2009 m. gruodžio 11 d.
Nr. 88
(1780)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Gal verta pamąstyti?

Seku žiniasklaidoje pasirodančią informaciją ir galvoju, kad ne viskas taip daroma, kaip reikėtų, norint gyventi gražiau. Žinau, kiek dvarų dvarelių Lietuvoje atstatinėjama už ES lėšas, žinau, kiek lėšų gauna apylinkių bendruomenių centrai, žinau kiek kokiam laikraščiui valstybė skiria pinigų.

Dvarai ir dvareliai ruošiami už mokesčių mokėtojų ir ES skirtas lėšas. Mano galva, užtektų apskrityje atstatyti ir paruošti susipažinimui po vieną dvarą, kad būtų galima parodyti, kaip gyveno dvarų savininkai ir ką jie nuveikė žmonėms, kaip žmones gerbė, koks materialinis skirtumas buvo tarp dirbančiųjų ir naudojančių uždirbtas lėšas. Manau, kad didelė dalis dvarų atstatymui panaudotų lėšų vargiai kada grįš. Turtingesni žmonės atostogauti vyksta į tūkstantmečių istoriją turinčias Viduržemio jūros šalis arba ten, kur viduramžiais Europoje sukurti architektūros ir kitų sričių meno kūriniai. O kas atvyks į mūsų pastarųjų šimtmečių atstatytus dvarelius? Manau, dalis jų bus panaudota kaip poilsinės sodybos, konferencijų salės, kaip patalpos, kuriose galima kelti vestuves, švęsti gimtadienius. Reikia nuspręsti, kiek tokių turizmo sodybų ir atstatytų dvarelių Lietuvoje reikės.

Apylinkių bendruomenių centrai dirba naudingą darbą ir ne tik puošia Lietuvą, bet ir sukuria sąlygas jaunimui sportuoti, kultūringiau gyventi. Siūlau visus šiuos darbus daryti supažindinus su jais daugumą apylinkės gyventojų ir gavus jų pritarimą. Šito reikia dabar, kai Lietuvoje krizė, kurią nemaža dalis gyventojų jau jaučia. Įsivaizduokite, kad rajono vadovybė šiuo metu skiria lėšų dvareliams atstatyti,  bendruomenės centrams – ne visada svarbiausiems reikalams tvarkyti, o sumokėti gydytojų, mokytojų, gaisrininkų, kiemsargių atlyginimams pinigų neranda. Manau, šiuo metu visos galimos gauti lėšos turi būti panaudojamos tiems objektams, kurie grąžina ir produkto sukūrimui panaudotas lėšas, ir sukuria pridėtinę vertę, iš kurios mes visi gyvename.

Žiniasklaida turi būti ne tik informuoti apie tai, kas vyksta greta mūsų ir tolimame pasaulyje, bet ir tarnauti geresnės žmonių kartos kūrimui. Šiais metais Lietuvos vyriausybė skyrė lėšų daugeliui periodinės spaudos leidinių. Kodėl nebuvo skirta lėšų „XXI amžiui“? Menu, praėjus keletui metų po nepriklausomybės paskelbimo, dalis nepriklausomybę kūrusių vyrų ir netgi Vytautas Landsbergis savo mintis galėjo skelbti tik šiame laikraštyje. Mano nuomone, šiuo metu tai yra vienintelis laikraštis, kuriame spausdinami straipsniai apie partizanus ir kitus laisvės siekusius žmones. Ką mes galime padaryti, kad jis būtų labiau skaitomas? Tai priklauso ir nuo kiekvieno mūsų. Mes galime pakalbinti bent keletą savo artimųjų užsisakyti „XXI amžių“. Manau, dauguma turi pažįstamų tarp Seimo narių. Šiuo metu Seime daugumą sudaro Tėvynės sąjungai-krikščionių demokratų partijai atstovaujantys  žmonės. Parašykime mūsų patikėtiems Seimo nariams laiškus, paprašykime paremti šį laikraštį, o gal ir užsakykime jį Seimo nariui. Patikėkite, rezultatai – mažesni ar didesni – bus.

Vincas Joneliūnas

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija