2009 m. gruodžio 9 d.
Nr. 87
(1779)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tautos dvasios puoselėtojų šimtinė

Algimantas Zolubas

Vienas iš šimto dailininko
Antano Rimanto Šakalio vokų,
skirtas prezidentui
Aleksandrui Stulginskiui

Pasak profesoriaus Romualdo Grigo, tautos išnyksta toli gražu ne vien dėl agresyviai nusiteikusių galingesnių kaimynų ekspansijos ar kitokių stichinių nelaimių. Kartais jos tiesiog „sudūli“, savo gyvenamąją erdvę užleisdamos kitiems. Tokio „sudūlėjimo“ esminė priežastis – nepajėgumas reprodukuoti savo narių, atskirus segmentus jungiančiosios „medžiagos“. Supaprastinta ir apibendrinta forma tą „medžiagą“ galėtume pavadinti tautos dvasia. Užtenka skaitytojui priminti Č. Sasnausko „Karvelėli mėlynasai“ arba Maironio sukurtą „Lietuva brangi...“ ir mes, vyresnioji karta, iškart pajausime tos dvasios alsavimą.

Kas tą „medžiagą“ kūrė ir puoselėjo, kas ją brandino, išsaugojo ir iš kartos į kartą perdavė? Sunku būtų įvardinti ir išvardinti visus deimantus ir deimančiukus, įpintus į lietuvių tautos dvasios vainiką. Antai Vingio parko skulptūra „Vienybės medis“ buvo kuriama daugiau nei dvejus metus, ja siekta įprasminti po pasaulį pabirusių lietuvių vienybę. Verpstės pavidalo skulptūra išraižyta tautiniais lietuvių motyvais, o jos centre, saulę primenančiame apskritime, iškaltos labiausiai Lietuvai nusipelniusių žmonių pavardės, kurias išrinko Lietuvos mokslų akademija, speciali Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus sudaryta darbo grupė ir naujienų portale DELFI balsavę žmonės.

Neseniai  2 tūkst. egz. tiražu išleista knyga „100 iškiliausių Lietuvos žmonių“. Gausiai iliustruotą albumą Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui išleido Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas (MELI), bendradarbiaudamas su Lietuvos mokslų akademija. Leidinio sudarytojai mėgino sudėstyti kuo objektyvesnę vardų ir nuopelnų mozaiką, į ją įtraukdami ir jau išėjusius garsius žmones.

Derėtų pastebėti, kad keičiantis laikams ir žmonėms, keičiasi požiūriai ir nuostatos, todėl asmenybių vertinimas mokslo institucijose, darbo grupėse, juolab žmonių balsavimu, nuopelnų negali tiksliai įvertinti. Taigi šimtinė gali būti ir kitokia, paremta dvasingumo požymiais, asmenybių indėliu į lietuvių tautos dvasios puoselėjimą, tautinės tapatybės įsisąmoninimą bei raišką.

Antai dailininkas Antanas Rimantas Šakalys, įvertinęs asmenybių indėlį į lietuvių tautos dvasios kūrybą ir puoselėjimą, sudarė kitokią tūkstantmečio iškiliausių asmenybių šimtinę. Kaip Filatelinės opozicijos (FILOP) atstovas, toms asmenybėms įamžinti jis sukūrė ir išleido meniškus suvenyrinius vokus.

Žinant, kad filatelijos kūriniai, dar vadinami „mažaisiais ambasadoriais“, pasiekia įvairiose šalyse ne tik filatelijos aistruolius, dailininko indėlis paminint  Lietuvos vardo tūkstantmetį, yra itin reikšmingas ir sveikintinas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija