2009 m. gruodžio 23 d.
Nr. 91
(1783)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Pabėgėlių
integracijos problema

Popiežiaus
palinkėjimai
Latvijos žmonėms

Gyvenimo trupinėliai,
arba Mintys pavarčius
„Dovaną“

Mieli chorinės
muzikos mylėtojai!

Palangos šaulių
choras „Naglis“
kelionėje

Ieškokime turinio
laisvalaikyje

Pakvietė susipažinti

Vakaras
su nauja knyga

Sustabdytos
akimirkos

Kalėdų
muzikos savaitė:
šventinis turinys
klasikinėse formose

Liaudies dainų klubui
„Raskila“ – 40 metų

Sudominti jaunimą
švietėjiškais 
projektais

Žemaičių
rūpintojėliai

Istorinio susitikimo akcentai

Mindaugas BUIKA

Istorinis 1989 metų gruodžio 1 dienos
popiežiaus Jono Pauliaus II
ir Sovietų Sąjungos vadovo Michailo
Gorbačiovo susitikimas Vatikane

Prioritetas – sąžinės ir religijos laisvė

Minint Berlyno sienos griuvimo 20-ąsias metines įvairiais aspektais aptariamos ir Bažnyčios išsivadavimo iš žlugusio ateistinio totalitarizmo aplinkybės. Neseniai vykusio popiežiaus Benedikto XVI ir Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo susitikimo metu buvo prisimintas ir istorinis 1989 metų gruodžio 1 dienos Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo vizitas į Vatikaną bei jam suteikta Dievo tarno Jono Pauliaus II audiencija. Neįprastai ilgo, net 76 minutes trukusio pokalbio transkripciją paskelbė Vašingtono nacionalinio saugumo archyvo institutas. Amerikiečius šis protokolas sudomino ir dėl to, kad M. Gorbačiovas aplankė popiežių Joną Paulių II vykdamas į Maltą, į susitikimą su JAV prezidentu Džordžu Bušu (vyresniuoju), su kuriuo  tarėsi dėl radikalaus branduolinės ginkluotės sumažinimo. Prieš du dešimtmečius Vatikane vykusiame pokalbyje tarptautinės taikos klausimai užėmė svarbią vietą, bet jie buvo svarstomi Bažnyčiai ypač rūpimų klausimų – religijos laisvės ir žmogaus teisių – šviesoje.


Konferencija, skirta rašytojui ir pedagogui

Bronius VERTELKA

Galerijoje „Antrasis aukštas“
svečiuojasi M. Grigonio sūnus
Matas ir anūkė Vida

Gruodžio 16 dieną Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ Panevėžio kraštiečių klubas „Tėviškė“, Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyrius ir Žiemgalos draugijos Panevėžio skyrius  surengė konferenciją „Panevėžio pedagogui, rašytojui ir visuomenininkui Matui Grigoniui – 120 metų“. Konferencijoje dalyvavo M. Grigonio sūnus Matas ir anūkė Vida.


Dvare – medžiotojų trofėjai

Bronius VERTELKA

Parodos gidas Aurimas
Petrikonis nesėdi be darbo

Per tūkstantį žvėrių ragų, 231 kaukolė, keli vilko bei lūšies kailiai, briedžių, avijaučių, meškų ir kitokių žvėrių galvų iškamšos – tokius eksponatus galima pamatyti Bistrampolio dvaro arklidėje veikiančioje Lietuvos medžiotojų trofėjų parodoje. Paroda Bistrampolio dvare sulaukia ypatingo dėmesio: čia užsuka užsieniečių turistų grupės, moksleivių ekskursijos, pavieniai žmonės. Yra kur akį paganyti ir menkai nutuokiančiam apie medžioklę, ir turinčiam didelę medžiojimo patirtį.  „Vienam parodai apžiūrėti pakanka pusvalandžio, kitam trijų valandų mažoka, yra ir sugrįžtančiųjų“, – pastebėjo parodos gidas Aurimas Petrikonis.


Išsaugojo ugniagesių komandą

Bronius VERTELKA

Ramygalos ugniagesių tarnybos pastatas

Pastaruosius kelis mėnesius Ramygalos ugniagesių komandą kankino nežinia, ar bus jie reikalingi. O pagrindo nerimui buvo. Panevėžio rajone gaisrus gesino savivaldybei priklausantys ugniagesiai, profesionalūs ugniagesiai gelbėtojai iš Panevėžio ir Ramygalos nestatutiniai ugniagesiai gelbėtojai, priklausantys Panevėžio priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai. Visų šių ugniagesių darbas buvo finansuojamas iš Vilniaus. Norint sutaupyti lėšų sostinėje nutarta Ramygalos ugniagesius perduoti rajono savivaldybei, bet neskirti papildomo finansavimo.


„Geležinio vilko“ kovotojams atminti

Laima Stankevičiūtė

Petras Zajankauskas 1942 metais

2009-iesiems einant į pabaigą Lietuvos istorijos mokslas ir visi, neabejingi mūsų tautos kovoms už Laisvę ir Nepriklausomybę, sulaukė išsamiai parengtos alytiškio kraštotyrininko Gintaro Lučinsko knygos „Pogrindinė „Geležinio vilko“ organizacija Alytaus apskrityje (1940–1941)“.

Šios knygos reikšmę gražiausiai ir taikliausiai galima apibūdinti prof. Onos Voverienės žodžiais: ,,Kiekvienas pastatytas paminklas, kiekviena parašyta knyga laisvės kovotojų atminimui – yra veiksmas, įtvirtinantis Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Ir kuo tokių atminimo ženklų bus daugiau, tuo mūsų valstybė bus tvirtesnė ir tautos žmonių dvasia stipresnė ir galingesnė“.


Dailininkai sulaukė kalėdinių dovanų

Bronius VERTELKA

Dailės galerijoje susitiko kūrėjai
(iš kairės): Krekenavos M. Antanaičio
gimnazijos dailės mokytojas
metodininkas Henrikas Mazūras,
Naujamiesčio vidurinės mokyklos
dailės, braižybos ir technologijų
mokytojas Dalius Dirsė ir panevėžietė
tekstilininkė Irena Paulavičienė

Gruodžio 16-ąją Panevėžio dailės galerijoje vyko vilnietės dailininkės Minos Levitan-Babenskienės tekstilės ir pastelių parodos bei leidinių apie Panevėžio dailę pristatymas. Dėl sveikatos į Panevėžį atvykti negalėjusią M. Levitan-Babenskienę  pristatė galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė. Tekstilininkė yra viena ryškiausiai ir įdomiausiai dirbančių šiame žanre, pelniusi puikius įvertinimus autorinėse ir bendrose parodose, tekstilės simpoziumuose Lietuvoje, Olandijoje, Belgijoje, Ispanijoje. Lietuvos vyriausybės  kultūros ir meno premijos laureatės darbų yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos nacionalinis, Valstybinis Vilniaus Gaono, Carycino (Rusija) taikomojo meno muziejus, Paryžiaus, Amsterdamo, Tokijo, Leideno, Hagos, Paryžiaus kolekcininkai.


Mokinių istorijos konkursas

Zigmas Tamakauskas

Renginio dalyviai
Algimanto MIKULĖNO nuotraukos

Kauno įgulos karininkų ramovėje vyko miesto bendrojo lavinimo mokyklų mokinių istorijos konkurso „Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio jubiliejiniai metai“ rezultatų aptarimas. Susirinkusiųjų nuotaiką praskaidrino Teresėlės Varnagirienės vadovaujamas folklorinis ansamblis „Sūduva“. Vertinimo komisijos pirmininkas istorijos mokytojas metodininkas Zigmas Tamakauskas apžvelgė konkurso rezultatus. Istorijos konkurse dalyvavo 61 mokinys iš trisdešimt vidurinių mokyklų ir šešių gimnazijų. Su pirmosios dalies viktorina geriausiai susidorojo Purienų vidurinės mokyklos 11 klasės mokinys Jurgis Kudlinskas (28 taškai). Tašku atsiliko Stasio Lozoraičio vidurinės mokyklos vienuoliktokė Agnė Steponaitytė. Trečioji vieta šioje dalyje atiteko Maironio gimnazijos trečios klasės gimnazistei Rūtai Reutaitei, surinkusiai 26 taškus.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija