2009 m. gruodžio 11 d.
Nr. 88
(1780)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šiauliai džiaugiasi nauja bažnyčia

Inesė RATNIKAITĖ

Naujoji Šiaulių Švč. Mergelės Marijos
Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia

Projekto idėjos autorius –
architektas Darius Jokubauskas
ir maldos namų statybos priežiūrą
vykdžiusios bendrovės „Eriadas“
direktorius Donatas Jurevičius
įteikė bažnyčios raktus Šiaulių
vyskupui Eugenijui Bartuliui

Bažnytinės vėliavos ir regalijos,
lydimos tikinčiųjų, Šiaulių
gatvėmis buvo nešamos
į naująją bažnyčią

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi, Šiaulių vyskupas
Eugenijus Bartulis, Kauno arkivyskupas
metropolitas Sigitas Tamkevičius

Konsekravimo iškilmėse dalyvavo
Kauno vyskupas augziliaras Jonas
Ivanauskas, Telšių vyskupas Jonas
Boruta, Vilkaviškio vyskupas Rimantas
Norvila, Kaišiadorių vyskupas Juozapas
Matulaitis, Karagandos vyskupas
augziliaras Athanasius Schneider,
Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas
Žemaitis MIC, Panevėžio vyskupas
Jonas Kauneckas

Altoriaus konsekracija. Šiaulių
vyskupas tepa šv. Krizmos aliejumi
altoriaus mensą. Altorius vaizduoja
patį Kristų. Ant altoriaus liejamas
aliejus primena Kristaus žaizdas

Vyskupui atnešamos aukos,
skirtos naujajai bažnyčiai.
dvi monstrancijos, relikvijorius,
šv. Mišių taurės, komuninės, gėlės,
kuriomis papuošiamas altorius

Bažnyčios konsekravimo aktą pasirašė
vyskupai bei Švč. Mergelės Marijos
Nekaltojo Prasidėjimo parapijos
klebonas kun. Vytautas Kadys

Giedojo Švč. Mergelės Marijos
Nekaltojo Prasidėjimo parapijos
choras, vadovaujamas Mindaugo
Žalalio. Talkino Lietuvos operos
solistai prof. Eduardas Kaniava
(centre) ir prof. Vladimiras
Prudnikovas (dešinėje). Olandų
meistrų sumontuotais vargonais
grojo Dainius Sverdiolas
bei doc. Stasys Žalalis

Sekmadienį Šiaulių mieste konsekruota ketvirtoji bažnyčia. Pirmąkart Šiaulių vyskupijoje konsekruota bažnyčia, skirta Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijai. Šioje seniai lauktoje iškilmėje kartu su Šiaulių vyskupu Eugenijumi Bartuliu dalyvavo apaštalinis nuncijus Lietuvai Luidžis Bonacis, Lietuvos vyskupai, Karagandos vyskupas augziliaras Atanazijus Šnaideris (Athanasius Schneider), Šiaulių ir kitų vyskupijų kunigai, kiti pašvęstojo gyvenimo nariai.

Antrasis Advento sekmadienis

Gruodžio 6-osios dienos rytą tikintieji paskutinį kartą meldėsi Dainų poliklinikos patalpose prisiglaudusioje bažnyčioje. Prieš vidurdienį iš čia naujosios bažnyčios link pajudėjo procesija ir netrukus įsiliejo į naujosios bažnyčios atidarymo iškilmių laukiančią tūkstantinę minią. Iš kitos pusės link bažnyčios atėjo vyskupai. Suskambo Šiaulių ganytojo pašventinti varpai. Parapijos klebonas kun. Vytautas Kadys atvėrė duris. Į bažnyčią, kurioje telpa apie tūkstantį žmonių, pateko tik menka dalis tikinčiųjų. Netilpusieji konsekracijos iškilmes stebėjo lauke įrengtame ekrane.

Sakydamas pamokslą Šiaulių ganytojas teigė, jog visus 16 metų jaudinosi dėl tikinčiųjų, kurie neturėjo savo bažnyčios. Simboliška, pasak ganytojo, kad bažnyčia konsekruojama antrąjį Advento sekmadienį, kai skaitoma apie pranašą Baruchą, raginantį nusimesti liūdesio drabužį. „Raginu nusimesti liūdesio drabužį ir apsirengti Jėzumi Kristumi“, – sakė vyskupas, nubrėždamas pagrindines maldos naujojoje bažnyčioje gaires. įsitvirtinti ir augti meilėje bei gilesniame Evangelijos pažinime; tiesti kelius, kuriais ateitų Išganytojas. „Viską galime įveikti, jei atversime širdis Kristui“, – drąsino Šiaulių ganytojas.

Iškilmingai, sklandant tyliam džiugesiui, liejosi centrinė apeigų dalis. konsekracijos malda, altoriaus bei bažnyčios sienose įmūrytų kryžių patepimas šv. aliejumi, smilkymas. Po jos seminarijos auklėtiniai bei diakonai altorių paruošė Eucharistijai. Išdaliję Komuniją vyskupai monstranciją su Švč. Sakramentu nunešė į nuolatinės adoracijos koplyčią.

Apaštalinis nuncijus Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi) perdavė Šventojo Tėvo sveikinimus ir jo susirūpinimą, kad katalikiška Lietuva, kaip ir kitos valstybės, susiduria su materializmo ir pasaulietiškumo iššūkiais, menkinančiais pasiryžimą švęsti sekmadienį. „Po šios dienos džiaugsiuos galėdamas Popiežiui pasakyti, kad lietuviai ne tik švenčia sekmadienį, bet ir stato bažnyčias. Manau, jį nudžiugins ši žinia“, – kalbėjo arkivyskupas. Apaštalinis nuncijus aiškino, jog bažnyčios konsekracija yra pradžios taškas, įpareigojantis statyti dvasinį pastatą – Bažnyčią, kuri susideda iš tikinčiųjų.

Bažnyčią, kuri yra šeimų šeima; namai, į kuriuos pareiname, kad būtume pripildyti, ir išeiname, kad kitiems neštume patirtos malonės liudijimą. Popiežiaus atstovas ragino ne tik kurti Švč. Mergelės Marijos Nekaltai Pradėtosios šeimą, bet ir skelbti žinią Lietuvai, kad tai namai, kuriuose jaučiamasi gerai.

Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo parapija

Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo parapija įsteigta 1993 m. spalio 15 dieną, po popiežiaus Jono Pauliaus II viešnagės Lietuvoje ir Šiauliuose. Šis įvykis sustiprino apie dvidešimt metų puoselėtą mintį 50 000 mikrorajono gyventojų pastatyti bažnyčią. 2008 metų rugsėjo 13 dieną buvo iškilmingai pašventintas kertinis bažnyčios akmuo (architektai Darius Jakubauskas ir Andrius Vernys). Įteikdamas bažnyčios raktus Šiaulių vyskupui architektas D. Jokubauskas atskleidė, kad 2008 m. kovą bažnyčios projektą apreiškė „matomo ir nematomo pasaulio valdovas“. Maldai suglaustų delnų formos Bažnyčią puošia vienas didžiausių Lietuvoje kryžių. Žvilgsnis į 30 metrų aukščio kryžių, pasak vyskupo, turėtų liudyti Kristaus žodžius. „Ateikite, aš jus atgaivinsiu“. Sienoje įmontuotas iš Olandijos atvežtas aštuonių varpų kariljonas.

Į rytus orientuota trinavio plano bažnyčia padalyta į kelias erdves. Dešimties medžio  kolonų ir lubų konstrukcija asketiškos bažnyčios viduje primena apverstos valties dugną. Tai – tarsi architektūrinė biblinio Nojaus laivo užuomina. Bažnyčia apšviečiama natūralia šviesa, kuri krenta pro lubose iškirstus švieslangius. Bažnyčios akcentas – lenkų meistrų iš granito masės nulieta 4 metrų Švč. Mergalės Marijos skulptūra. Ji, kaip teigė Šiaulių vyskupas konsekracijos iškilmėse, simbolizuoja siekį sekti paskui Kristų taip, kaip sekė dangiškoji Motina – „pirmoji monstrancija, nešiojusi Kristų savo širdyje ir padovanojusi pasauliui“. Bažnyčios grindys išklotos iš Kinijos atgabentomis granito plokštėmis.

Bažnyčioje atskiros erdvės skirtos krikštyklai, knygynėliui. Adoracijos koplyčioje, papuoštoje Romoje mokslus baigusios kaunietės dailininkės Jūratės Urbanavičiūtės tapyta freska, Šiaulių ganytojo iniciatyva vyks nuolatinė adoracija.

Beveik visus darbus atliko  Šiaulių įmonės. Prie projekto prisidėjo miesto savivaldybė, visuomeninės organizacijos, mieste veikiančios įmonės, verslininkai, gyventojai. Parapijos klebonas kun. Vytautas Kadys džiaugėsi. „Bažnyčios statybą galima vadinti pavyzdine – ją statė visa bendruomenė“.

Šiauliai
Jaroslavo Proscevičiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija