2009 m. lapkričio 25 d.
Nr. 83
(1775)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pagerbtas lakūno R. Marcinkaus atminimas

Prieškario Lietuvos karo lakūno
kapitonas Romualdas Marcinkus

Naujai pastatytas paminklas Poznanėje
lakūnui kapitonui Romualdui Marcinkui

Lapkričio 12 dieną krašto apsaugos viceministro Vytauto Umbraso vadovaujama delegacija Poznanėje (Lenkijoje) dalyvavo prieškario Lietuvos karo lakūno kapitono Romualdo Marcinkaus pagerbimo ceremonijoje.

Ceremonijos britų karių kapinėse Poznanėje metu Lietuvos karo lakūnui ir žymiam sportininkui, Antrojo pasaulinio karo metais kovojusiam Prancūzijos karo aviacijos ir Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų gretose, atminti buvo pašventintas naujai pastatytas paminklas, kuriame iškaltas lietuvišką lakūno kilmę bylojantis įrašas: Flight Lieutenant R. Marcinkus (of Lithuania). Pilot. Royal Air Force. 29th March 1944 (Lietuvos kapitonas R. Marcinkus. Lakūnas. Karališkosios oro pajėgos. 1944 m. kovo 29 d. ).

Ceremonijos metu krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas, Lietuvos Respublikos ambasadorius Lenkijoje Egidijus Meilūnas, Jungtinės Karalystės ambasados darbuotojai, Lenkijos kariuomenės atstovai prie paminklo padėjo gėlių vainikus. Paminklą pašventino Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų kapelionas majoras Virginijus Veilentas.  

„Šiandien karo lakūno Romualdo Marcinkaus gyvenimo ir kovos istorija yra drąsos, pareigos ir draugystės pavyzdys Lietuvos kariuomenei. Lietuvos sūnus, Didžiosios Britanijos herojus, kartu su kitais įvairių tautų ginklo broliais, paaukojusiais gyvybes dėl mūsų visų ateities, visada bus pavyzdys mūsų siekyje saugoti laisvę ir taiką pasaulyje“, – ceremonijos metu sakė krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas.

Kpt. R. Marcinkaus pagerbimo ir paminklo pašventinimo iškilmės vyko Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų aukų atminimo dieną, lapkričio 11-ąją. Poznanės karo kapinėse karų aukų pagerbimo ceremonijoje Sandraugos (anksčiau Britų Tautų Sandraugos) šalių karius pagerbė Lietuvos delegacija, Jungtinės karalystės ambasados Lenkijoje delegacija, Kanados, Pietų Afrikos, Nigerijos ambasadų atstovai, Lenkijos kariuomenės atstovai, kiti svečiai.

Paminklą karo lakūnui R. Marcinkui atminti rugsėjo mėnesį pastatė Tautų Sandraugos karių kapų Europoje priežiūros komisija, atsižvelgdama į Lietuvos ambasados Lenkijoje ir Krašto apsaugos ministerijos prašymą bei Lietuvos siekį  įamžinti savo tautos asmenybes.

*   *   *

Romualdas Marcinkus gimė 1907 metais Jurbarke. Mokėsi Karo mokykloje Kaune, baigęs Vytauto Didžiojo karininkų kursų Aviacijos skyrių tapo Lietuvos karo aviacijos lakūnu – oro žvalgu, vėliau įgijo parašiutizmo instruktoriaus kvalifikaciją, išgarsėjo kaip parodomųjų šuolių meistras.

1934 metais R. Marcinkus buvo pakviestas į istorinę trijų ANBO-IV lėktuvų eskadrilę, vadovaujamą plk. ltn. Antano Gustaičio, skrydžiui aplink Europą, skirtam Dariaus ir Girėno skrydžiui per Atlantą paminėti. R. Marcinkus taip pat buvo žinomas kaip puikus futbolininkas, Lietuvos nacionalinės rinktinės lyderis ir kapitonas. Šiandien futbolo istorikai R. Marcinkų vertina kaip vieną geriausių prieškario Lietuvos futbolininkų. 1939 metais R. Marcinkus apdovanotas išskirtiniu Lietuvos karo aviacijos garbės ženklu – „Plieno sparnais“. Tais pačiais metais jis pasiprašė išleidžiamas į atsargą ir išvyko iš Lietuvos.

1940 metais R. Marcinkus buvo priimtas svetimšaliu savanoriu į Prancūzijos karo aviaciją. Prancūzijai kapituliavus, R. Marcinkus tapo britų karališkųjų oro pajėgų lakūnu, 1-osios eskadrilės naikintuvo „Uraganas“ pilotu. 1942 m. vasario 12 dieną R. Marcinkaus pilotuojamas „Uraganas“ buvo numuštas, o pats pilotas pateko į vokiečių nelaisvę. Įkalintas Stalag Luft III lageryje, skirtame britų ir amerikiečių aviacijos karininkams, R. Marcinkus dalyvavo lageryje įsikūrusios slaptos organizacijos „X“ veikloje, kuri 1944 m. gegužės 25 naktį suorganizavo masinį karo belaisvių pabėgimą, vėliau pavadintą Antrojo pasaulinio karo metų sensacija.

Tik trims belaisviams pavyko sėkmingai pabėgti, kiti buvo sugauti, o 50 vyrų, tarp jų ir R. Marcinkus – sušaudyti. Šis įvykis tapo pasaulyje žinomas „Didžiojo pabėgimo“ vardu, kai apie jį buvo parašyta knyga ir 1963 m. sukurtas filmas. Tik 1948 metais R. Marcinkaus palaidojimo vieta buvo identifikuota ir urna su jo palaikais perkelta į britų karių kapines Poznanėje.

(Pagal G. Sviderskytės knygą „Uragano kapitonas“.)

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija