2009 m. lapkričio 25 d.
Nr. 83
(1775)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Keramika, poezija, entomologija…

Benjaminas ŽULYS

Poetas, keramikas, entomologas,
istorijos tyrinėtojas
Gintaras Kazimieras Slavinskas

Prieš 65-erius metus gimė žinomas profesionalus keramikas, poetas, entomologas Gintaras Kazimieras Slavinskas. Šį jo užsiėmimų, pomėgių sąrašą galima tęsti ir toliau. Kauno menininkų namuose įvykusioje gimimo sukakties šventėje kūrėjas skaitė savo eilėraščius, kalbėjo apie kuriančio žmogaus vietą gyvenime, atsakė į gausiai susirinkusių poezijos mylėtojų klausimus.

Įdomus šio žmogaus gyvenimas. Jame yra vietos ir poetiniam žodžiui, ir mokslui, ir įvairialypei kūrybai. G. K. Slavinskas baigė Lietuvos dailės institutą, įgijo keramiko specialybę, ištobulino keraminio medalio žanrą. Gintaras šešiolika metų kūrė atminimo medalius „Poezijos pavasarių“ dalyviams. Maža to, jis kūrė ir tebekuria lino raižinius, ofortus, meninius šriftus. Gintaras surengė 15 personalinių parodų, savo darbus demonstravo visoje šalyje. Kaip sakė kūrėjas, jame lizdą susisukusi poezijos paukštė apsigyveno visam laikui, tad jis jau rengiasi išleisti ir savo poezijos rinkinį.

Dar vienas Gintaro pomėgis – entomologija, mokslas apie vabalus. Yra Lietuvos entomologų draugijos narys. Apie 20 metų jis Čepkelių raiste ir kitose Lietuvos vietovėse rinko ir tyrinėjo kietasparnius vabalus, sukaupė didžiulę vabalų kolekciją. Juos su kitais darbais eksponuoja savo įkurtame muziejuje „Prie aukuro“. Tenka stebėtis, kad Gintaras visur spėja, suranda viskam laiko, ir visa tai duoda gerų rezultatų. Ypač paminėtinas darbas – protėvių genealogijos medis, kurį pavadino „Europa prieš 1000 metų ir dar anksčiau“. Tai savitas kone visą erdvios salės sieną užimantis žemėlapis su piešiniais, nuotraukomis, aiškinamaisiais tekstais, grafiniais vaizdais, grafų, kunigaikščių herbais. Apie penkerius metus tyrėjas atkakliai rinko medžiagą, paskui ją susistemino, apiformino ir pateikė žiūrovui. Beje, pasirodo, kad G. Slavinskas yra kilęs ir garsios Rusijos grafų Zubovų dinastijos, yra netolimas jų palikuonis. Jo močiutė Jekaterina-Kotryna buvo labai artima šiai giminei. O jei pažvelgtume į dar ankstesnius laikus – ir grafai Goleniščevai-Kutuzovai, Romanovai, Čerkaskiai, Prozorovskiai bei daugelis kitų. Visų jų kilmę liudijantys herbai pavaizduoti žemėlapyje. G. Slavinskas turi teisę į grafo titulą, bet tam, kad ją oficialiai įformintų, reikia daugybės formalumų, lėšų, pastangų. Vis nėra laiko tuo užsiimti. Gal kada nors…

Gintaro senelės brolis – garsus Lietuvos dailininkas, profesorius Petras Kalpokas. Tad gal senelio meno genai perėjo ir į vaikaičio gyvenimą?..

Apie G. Slavinsko poeziją popietėje mintimis dalijosi jo bičiulis poetas Gintaras Patackas, su gyvenimo sukaktimi sveikino draugai, kolegos, bendraminčiai.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija