2009 m. lapkričio 27 d.
Nr. 84
(1776)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paminėtas šv. Juozapatas

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Po šv. Mišių Švč. Trejybės bažnyčioje
susirinkusius sveikina Ukrainos
ambasadorius Lietuvoje Igoris
Vasiljevičius Prokopčiukas. Iš dešinės
stovi: t. Vikentijus Pelechas OSBM
(Lvovas), t. Pavlo Jachimec OSBM
(Vilnius), t. Ivanas Majkovičius OSBM
(Lvovas), Apaštalinis vizitatorius
Graikų apeigų katalikams Baltarusijoje
archimandritas Sergijus Hajekas,
dekanas Eugenijus Usašinas (Minskas),
dekanas Aleksandras Šavcovas (Polockas),
kun. Alionidas Budrius (Kuršėnų
klebonas) ir kun. Ivanas Daukšys

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje iškilmingai minima pirmojo Rytų (Graikų) apeigų katalikų šventojo, vieno iš Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino kūrėjų Ivano Kuncevičiaus – šv. Juozapato (1580–1623) – šventė. Ivanas Kuncevičius, gimęs Voluinės Volodymyre, 1596 metais atvyko į Vilnių mokytis pirklio amato ir 1604 metais įstojo į Švč. Trejybės vienuolyną Vilniuje (jame buvo vienas nusenęs vienuolis), pasirinkdamas vienuolinį Juozapato vardą. Juozapato įtakingi pamokslai ir sielovadinė veikla greit tapo plačiai žinoma. 1609 metais karalius Zigmantas III Vaza karališkuoju ediktu perdavė Graikų apeigų katalikams Švč. Trejybės bažnyčią ir vienuolyną, kuriuos jie jau buvo atnaujinę (bažnyčioje įrengę septynis altorius). 1614  metais  Juozapatas buvo išrinktas Vilniaus bazilijonų vienuolyno archimandritu (tuo metu vienuolyne jau gyveno apie 60 vienuolių). 1617 metais Juozapatas Kuncevičius ir Veljaminas Rutskis Rutos dvare prie Naugarduko sukvietė bazilijonų vienuolynų kapitulą, kuri, sujungusi penkis bazilijonų vienuolynus (Vilniaus, Biteno, Žirovicų, Minsko ir Naugarduko), įkūrė Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną su centru Vilniuje. Tais pačiais metais Juozapatas išrenkamas Polocko arkivyskupu ir, Vilniuje išgyvenęs 21 metus (1596–1617), išvyko į Polocką. 1623 m. lapkričio 12 dieną vizitacijos Vitebske metu Juozapatas buvo nužudytas prieš bažnyčios vienybę kovojusių priešų. 1643 metais Juozapatas paskelbiamas Palaimintuoju (Popiežius Urbonas VIII), o 1867 metais popiežius Pijus IX Juozapatą paskelbė šventuoju. 1949 metais šv. Juozapato palaikai iš Vienos pervežami į Romą ir perlaidojami Šventojo Petro Bazilikoje, dešinėje navoje, Šv. Bazilijaus Didžiojo altoriuje. Tai vienintelis asmuo – šventasis, ne vyskupas, palaidotas Bazilikoje.


Išskirtinė turiniu ir tema paroda

Bronius VERTELKA

Lenkų instituto Vilniuje atstovas
Andrius Kerulis bibliotekai
padovanojo knygų

Lapkričio 24-ąją Panevėžio miesto Savivaldybės viešojoje bibliotekoje atidaryta paroda „Jonas Paulius II“, skirta Popiežiaus apsilankymui Lietuvoje. Parodą pristatė Lenkų instituto Vilniuje projektų koordinatorius Andrius Kerulis.

Parodoje atsispindi Popiežiaus gyvenimas, jo pamokslai ir mintys, kelionės. Joje eksponuojami ir Lenkijos pašto ženklai, skirti Šventajam Tėvui.


Iškilų ganytoją prisimenant

Žemaičių vyskupo Mečislovo Paliulionio 175-osioms gimimo metinėms

Žemaičių vyskupas
Mečislovas Paliulionis

1843 m. lapkričio 19 dieną Smilgiuose (Panevėžio rajonas) Paliulionių šeimoje gimė kūdikis, kuris tą patį vakarą buvo pakrikštytas Mečislovu Leonardu. 1843–1852 metais berniukas mokėsi Panevėžio bajorų mokykloje (mokyklos pastatas – Klaipėdos g. 3 – yra išlikęs). Į mokyklą buvo priimami tik bajorų kilmės vaikai, bet įvairiais keliais čia patekdavo ir valstiečių vaikų.


Paminėjo mirusius vyskupus

Lapkričio 11 dieną 10 val. Kauno Arkikatedroje Bazilikoje buvo aukojamos šv. Mišios minint Kauno arkivyskupijos augziliaro vyskupo emerito Vlado Michelevičiaus pirmąsias mirties metines. Jų pradžioje koncelebracijai vadovavęs arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pakvietė drauge pasimelsti ir už vyskupą Juozapą Matulaitį-Labuką, buvusį Kauno arkivyskupijos ir Vilkaviškio vyskupijos apaštališkąjį administratorių, pas Viešpatį iškeliavusį prieš trisdešimt metų (1979 m. gegužę; palaidotas Šiluvos Bazilikos šventoriuje). Šv. Mišias koncelebravo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas, taip pat apie septyniasdešimt Kauno arkivyskupijos dvasininkų, tądien atvykusių ir į ugdymo konferenciją kurijoje.


Po 40 metų

Sumos šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą
sakė kan. Deimantas Brogys (centre),
koncelebruoja (iš kairės) kunigai:
Vaclovas Stakėnas, Vytautas Užkuraitis,
mons. Lionginas Vaičiulionis
ir Žydrūnas Burnys
Jono IVAŠKEVIČIAUS nuotrauka

Džiaugsmo ir skausmo vedini

Lapkričio 14 dieną, kaip ir kasmet, Suodžių kaime susirinko būrys tikinčiųjų. Prieš 40 metų šio kaimo gyventojai, tuometinio Keturnaujienos kolūkio melžėjai Anelei Matijošaitienei pasirodė Jėzus Kristus ir Marija. Įvairių katalikiškų švenčių metu, o ypač lapkričio 14 dieną, į Vilkaviškio vyskupijos Šakių dekanato Kudirkos Naumiesčio parapijos Suodžių kaimo koplyčią suvažiuoja piligrimai iš įvairių Lietuvos vietovių, o kartais net ir iš užsienio. Pasisemti dvasinės ramybės ir stiprybės žmonės atvyksta ir džiaugsmo, ir skausmo vedini. „Duok Dieve, kad Aukščiausiojo garbei pašvęstose vietose kiekvienas surastume gyvenimo ir sielos ramybę“, – sakė Kudirkos Naumiesčio parapijos klebonas, Šakių dekanas kan. Donatas Jasulaitis.


Atėjo metas įprasminti laiką

Laiko tėkmė gena mus į priekį – vėl priartėjome prie didžiųjų metinių švenčių. Laikas, per kurį turime pasiruošti Kalėdoms – malonės metas. Vadiname šį gražų ir prasmingą laikotarpį Adventu. Laikas, pilnas laukimo, kviečiantis į rimtį ir susikaupimą, primenantis, jog žmogaus egzistencijai būtinas maldos gyvenimas, dvasinis augimas. Koks turėtų būti Adventas katalikui? Kristaus gimimo belaukiant ir jam ruošiantis, matyt, turėtume gerai išanalizuoti, kokios vertybės svarbiausios mūsų gyvenime.


Adventas su kryžiaus ženklu

Jau tapo tradicija dar prieš Adventą kirsti gražiausias egles ir jas vežti į didmiesčių aikštes, kad ten jos, išpuoštos spalvingomis girliandomis, smagintų praeivių žvilgsnį. Taip pat daugiau ar mažiau prieškalėdiniu laiku žmonės pakliūva į dovanų pirkimo bumo verpetą ir... apmaudžiausia – visiškai ignoruoja pasauliui skirtą didžiausią Dangaus dovaną – Betliejaus Kūdikio gimimo paslapties apmąstymą. Tada visų Kalėdų senelių dovanos tampa pernelyg menkos – jos nepajėgia žmonių vidų paruošti perkeičiančiam apšvietimui: Jėzus Kristus gimdamas mums save dovanojo dėl to, kad mes pirmiausia suvoktume, jog kiekvienas esame tokia brangi Jo dovana, kad dėl jos neprilygstamos vertės išsaugojimo amžinybei Jis nepagailėjo net savo gyvybės.


„Didžioji tyla“ – vienuolyno gyvenimo dienoraštis

Lapkričio 29 dieną 13.30 val. Anykščių šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje bus demonstruojamas režisieriaus Filipo Grioningo (Philip Gröning) kultinis dokumentinis filmas „Didžioji tyla“ (Die grose Stille, 2005 m., Vokietija, Prancūzija, Šveicarija, 164 min.). Šis filmas – Sunday DOX programos dalis, kurią pristato VEKS (Vilnius – Europos kultūros sostinė), Europos kino akademija, studija Nominum, KiNo kontora, VšĮ Anykščių menų inkubatorius-menų studija, Anykščių rajono savivaldybė bei Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija