2009 m. gruodžio 23 d.
Nr. 91
(1783)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dailininkai sulaukė kalėdinių dovanų

Bronius VERTELKA

Dailės galerijoje susitiko kūrėjai
(iš kairės): Krekenavos M. Antanaičio
gimnazijos dailės mokytojas
metodininkas Henrikas Mazūras,
Naujamiesčio vidurinės mokyklos
dailės, braižybos ir technologijų
mokytojas Dalius Dirsė ir panevėžietė
tekstilininkė Irena Paulavičienė

Gruodžio 16-ąją Panevėžio dailės galerijoje vyko vilnietės dailininkės Minos Levitan-Babenskienės tekstilės ir pastelių parodos bei leidinių apie Panevėžio dailę pristatymas. Dėl sveikatos į Panevėžį atvykti negalėjusią M. Levitan-Babenskienę  pristatė galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė. Tekstilininkė yra viena ryškiausiai ir įdomiausiai dirbančių šiame žanre, pelniusi puikius įvertinimus autorinėse ir bendrose parodose, tekstilės simpoziumuose Lietuvoje, Olandijoje, Belgijoje, Ispanijoje. Lietuvos vyriausybės  kultūros ir meno premijos laureatės darbų yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos nacionalinis, Valstybinis Vilniaus Gaono, Carycino (Rusija) taikomojo meno muziejus, Paryžiaus, Amsterdamo, Tokijo, Leideno, Hagos, Paryžiaus kolekcininkai.

 Anuomečiame dailės institute tekstilę studijavusią Miną piešimo ir tapybos mokė Sofija Veiverytė, Kazimieras Morkūnas, Juozas Kėdainis.  Ji kruopščiai studijavo liaudies meno pavyzdžius, mažąją architektūrą, kraičio skrynių audinius, po trupinėlį rinko informaciją iš sunkiai prieinamų užsienio leidinių. Baigusi studijas dailininkė dirbo Vilniaus „Audėjo“ fabrike, projektavo baldų apmušalus, kūrė žakardines užuolaidas Klaipėdos dailės kombinatui. Paskui pradėjo kaimiškomis audimo staklėmis austi namuose. Jau bandė ir gobeleną.

Daug metų vien iš kūrybos duoną valganti M. Levitan-Babenskienė bene pirmoji Lietuvoje į kilimus pabandė įausti varinę vielą, sintetiką, liureksą. Ji sukūrė tokius įspūdingus gobelenus kaip „Elektronika“, „Architektūrinė erdvė“, „Chemija“, „Gyvenimas tęsiasi“ (Pirčiupio muziejui).

Galerijos direktorė J. Lebednykienė pristatė leidinius „Panevėžio dailės dienos 2009“ ir „Panevėžio miesto dailės galerija: Panevėžio keramikos kolekcija 1989–2009. Panevėžio dailė šiandien“. Dar dažais kvepiančius leidinius menininkai gavo kaip kalėdines dovanas.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija