2009 m. gruodžio 16 d.
Nr. 89
(1781)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mokslinė konferencija  Evangelijos žinios tūkstantmečiui

Arūnas Kalpakovas

Spalio 24 dieną Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje surengta mokslinė konferencija „Padarykite mano mokiniais visų tautų žmones“, skirta Lietuvos vyskupų paskelbtiems Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai metams paminėti.

Pirmąją konferencijos dalį moderavo seminarijos dvasios tėvas kun. Rimgaudas Šiūlys. Doc. dr. Artūras Grickevičius (Vilniaus pedagoginis universitetas) pranešime „Krikščionių istorinės sąmonės paradigmos“ iškėlė vietinės ir visuotinės Bažnyčios istorijos išmanymo svarbą – gilinimasis į ją padeda sklaidyti nepagrįstus ir vienpusiškus istorinius teiginius. Dr. Darius Baronas (Lietuvos istorijos institutas) pranešime „Krikščionių ir pagonių kaimynystė Baltijos regione X-XI a.“ atskleidė, kokie sunkūs uždaviniai buvo iškilę ano meto krikščionybei, kaip atkakliai šalys likdavo pagoniškomis. Dr. Mindaugas Paknys (Kultūros, filosofijos ir meno institutas) kalbėjo apie Pažaislio freskose pavaizduotą šv. Brunono misiją į pagonių kraštą. Prelegentas teigimu, ne viskas, kas nutapyta freskose, yra paremta istoriniais faktais. Evangelikų liuteronų atstovas kun. dr. Darius Petkūnas (Klaipėdos universitetas) pranešime „Ekumeniniai santykiai tarp Lietuvos Romos Katalikų, Stačiatikių ir Liuteronų Bažnyčių sovietmetyje“ iškėlė mintį, kad kaip tik sovietų sistemos stipri išorinė prievarta lėmė, jog bažnyčios linko į ekumenizmą.

Antrojoje sesijoje kun. dr. prof. Kęstutis Žemaitis (Vytauto Didžiojo universitetas) atskleidė, kad pagoniškoji Lietuva buvo tolerantiška ne tik vakarų, bet ir rytų krikščionybei. Prelegentas teigė, kad Lietuva per Romos krikštą tapo modernia valstybe. Dr. Sigita Maslauskaitė (Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija) pranešime „Kad Kristaus kryžius neliktų be galios (IKor 1,17): kryžiaus ikonografija ir reikšmė krikščionybės istorijoje“ pateikė teologinių įžvalgų apie kryžiaus slėpinio gelmę, parodė, kad kryžiaus atvaizdas gali pagelbėti susikaupti maldai. Stačiatikių kun. t. Vitalijus Mockus (Šventosios Dvasios vienuolynas ir šv. Paraskevijos cerkvė) pristatė lietuvių kilmės stačiatikių šventuosius ir priminė garsius žmones, gyvenusius Lietuvoje ir dirbusius jos labui. Lekt. dr. Ingrida Gudauskienė (Vilniaus pedagoginis universitetas) ir kun. dokt. Danielius Dikevičius (Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija) apžvelgė senuosius lietuviškus Biblijos vertimus ir aptarė jų aktualumą, pateikė praktinių pavyzdžių, kaip naudotis senaisiais vertimais, norint atrasti tikslesnę Šventojo Rašto prasmę.

Konferencijos pabaigoje ją apibendrino seminarijos rektorius kun. Žydrūnas Vabuolas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija