2009 m. gruodžio 4 d.
Nr. 86
(1778)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mitingas Kaune priminė Sąjūdžio laikus

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lapkričio 28 dieną Kaune įvyko Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) organizuotas mitingas prieš oligarchiją, už teisinės demokratinės valstybės atkūrimą. Į mitingą Vienybės aikštėje prie Karo muziejaus susirinko apie penkis tūkstančius žmonių. Žmonių minioje buvo daug Lietuvos ir JDJ skyrių vėliavų.

Mitingo pradžioje kalbėjęs JDJ pirmininkas Kęstutis Čilinskas teigė: „Kadaise priešinomės Kremliaus priespaudai, dabar tenka priešintis oligarchų pastangoms supančioti tautą. Būtent oligarchai, pralobę daugumos piliečių sąskaita, ir yra suinteresuoti netvarka, skurdo plitimu, jiems lengviau valdyti tamsius, užguitus žmones.


Lietuviškų „Tvin Pyksų“ sindromas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Šie metai Lietuvos istorijoje bus minimi kaip didžiulės emigracijos metai. Emigracijos mastai išaugo kelis kartus. Iš krizės krečiamos šalies daug žmonių išvyksta į Didžiąją Britaniją, Airiją, Ispaniją, Vokietiją, Daniją, Švediją, Norvegiją ir kitus kraštus. Tarp emigrantų didelę dalį sudaro jaunimas nuo 18 iki 30 metų. O Lietuvoje net ir dirbantys žmones negauna atlyginimų ar gauna tik dalį (Pakruojo autobusų parko vairuotojai jau kelis mėnesius negauna algų). Kai kuriose Lietuvos gydymo įstaigose medikai gauna tik dalį algos ir įsiskolinimai vis didėja. Ekonominis sąstingis palietė didžiąją dalį Lietuvos gyventojų. Daugumos žmonių pajamos siekia nuo 600 iki 1200 litų per mėnesį ir pragyventi iš tokių pajamų yra labai sudėtinga. O nuo Naujųjų metų 10 centų kils elektros kainos, mažės pensijos ir kitos socialinės išmokos, augs bedarbystė, tad 2010 metai bus tikras išbandymas mūsų kraštui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija