2009 m. gruodžio 11 d.
Nr. 88
(1780)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Družų bendruomenei idėjų nestinga             

Bronius VERTELKA

Družų bendruomenės pirmininkė
Dalia Taparauskienė (antra iš kairės)
su aktyvistėmis ir Širvintų seniūnijos
seniūne Laimute Griškiene (dešinėje)

Družų kaimo kryžius

Družai (Širvintų r.) garsūs savo bendruomene. „Kur geriau rasi, jei ne bendruomenės namuose? Susirenkam čia, vienas kitam širdis atveriame, taip nuo savo kasdieninių rūpesčių pabėgame. Linksmai gyvename, nes neremiami ir neraginami į bendruomenę būrėmės – toks poreikis buvo“, – kalbėjo bendruomenės aktyvistė Rasa Grinienė. Ji pirmoji stalą iš namų atvežė, kaimynai atliekamą kėdę ar spintą atgabeno...

 Bendruomenės šaknys – tai jau 10 metų veikiantis moterų klubas „Družinta“, kuris subrandino geros kaimynystės tradicijas. kartu švęsti Kalėdas ir Velykas, sveikinti besituokiančius ar naujagimių sulaukusias šeimas. Mirus žmogui, šalia velionio karsto ne gėles ar vainikus rikiuoja, bet surinktus pinigus nelaimės prispaustai šeimai dovanoja. Susibūrus į klubą paasiškėjo, kad daugelis moterų moka austi juostas, nerti bei rišti servetėles, kurti nuostabius sodus, siuvinėti paveikslus, velti papuošalus, karpyti iš popieriaus.

Surengus talką, moterys šiukšles rinko, vyrai sodino medelius. Dabar čia beržynėlis ošia. Kūrybos ir išmonių Družai nestokoja. Per Užgavėnes gyvenvietė tiesiog klega. Baigiantis metams, uždegama kaimo eglė. Įprastu dalyku Družuose tapo ekskursijos. iš pradžių restauruotą Šešuolėlių dvarą, paskui Kernavę aplankė, o dabar ir tolimus Lietuvos kraštus siekia. Kasmet bendruomenė vidutiniškai parengia po keturis projektus – jau per 20 projektų įgyvendinta.

Bendruomenės pirmininkė Dalia Taparauskienė – bendruomenės veiklos ašis. Ji ne vieną spektaklį pastatė ir ne vienam jų scenarijų parašė. Bendruomenė turi savo herbą ir himną, kuriam žodžius sukūrė vietos poetė Virginija Bilotienė. Družuose per metus vyksta tiek renginių, kad jų aprašai į storą aplanką vos telpa. D. Taparauskienė sako, kad aprašius viską, kas vyko jų bendruomenėje, išeitų neblogas romanas.

Autoriaus nuotraukos
Širvintų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija