2009 m. spalio 28 d.
Nr. 76
(1768)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paroda istoriko Antano Tylos jubiliejui

Audronė BEREZAUSKIENĖ,

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos
Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Paroda apie istoriką Antaną Tylą
„Lietuvių istorinės
savimonės tyrinėtojas“

Mokslininkui istorikui, visuomenininkui, Pasaulio anykštėnų bendrijos vadovui prof. Antanui Tylai spalio 28 dieną sukanka 80 metų. Jubiliejaus proga Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje organizuota kraštiečio išleistų, parengtų, sudarytų bei bibliotekai dovanotų knygų ir fotografijų paroda „Lietuvių istorinės savimonės tyrinėtojas“. Žymus istorikas yra parengęs ir išleidęs nemažai monografijų, istorijos šaltinių leidinių, paskelbęs daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių ir studijų istorinėmis temomis. Pasak doc. Edmundo Rimšos, A. Tyla – plačios erudicijos istorikas. Jį jaudina ir skrupulingam tyrinėjimui atsidėti verčia XVI ir XVII a. LDK valstybiniai, politiniai, diplomatiniai, kariniai ir kitokie santykiai su Rusija, Švedija ir kitomis valstybėmis. Jaudina XIX a. antrosios pusės lietuvių tautinio atgimimo klausimai, spaudos draudimo byla ir knygnešystės fenomenas. Visa tai galima rasti ir istoriko mokslinėse publikacijose, ir daugelyje publicistinių straipsnių, kuriuos parašyti A. Tyla jaučia ir pilietinę pareigą.

Platus interesų ratas netapo paviršutiniškumo sinonimu. Šio istoriko publikacijoms būdinga tai, jog jis neparašo nė sakinio, jeigu negali pasiremti archyvais ar kitokiais šaltiniais. Jo darbuose jaučiama ypač didelė pagarba istoriografijai.                                                                                               

A. Tyla dažnai Anykščių viešajai bibliotekai dovanoja savo knygas su autografais bei ekslibrisais. Iš jų reikėtų paminėti Lietuvos nacionalinio muziejaus išleistą unikalų leidinį  „Lietuviškos spaudos draudimas 1864–1904 metais“ (2004 m.), Benjamino Kaluškevičiaus ir Kazio Misiaus knygą „Lietuvos knygnešiai ir daraktoriai 1864–1904“ (2004 m.), Klaipėdos universiteto  Baltijos regiono Istorijos ir archeologijos instituto  leidinį „Lietuviškos spaudos aušra“ (2004 m.) ir kt. Tarp dovanotų knygų ir profesoriaus parengti leidiniai: „Lietuvos spaudos draudimo panaikinimo byla“ (2004 m.),  „Lietuva prie Vasario  16-osios slenksčio“ (2004 m.), Lietuvos istorijos instituto išleista knyga prof. habil. dr. Antano Tylos 75-mečiui „Istorijos akiračiai“ (2004), per dvi dešimtis knygų apie partizaninį judėjimą, Lietuvių katalikų mokslų akademijos metraščiai bei kiti istoriniai leidiniai.

Už nuopelnus istorijos baruose prof. A. Tyla yra apdovanotas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi (1999 m.), Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Komandoro kryžiumi (2009 m.). Jis yra valstybinės Jono Basanavičiaus, Simono  Daukanto, Teresės Mikeliūnaitės premijų laureatas (1994 m.). Jam suteiktas Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Garbės profesoriaus vardas (2009 m.) ir Anykščių rajono Garbės piliečio vardas (2009 m.)

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija