2009 m. gruodžio 18 d.
Nr. 90
(1782)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šventasis Tėvas apie paliatyviosios slaugos svarbą

Mindaugas BUIKA

Padėka rūpestingiems globėjams

Advento laikotarpiu, norėdamas praktiškai paliudyti pagalbos kenčiantiems žmonėms svarbą, popiežius Benediktas XVI aplankė Romos katalikišką paliatyvinės slaugos centrą, kuriame globojami nepagydomomis ligonis sergantys pacientai. Susitikime kartu su ligoniais ir jų artimaisiais bei juos prižiūrinčiais medikais ir dvasininkais dalyvavo ir Popiežiaus vikaras Romos miestui kardinolas Agostinas Valinis.

Netoli Vatikano veikiančią Švenčiausios (Jėzaus) Širdies slaugos ligoninę 1998 metais įkūrė Šventajam Tėvui artimų žymių romiečių draugija, vadinamasis Šv. Petro būrelis. Stacionare slaugoma daugiau kaip 30 pacientų, dar beveik 100 yra globojami namuose. Šie ligoniai serga įvairiomis vėžio formomis, Alzhaimerio liga ir nepagydoma amiotrofine lateraline skleroze. Stengdamiesi palengvinti jų kančią ir užtikrinti žmogiškąjį orumą, jais rūpinasi gydytojai, sielovadininkai, medicinos seserys ir slaugės bei savanoriai.

Aplankęs ir individualiai pakalbėjęs su pacientais ir jų šeimų nariais, popiežius Benediktas XVI susitiko su personalu. Iškeldamas paliatyvinės medicinos reikšmę, Popiežius priminė, kad nors mokslo pasiekimai medicinos srityje yra labai įspūdingi, tačiau toli gražu ne visas ligas galima pagydyti. Dar dažnai medikai susiduria su nepagydomų pacientų kentėjimais, o kartu su fizine kančia išgyvenamas ir sunkus dvasinis patyrimas bei neviltis. Šiuos sunkumus dar labiau pagilina visuomenėje vyraujantis vartotojiškas mentalitetas, dažnai nustumiantis į pašalį negalios ištiktus asmenis. Į juos žiūrima ne kaip į su meile globotiną objektą, bet kaip į problemą ir naštą visuomenei. Todėl vis dažniau pasigirsta reikalavimų įteisinti vadinamąją eutanaziją – numarinti nepagydomus ligonius arba padėti jiems nusižudyti.

Tačiau visi, kurie teisingai supranta žmogiškąjį orumą (tuo pirmiausia rūpinasi Katalikų Bažnyčia), žino, kad sunkūs ir nepagydomi ligoniai pirmiausia nusipelno mūsų pagarbos ir rūpesčio, sakė Šventasis Tėvas. Siekiant sumažinti ligonių kančias, vis dažniau naudojami ir tobulinami paliatyviosios medicinos metodai, kurie padeda sušvelninti ligos sukeltą fizinį skausmą, kad kenčiantis pacientas gebėtų jį oriai pakelti.

Ligonio šventumo kelias

Kartu su paliatyvine globa sunkiems ligoniams yra labai svarbūs ir konkretūs meilės gestai, krikščioniškojo solidarumo ir artumo patvirtinimas, teigė Benediktas XVI. Jis džiaugėsi, kad tokiais principais vadovaujasi aplankyta Romos paliatyvinės slaugos  ligoninė, kurios veikimas sutelktas į dėmesį pacientams ir jų šeimoms: „Tai atitinka Bažnyčios mokymą, nes Bažnyčia per šimtmečius patvirtino, kad gali būti motina, mylinčia visus, kenčiančius kūnu ir siela“. Dėkodamas slaugos ligoninės personalui ir savanoriams už tarnystę, Popiežius drąsino juos nurodydamas į evangelinį Gerojo Samariečio pavyzdį.

Kreipdamasis į ligonius ir jų šeimas, Benediktas XVI sakė, kad jų akyse jis mato tvirtą tikėjimą, kuris palaiko sunkumuose. Šventasis Tėvas patvirtino, kad kiekvienam iš jų jaučia savo meilę ir artumą ir kad nuolat maldose atsimena kenčiančius. „Kviečiu jus rasti Jėzuje paramą ir paguodą, ir niekada neprarasti pasitikėjimo ir vilties, – sakė Popiežius. – Jūsų liga yra skausmingas ir išskirtinis išbandymas, bet Dievo slėpinio akivaizdoje, kuris priėmė mūsų žemiškąjį kūną, tai įgauna prasmę ir tampa dovana bei proga siekti šventumo.“ Kai kentėjimai tampa ypač sunkūs, reikia prisiminti, jog tai dalyvavimas Kristaus kryžiaus kančioje. Per sunkius ligonius Išganytojas kalba tiems, kurie nutolo nuo gyvybės kelio, užsidarė savo nuodėmingame egoizme ir atsiskyrė nuo Dievo.

Nesveikata ar net nepagydoma liga yra liudijimas to, kad tikrasis gyvenimas yra ne čia, bet su Dievu, kuriame kiekvienas iš mūsų patirs džiaugsmą, jeigu nuolankiai keliaus „tikrojo žmogaus – Jėzaus iš Nazareto, Mokytojo ir Viešpaties – pėdomis“, – tvirtino Šventasis Tėvas. Jis pabrėžė, kad Advento laikotarpis, išgyvenamas tikėjimo šviesoje, padeda ligonio kentėjimuose įžvelgti Dievo apsilankymą, kuris „slėpiningu būdu ateina, nešdamas išlaisvinimą iš vienatvės bei beprasmiškumo“. Laikinas kentėjimas tada persikeičia į susitikimą su Viešpačiu, į viltį ir išganymą. Kviesdamas ligonius prasmingai pasirengti Kristaus Gimimo iškilmei – Kalėdoms, popiežius Benediktas XVI juos patikėjo Švč. Mergelės Marijos, ligonių Sveikatos, motiniškai globai.

Popiežius pietaus su vargšais

Vatikane pranešta, kad tęsdamas mokymą apie artimo meilės darbų svarbą popiežius Benediktas XVI gruodžio 27 dieną, pirmąjį sekmadienį po Kalėdų, kada Bažnyčioje celebruojama Šventosios Šeimos šventė, aplankys Romos vargšų valgyklą, su jais susitiks ir kartu papietaus. Toje valgykloje, kurią išlaiko socialine veikla žinoma Šv. Egidijaus bendruomenė, per metus pavalgydinama daugiau kaip 100 tūkstančių benamių ir nuskurdusių žmonių.

Taip pat yra žinoma Šv. Egidijaus bendruomenės kalėdinė iniciatyva po Kalėdų šv. Mišių vietinėje Švč. Mergelės Marijos  bažnyčioje surengti vaišes vargšams tiesiog šventovės patalpose. Po pamaldų bazilikos suolai sustumiami, ant jų uždedamos lentos, užtiesiamos staltiesės ir patiekiamos šventiškos maisto gėrybės neturtingiesiems. Dabar su tokios neįprastos kalėdinės puotos iniciatoriais ir dalyviais prie bendro stalo susitiks ir pats Šventasis Tėvas.

Vasario 14 dieną popiežius Benediktas XVI aplankys Romos „Caritas“ organizacijos išlaikomus nakvynės namus. Prieš 20 metų atidarytame katalikiškame bendrabutyje nakvynę randa daugelis benamių, kurie buriasi apie Italijos sostinės Termini geležinkelio stotį. Čia pat jiems įrengtas medicinos centras ir valgykla, kuriuos taip pat aplankys Šventasis Tėvas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija