2009 m. gruodžio 18 d.
Nr. 90
(1782)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Adventinė nuotaika

Klebonas kun. Artūras Stanevičius
šventina kalėdaičius

Svečiai iš Veliuonos Kėdainių
Šv. Jurgio bažnyčioje po spektaklio

Veliuoniškiai įteikė klebonui
A. Stanevičiui adventinį vainiką –
kaip dviejų parapijų bendrystės
simbolį
Ramunės JASKŪNAITĖS nuotraukos

Aktoriai Rasa Kulytė ir Darius
Rakauskas kartu su muzikuojančiais
atlikėjais muzikos ir žodžio
spektaklyje „Prabudimai“.
Renginį stebi Kėdainių rajono
savivaldybės merė Nijolė Naujokienė
ir klebonas kun. Artūras Stanevičius

KĖDAINIAI. Adventas – susikaupimo, maldos, Kristaus laukimo metas. Lapkričio 29 dieną, pirmąjį Advento sekmadienį, Kėdainių Šv. Jurgio parapijos klebonas kun. Artūras Stanevičius į bažnyčią susirinkusius maldininkus paragino vadovautis artimo meilės įsakymu, kuris apima visus žmones, pradedant šeimos nariais, draugais, bendradarbiais ir baigiant nepažįstamais artimų ir tolimų bendruomenių žmonėmis, kuriems reikalinga pagalba.

Po šv. Mišių Lietuvos žmonių su negalia sąjungos Dienos centro, Palaimintojo Jurgio Matulaičio socialinio ir Menų terapijos centrų neįgalieji atliko muzikos ir žodžio spektaklį „Prabudimai“. Muzikos autorė – kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė, tekstų autorius Gasparas Aleksa. Grojo Tomas Dobravolskis (mušamieji), Valdas Narkevičius (gitara), LŽNS muzikos grupė „Impulsas“. Tekstus improvizavo aktoriai Rasa Kulytė ir Darius Rakauskas. Dalyvavo rašytojai G. Aleksa ir Violeta Šoblinskaitė, Kėdainių rajono savivaldybės merė Nijolė Naujokienė, Kėdainių seniūnijos seniūnas Alvydas  Kleiva, Veliuonos pastoracinės tarybos nariai ir parapijiečiai.

Abiejose Didžiojo altoriaus pusėse ant pakylų buvo eksponuojami adventiniai vainikai, kuriuos sunešė ne tik Šv. Jurgio, bet ir Šv. Juozapo bažnyčių parapijiečiai. Įdomūs savo kompozicija buvo klebono kun. A. Stanevičiaus, Vilainių seniūnijos, Kėdainių gėlininkų draugijos vainikai, Šv. Juozapo parapijos – Genės Sereikienės, Gražinos Liaudanskaitės, Zonės Apavičienės, Janinos Stankūnienės, Ksaveros Šilkaitytės, Lionginos Babičienės, Jadvygos Mikalauskienės, Vlados Roškuvienės, Šv. Jurgio parapijos – Laimos Misevičienės, Laimutės Jaškūnienės, Loretos Kasperavičiūtės ir kitų vainikai.

Padrąsinti klebono, dar prieš Votyvą žmonės grožėjosi vainikais ir džiaugėsi, kad naujasis klebonas inicijavo gražią tradiciją. Po Mišių klebonas kun. A. Stanevičius pašventino adventinius vainikus ir pakvietė visus uždegti po žvakelę ant savojo vainiko.

Pirmąjį naujų bažnytinių metų ir Advento sekmadienį Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje tvyrojo iškilmių nuotaika. Į šv. Mišias susirinko žmonės iš Šv. Jurgio ir Šv. Juozapo parapijų, iš Veliuonos autobusu atvyko  40 žmonių. Jie pagerbė ilgus metus Veliuonos parapijoje dirbusį, bažnyčios ir parapijos naudai daug nuveikusį kleboną kun. A. Stanevičių. Veliuoniškiai prieš šv. Mišių liturgiją prie Didžiojo altoriaus padėjo adventinį vainiką, kaip dviejų parapijų bendrystės simbolį, o klebonui A. Stanevičiui įteikė 14 rožių, išreikšdami padėką už keturiolika metų, kuriuos klebonas pašventė šiai parapijai. „Jo taurios, darbščios ir talentingos asmenybės dvasios turtai liko mūsų parapijoje, – sakė Veliuonos pastoracinės tarybos nariai. – Linkime jam stiprybės, sveikatos toliau tarnauti Kėdainių bendruomenei“.

Kun. A. Stanevičiaus homilijoje evangelistų pamokymai persipynė su šiandieninio gyvenimo iššūkiais. Jis tikinčiuosius kvietė būti ištikimais Kristaus Evangelijai, nes artimo meilės įsakymas nepalieka vietos egoizmui ar socialiniam nejautrumui. Kas gali likti abejingas, matydamas išalkusius ir ištroškusius, ligonius ir kalinius, tas neatlieka pagrindinio savo gyvenimo uždavinio ir nusipelno pasmerkimą. Primindamas šį evangelisto Mato pamokymą, klebonas paragino, kad gerumas vienytų bendruomenę ne tik Advento laikotarpiu, bet taptų ir tarpusavio sugyvenimo išraiška. Baigdamas homiliją priminė, jog Evangelija yra ugnis, kuri turi degti ir šviesti. Visi esame pašaukti šią amžinąją ugnį saugoti ir skleisti.

Šv. Jurgio bažnyčios choristų profesionaliai atliekamos giesmės jungėsi su malda, tirpo adventinių žvakelių liepsnoje.

Žodžio ir muzikos žaismas savo profesionalumu tarsi prikaustė žiūrovus, kurie išgyveno tai, ką girdėjo ir regėjo.

Kėdainių rajono savivaldybės merė N. Naujokienė padėkojo svečiams, spektaklio atlikėjams, kun. A. Stanevičiui, pasidžiaugė įspūdinga iškilme, kuri tarsi gaivus lietus per sausrą atgaivino kėdainiečių širdis ir suteikė vilties, kad su šio kunigo atvykimu Šv. Jurgio parapija taps religiniu ir kultūriniu židiniu.

Po iškilmių kukliuose parapijos namuose Veliuonos ir Kėdainių Šv. Jurgio parapijų tikintieji susibūrė į agapę.

Angelė BUŠKEVIČIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija