2009 m. gruodžio 2 d.
Nr. 85
(1777)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Totorių šventė

Dr. Aldona Kačerauskienė

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 5000 totorių, kurių protėviai čia įsikūrė daugiau nei prieš 600 metų. Lietuvos Didysis kunigaikštis Vytautas labai vertino totorių karių narsą, ištvermę, ištikimybę. Stiprindamas sienų saugumą, strateginiuose punktuose kūrė totorių gyvenvietes. Vienas tokių punktų – vos 8 km nuo Vilniaus esantis Nemėžis. Čia yra buvusi Vytauto Didžiojo vasaros rezidencija. Istorikai nustatė, kad šioje vietovėje totoriai įsikūrė 1397 metais, o 1684-aisiais pasistatė mečetę, kuri 1909 metais sudegė. Islamo tikėjimą išpažįstantys totoriai tuoj pat mečetę atstatė. Ji tebestovi iki šiol, yra įtraukta į Lietuvos Respublikos kultūros paminklų sąrašą.

Lapkričio 27 dieną Nemėžyje totoriai šventė Kurban Bairam – aukų atnešimo šventę, į kurią susirinko ne tik vietos totoriai, bet atvyko svečių iš Lenkijos, Gruzijos, Turkijos, Uzbekijos, dalyvavo Kauno, Panevėžio ir kitų Lietuvos miestų totorių bendruomenių atstovai. Šventei būta ir kitų progų. Šiemet suėjo 325 metai nuo pirmosios mečetės statybos, 100 metų nuo dabartinės, kuri dabar yra atnaujinta ir tapo miestelio puošmena.

Renginys prasidėjo šventine malda mečetėje. Kiekvienas dalyvis į mečetę atsinešė maišelį maisto. Po pamaldų žmonės čia pat, prie šventovės, dalijosi bandelėmis, pyragaičiais, vynuogėmis, mandarinais, saldainiais, kalbėjosi, lankė artimųjų kapus, kurie yra greta mečetės.

Vidurinėje mokykloje vyko mokslinė praktinė konferencija, kurią atidarė Nemėžio totorių bendruomenės pirmininkas Tairas Kuznecovas. Buvo išdalyti padėkos raštai visiems, prisidėjusiems prie mečetės atnaujinimo. Kazachstano Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Galimžanas Koišybajevas pasidžiaugė, kad totoriai, įaugę į Lietuvos žemę, išlaikė savo kultūrą ir tikėjimą, papasakojo apie jo tėvynėje kasmet švenčiamą Kurban Bairam šventę. Doc. dr. Galina Miškinienė pristatė knygą, kurioje publikuota tarptautinės mokslinės konferencijos „Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės totoriai: kalba, istorija, ir kultūra“ medžiaga. Doc. dr. Romas Batūra kalbėjo apie totorių ištikimybę antrajai tėvynei Lietuvai. Nukentėję sovietmečiu (buvo griaunamos ir uždarinėjamos mečetės), Lietuvos totoriai įsijungė į mūsų nepriklausomybės atstatymo procesus. Tairas Kuznecovas ir dabar dažnai dalyvauja Lietuvos Sąjūdžio tarybos posėdžiuose. Jis siekia, kad Nemėžiui būtų suteiktas Vytauto Didžiojo vasaros rezidencijos statusas. Prof. Libertas Klimka siūlė prie kelio ties Nemėžiu pastatyti rodyklę, kviesti archeologus, sudaryti turistinį maršrutą Vilnius – Nemėžis – Medininkai. Nemėžis – įdomi istorinė vieta. Čia vyko sukilėlių kovos, ne kartą praėjo kariuomenė. Galbūt stovėjo ir pilis. (Šis maršrutas turistams galėtų tapti toks pat įdomus kaip Gruzinų karo kelias.)

Po konferencijos vyko koncertas, paskui vaišės. Stalai buvo nukrauti įvairiausiais valgiais, alkoholinių gėrimų nebuvo.

Nemėžis, Vilniaus rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija