2009 m. lapkričio 27 d.
Nr. 84
(1776)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Adventas su kryžiaus ženklu

Jau tapo tradicija dar prieš Adventą kirsti gražiausias egles ir jas vežti į didmiesčių aikštes, kad ten jos, išpuoštos spalvingomis girliandomis, smagintų praeivių žvilgsnį. Taip pat daugiau ar mažiau prieškalėdiniu laiku žmonės pakliūva į dovanų pirkimo bumo verpetą ir... apmaudžiausia – visiškai ignoruoja pasauliui skirtą didžiausią Dangaus dovaną – Betliejaus Kūdikio gimimo paslapties apmąstymą. Tada visų Kalėdų senelių dovanos tampa pernelyg menkos – jos nepajėgia žmonių vidų paruošti perkeičiančiam apšvietimui: Jėzus Kristus gimdamas mums save dovanojo dėl to, kad mes pirmiausia suvoktume, jog kiekvienas esame tokia brangi Jo dovana, kad dėl jos neprilygstamos vertės išsaugojimo amžinybei Jis nepagailėjo net savo gyvybės.

Pastaruoju metu medikai įspėja apie gripo epidemijos pavojų, ragina budėti bei sveikesne gyvensena (taip pat dažniau geriant išgirtąjį vitaminą C) stiprinti savo imuninę organizmo sistemą. Ir supratingi žmonės nedelsia: jie valgo vaisius bei daržoves ir taip ne tik saugosi nuo ligų, bet ir mokosi maistą vartoti kaip vaistą – taip netiesiogiai grįždami prie Biblijos ištakų, nes ne veltui Viešpats pirmiesiems žmonėms kalbėjo: „Štai Aš jums daviau visus, visoje žemėje sėklą teikiančius augalus ir visus medžius, kurie veda vaisius su sėklomis; jie bus jums maistas“ (Pr 1, 29).

 Artėjant didžiosioms šventėms – Kalėdoms bei Velykoms – Bažnyčia pagrįstai kviečia daugiau laiko skirti pažinti krikščioniškas vertybes, nes tik tada, dvasinio skaitymo, mąstymo ir maldos metu, vėl iš naujo atrandame savastį Viešpatyje, o paskui, malonės vedami, per Susitaikymo sakramentą tapę tyresni, valgome eucharistinę Duoną. Tada mumyse stiprėja dvasinis stuburas, kuris leidžia laisviau bei nuosekliau daryti artimo meilės darbus, pavyzdžiui, savo pinigine auka vargšams (kiekvienas pagal išgales) įsitraukti į parapijose vykdomą kalėdinę akciją „Gerumas mus vienija“. Beje, šiemet baigdami minėti Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, kuris yra artimai susijęs su šv. Brunono kankinyste, Kauno miesto parapijų tikintieji, ypač jaunimas, kviečiami savo bažnyčiose priimti Lietuvos Jaunimo dienų kryžių, kuris keliauja per visą kraštą.

Kažkiek neįprasta Advento metu visą dėmesį skirti kryžiui. Tačiau, ruošdamiesi Kalėdoms, pamėginkime šį viešą kryžiaus pagerbimą bažnyčiose įprasminti nors trumpu apmąstymu: Kristus iš Dangaus atėjo pas mus, kad per Kryžiaus pergalę nusivestų mus pas Tėvą. O mūsų pagrindinis tikslas panašus į Dievo Sūnaus: savo gyvenimo darbais taip aukštai kasdien kelti Jėzaus kryžių, kad jis šviestų kaip Betliejaus žvaigždė, kuri visus geros valios žmones amžiais nepaliaus vedusi prie Jo.

Kun. Vytenis Vaškelis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija