos šaltinių leidinių, paskelbęs daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių ir studijų istorinėmis temomis. Pasak doc. Edmundo Rimšos, A. Tyla – plačios erudicijos istorikas. Jį jaudina ir skrupulingam tyrinėjimui atsidėti verčia XVI ir XVII a. LDK valstybiniai, politiniai, diplomatiniai, kariniai ir kitokie santykiai su Rusija, Švedija ir kitomis valstybėmis. Jaudina XIX a. antrosios pusės lietuvių tautinio atgimimo klausimai, spaudos draudimo byla ir knygnešystės fenomenas. Visa tai galima rasti ir istoriko mokslinėse publikacijose, ir daugelyje publicistinių straipsnių, kuriuos parašyti A. Tyla jaučia ir pilietinę pareigą.


Aklieji prakalbino internetą

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Vilniaus Kalvarijų bibliotekoje
akcijos dalyviai klausosi
internetinės transliacijos

Neseniai Lietuvos bibliotekose  startavo akcija „Prakalbink internetą bibliotekoje“. Per šį švietėjiško pobūdžio renginį 65-iose šalies viešosiose bibliotekose regėjimo negalią turintys gyventojai kartą per savaitę galės internetu išklausyti keturių paskaitų ciklą, pabendrauti su specialistais, dirbančiais su aklaisiais ir silpnaregiais, taip pat pasitarti su medikais bei psichologais, pasisemti aktualios informacijos apie įsidarbinimo, sveikatos, švietimo ir laisvalaikio galimybes.


Senelių namuose – apie maldaknygės autorę Adelę Dirsytę

Asta LUKŠAITĖ

Domas Akstinas ir Snieguolė
Jurskytė-Akstinienė
prie A. Dirsytės įvairiomis kalbomis
išleistų maldaknygių parodos

Spalio 5 dieną Kauno Panemunės senelių namuose garbės bajorė Snieguolė Jurskytė-Akstinienė ir Domas Akstinas skaitė paskaitą „Adelė Dirsytė – tėvynės meilės pavyzdys“, veikė tremtinės A. Dirsytės įvairiomis kalbomis išleistų maldaknygių paroda. Tūkstantaisiais Lietuvos vardo metais prisimename tuos, kurie savo gyvenimu ir darbais prisidėjo prie Lietuvos kūrimo, jos stiprinimo ir garsinimo pasaulyje. Viena tokių Lietuvai pasišventusių yra Adelė Dirsytė, kurios šimtosios gimimo metinės jau paminėtos Kaune, Vilniuje ir jos gimtojoje Šėtos parapijoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija