2009 m. gruodžio 11 d.
Nr. 88
(1780)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Įdomiausia nuotrauka iš mano albumo

Iš kairės. Jonas Povilaitis,
svečias iš Sibiro Vytas
Jurgilas ir Stasys Povilaitis.
Romainių sanatorija

Jonas Povilaitis. Autoportretas,
apie 1930–1935 m. Nuotrauka daryta
jo paties studijoje, įrengtoje
Šakių miesto centre

Jono Povilaičio namas, buvusi
Šakių klebonija. Priekyje –
tikriausiai Lietuvos kariuomenės
kariai. J. Povilaičio fotografija,
apie 1939 m.

Apie 1977–1981 metus trumpam į Lietuvą atvyko Altajaus tremtinys Vytas Jurgilas. Jis aplankė Romainių sanatorijoje besigydžiusį dėdę Joną Povilaitį. Iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos J. Povilaitis ilgus metus dirbo Šakiuose fotografu. Vytas Jurgilas netrukus po šio apsilankymo grįžo į Sibirą. Jis sirgo sunkia širdies liga, ten jį slaugė sesuo Aldona. Apie 1981–1983 metus V. Jurgilas mirė. Aldona netrukus grįžo į Lietuvą.

Įdomi Šakių klebonijos istorija. Prieš Antrąjį pasaulinį karą buvo įpusėta Šakių bažnyčios ir klebonijos statyba. Dėdė Jonas Povilaitis (jis – šių eilučių autoriaus tėvo Vlado brolis) panoro pirkti senąją kleboniją. Beje, klebonijos kieme esančioje klėtelėje 1890–1894 metais gyveno ir gydytojo praktika vertėsi didysis laisvės šauklys, varpininkas, rašytojas, muzikas, daktaras Vincas Kudirka. Už kleboniją klebonas paprašė 10000 litų. Pirkėjui atrodė per brangu ir jis visus metus derėjosi. Po metų klebonas užsiprašė 20000 litų. J. Povilaitis derėjosi dar metus, kol kaina pakilo net iki 30000 litų. Fotografas Jonas sumokėjo aniems laikams labai didelę pinigų sumą ir tą namą nusipirko. Paskui, visus stebindamas savo turtingumu ir išskirtinumu, jame apsigyveno.

Frontui dundant į Vakarus, Šakiuose ir apylinkėse vyko įnirtingi mūšiai. Miestas buvo smarkiai bombarduojamas, sugriauta ir sudeginta daug pastatų. Tada sudegė ir dėdės Jono namai, taip branginta ir puoselėta buvusi klebonija. J. Povilaitis, buvęs gabiausias, darbščiausias, turtingiausias ir žinomiausias Šakių fotografas, tapo beturčiu ir benamiu. Užėjo antroji sovietinė okupacija. „Bolševikams tai aš jau nedirbsiu“, – sakė jis, kalbinamas tapti tarybiniu fotografu.

Penkerius pokario metus J. Povilaitis nelegaliai vertėsi smulkia prekyba, 1950 metais už spekuliaciją buvo suimtas ir nuteistas 10 metų kalėjimo. Už gerą elgesį iš Lukiškių kalėjimo Vilniuje paleistas, atbuvęs pusę termino, t. y. 5-erius metus.

Toliau dėdė Jonas vertėsi sodininkyste ir daržininkyste brolio Kazio Povilaičio parūpintame sklype Amalių kaime, Kauno pakraštyje. Už didžiausio, gražiausio ir geriausio derliaus daržovės ir vaisius Kauno sodininkų ir daržininkų derliaus parodose keletą kartų buvo premijuotas. Ypač uoliai besidarbuodamas sode ir darže, Jonas Povilaitis susirgo plaučių tuberkulioze. Tuo metu jis glaudėsi pas brolį Vladą Povilaitį, kuris su šeima iš Šakių atsikėlė gyventi į Kauną. Nuo sunkios plaučių ligos dėdė Jonas gydėsi daugelyje tuberkuliozinių sanatorijų ir ligoninių. Mirė 1982 metais, eidamas 81-uosius metus.

Stasys POVILAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija