2009 m. gruodžio 2 d.
Nr. 85
(1777)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Protestavo prieš oligarchiją

Edita Milaševičiūtė

Mitingas Kaune

Lapkričio 28 dieną, šeštadienį, į nepolitinio piliečių Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) surengtą antioligarchinį mitingą Kaune susirinko apie keturis tūkstančius dalyvių. Vienybės aikštė buvo užtvindyta, kaip ir prieš du dešimtmečius, kai vykdavo Sąjūdžio mitingai.

Mitingo pradžioje buvo sugiedotas Lietuvos himnas, padėta gėlių prie Laisvės paminklo ir Nežinomo kareivio kapo, tylos minute pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę.

Mitingo dalyviai ypač akcentavo būtinybę vienytis, nesitaikstyti su oligarchų ir korumpuotų politikų primetamais sprendimais, kurie šalį veda į pražūtį, skatina nusivylimą ir nepasitikėjimą valdžia, skurdą ir didžiulę emigraciją. „Pakovokime už tai, kad mūsų vaikai ir anūkai galėtų grįžti į Lietuvą“, – ragino docentas Edvardas Satkevičius.

„Tėvynė nebus kitokia, jei jos nekursime, jei jos neginsime“, – akcentavo JDJ Vilniaus skyriaus pirmininkas Juozas Žilinskas.

JDJ pirmininko pavaduotojas akademikas Antanas Kudzys buvo tiesus ir kandus: „Nepretenduojame į lovį – atėjome lovį apversti dugnu į viršų, tegul nagais pragramdo“.

JDJ pirmininko Kęstučio Čilinsko nuomone, daugiatūkstantinis mitingas įrodo, kad Jungtinis demokratinis judėjimas perauga į antrąjį Sąjūdį. „Žmonės dar vasarą buvo įbauginti valdžios reakcijos į mitingus. Šiandien matome, kad baimės nebėra – žmonės ateina ne sau duonos kąsnio prašyti, o tėvynę vaduoti iš oligarchijos grandinių.

Labai svarbu, kad ne šiaip protestuojama, o priimami sprendimai, kurie padės atkurti konstitucinę tvarką“, – teigė K. Čilinskas.

Mitinge vieningai pritarta rezoliucijoms, kuriomis reikalaujama veržti diržus oligarchams, o ne studentams, darbuotojams, verslininkams ir pensininkams, „Leo LT“, VST, kitų korupcinių sandorių panaikinimo ir valstybei padarytos žalos grąžinimo bei senaties termino panaikinimo ekonominiams ir korupciniams nusikaltimams. Rezoliucijose reikalaujama biudžetus formuoti pagal socialinio solidarumo principus, prokuratūros veiklumo ir viešojo intereso užtikrinimo bei gynimo. Taip pat siūloma įkurti piliečių renkamą valstybės tribunolą korumpuotiems politikams ir pareigūnams teisti.

Gruodžio 12 d. 13 val. mitingas įvyks Vilniuje, prie paminklo Vincui Kudirkai, prieš Vyriausybės rūmus (Gedimino pr. 11).

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija