2009 m. lapkričio 27 d.
Nr. 84
(1776)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šventoji Žemė, kryžiai ir muzika

Benjaminas ŽULYS

Savo fotografijas pristatė
Antanas Stanevičius
Žydrūno BIRBILO nuotraukos

Kryždirbys Jonas Ramūnas Laukaitis
groja fagotu ir fleita. Parodos
atidaryme smuiku ir pianinu
jam pritarė dukros.

Kauno Šventosios Trejybės bažnyčioje atidaryta klaipėdiečio fotomenininko, žurnalisto ir knygų leidėjo Antano Stanevičiaus fotografijų paroda „Šventoji žemė. Tu esi čia“, kurioje demonstruojami ir kryždirbio Jono Ramūno Laukaičio mediniai kryželiai.

Parodos atidaryme kalbėjęs Kauno kunigų seminarijos rektorius mons. Aurelijus Žukauskas pabrėžė, kad abi šios parodos savo dvasingumu puikiai dera po bažnyčios stogu.

A. Stanevičiaus fotografijose užfiksuotos akimirkos iš Jeruzalės – „Alyvų sodas Jeruzalėje, kur Judas pabučiavo Kristų“, „Kristaus kančios kelias“. Tiesa, dabar ši vieta paversta turgaviete, čia šeimininkauja prekeiviai. Dar vienoje – spėjamasis Paskutinės vakarienės kiemas. Manoma, kad Paskutinė vakarienė galėjo vykti ne uždaroje patalpoje, kaip įprasta vaizduoti, o po atviru dangumi. Toliau – Sinajaus vietovė, kur Dievas perdavė Mozei Dešimt įsakymų. Autoriui pavyko nufotografuoti lapą iš Kumrano rankraščių, aptiktų vienoje iš daugelio Judėjos dykumos olų. O štai ir įėjimas į olą. Kaip byloja istoriniai šaltiniai, pirmuosius rankraščius tik prieš keliasdešimt metų aptiko vietiniai beduinai. Itin vertingų rankraščių rasta ir vėliau. Kitoje nuotraukoje – garsioji Raudų siena ir sinagogos kiemas.   

A. Stanevičius yra surengęs ir daugiau savo darbų parodų. Vienos tokių – „Namie ir svetur“, „Mozės kalnas“, „Krikščioniškasis Egiptas“, „Šalom, Izraeli“, „Armėnija Ararato akyse“, „Gėlių šypsenos“ ir kt. Jis yra fotoalbumų „Esame viena tauta, viena žemė, viena Lietuva“, „Klaipėdos ligoninė: nuolatinis siekis būti geriausiems“ bendraautorius, sudarytojas ar redaktorius, kelių knygų autorius. A. Stanevičius mėgsta keliauti, daug kur yra buvęs, o matytus vaizdus perkelia į fotografiją. Dabar jis yra „Eglės leidykla“ direktorius bei redaktorius.

Jonas Ramūnas Laukaitis – muzikas profesionalas. Jis Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose įgijo fagotininko ir pučiamųjų orkestro dirigento specialybes. Prieš penkiolika metų subūrė medinių pučiamųjų orkestrą, surengė edukacinius koncertus mokyklose, kamerinius – bažnyčiose, VDU Teologijos fakultete. Šiuo metu groja Kauno simfoniniame orkestre, dėsto A. Kačanausko muzikos mokykloje.

Kryždirbystė Jonui, yra antraeilis, tačiau jo dvasiai svarbus užsiėmimas, kuriam atidavė apie 20 metų. Kaip parodos atidaryme kalbėjo kryždirbystės tyrinėtoja dr. Jolanta Zabulytė, šio menininko sukurti kryželiai – tai tikra preciziška plastika, meditacija. Jie tarsi skatina dainuoti, muzikuoti. Juk ir garsusis menininkas M. K. Čiurlionis buvo ir dailininkas, ir muzikas, viena kūrybos sritis papildė kitą. J. R. Laukaitis yra surengęs savo personalines parodas Klaipėdoje, Palangoje, Trakuose, kitose Lietuvos vietovėse.

Jono dukra Monika yra pianistė, Jonė Barbora – smuikininkė. Šeimos tercetas parodos lankytojams surengė gražų koncertą.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija