2009 m. gruodžio 23 d.
Nr. 91
(1783)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pakvietė susipažinti

Benjaminas ŽULYS

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje atidaryta fotografijų paroda „Susipažinkime“, parengta Lietuvos vartotojų instituto ir Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pagal projektą „Pažinkime vieni kitus“. Ta proga išleistame fotografijų albume publikuojami profesionalių Lietuvos fotografų bei mėgėjų darbai, taip pat – užsienio fotografų mėgėjų, prieglobstį gavusių Lietuvoje, nuotraukos. Konkurso ir albumo tikslas – sudaryti sąlygas prieglobstį mūsų šalyje gavusiems užsieniečiams bei mūsų plačiajai visuomenei geriau pažinti daugiakultūrę aplinką, skatinti tarpusavio santykius per meno sąsają. Konkurse dalyvavo 16 Lietuvos profesionalų ir šeši užsieniečiai mėgėjai fotografai. Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius pastebėjo, kad konkursas, paroda ir albumas pasakoja apie tai, kas vadinasi tiesiog gyvenimu. Ne tik mūsų gyvenimas, bet ir tų, kurie yra greta mūsų, tačiau kurių nelaikome savais – jie vadinami pabėgėliais, toks jų oficialus statusas. Tai byloja apie tą jų gyvenimo vingį, kai jie, palikę gimtus namus, buvo priversti prisiglausti svetimoje šalyje. „Deja, net ilgiausi pasakojimai apie tokių žmonių gyvenimus neperteiks jų jausmų bei išgyvenimų, kuriuos jiems teko išgyventi. Lakiausia fantazija nesuvoks, kuo ir kaip gyvena šie žmonės, esantys šalia mūsų. O fotografija – bene vienintelė galimybė pažiūrėti į kitus, į mūsų aplinką. Kartais galime nustebti, kad tą pačią aplinką matome skirtingai“, – sakė D. Radzevičius.

LVI prezidentė dr. Zita Čeponytė atkreipė dėmesį, kad „fotografijose vaizduojami gyvenimo momentai atskleidžia atvykėlių norą susigyventi su nauja aplinka, tradicijomis, o kartu neužmiršti ir savosios aplinkos bei tradicijų. Fotografijos kuria vientisą pasakojimą apie pabėgėlių šeimas, jų gyvenimą, norą mokytis ir dirbti. Vienas akcentų – vaikai, kuriems tarsi ištirpsta kultūrų skirtumai, kad jiems kur kas lengviau įsilieti į naują aplinką, susigyventi su ja“. Antai Valdo Kopūsto nuotraukoje regime Rasulą Batijevą, kuris su mama į Lietuvą atvyko iš Rusijos, kai jam buvo treji metai. Dabar Rasulas Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje lanko vaikų darželį. Vlado Ščiavinsko nuotraukoje – Užsieniečių registracijos centro valgykla. O štai 25-erių metų Samuelis Alajumba iš Zimbabvės (Sauliaus Žiūros nuotr.) Lietuvoje gyvena nuo 2006 metų. Šiuo metu jis dirba bendrovėje „Švaros broliai“ automobilių plovėju. Jis jau išmoko lietuvių kalbos, išlaikė pirmos kategorijos valstybinės lietuvių kalbos egzaminą, taip pat – B kategorijos vairavimo teises.  Simono Švitros nuotraukoje – šešerių metų mergaitė Marjam Rahmat. Jos tėvai susipažino ir susituokė Lietuvoje. Šeima skaičiuoja tryliktus Lietuvoje gyvenimo metus. O berniukas Ramzan Iznaurov, seserys Rajana Movsarova bei Mariam atvyko iš Čečėnijos (Valdo Kopūsto nuotr.) Kitose nuotraukose – Mohamad Rauf Sakhizada iš Afganistano, šrilankietis Yavara Pandey, maldingai sudėjusi rankas jauna nepalietė.

Tarp kitų mūsų šalies autorių – Mindaugas Ažušilis, Rokas Medonis, Robertas Riabovas ir kiti. Yra ir užsieniečių – aštuoniolikmetė vietnamietė Thi Ngoe Dung Bui.

Konkurso „Susipažinkime“ nugalėtojai – Saulius Žiūra, Robertas  Riabovas, Herkus Miloševičius, V. Kopūstas, M. R. Sakhizada, Y. Pandey.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija