2009 m. gruodžio 24 d.
Nr. 92
(1784)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Benediktas XVI: Betliejuje užgimė Išmintis

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas vadovauja Mišparams

Popiežius apie didįjį krikščionybės paradoksą

Advento laikotarpiu popiežius Benediktas XVI tradiciškai susitiko su jaunais žmonėmis, kuriems aiškino šventųjų Kalėdų prasmę. Štai gruodžio 17 dienos pavakare Šv. Petro bazilikoje jis vadovavo Mišparams, į kuriuos buvo pakviesti Romos universitetų studentai ir dėstytojai. Jiems pritaikytoje homilijoje Šventasis Tėvas kalbėjo apie Dievo Išmintį, kuri gimė Betliejuje. Atėjus laikų pilnatvei ta Išmintis, apie kurią tiek kalbama Šventojo Rašto knygose, įgijo žmogiškąjį veidą – Jėzaus veidą. Tai, kad dieviškoji Išmintis, tas amžinasis „Logos“ yra tapatinama su Jėzumi iš Nazareto ir su Jo žemiškojo gyvenimo bei veiklos istorija, yra didysis krikščionybės paradoksas.

Šio paradokso negalima išspręsti niekaip kitaip, kaip tik su žodžiu Meilė – didžiąja raide. „Taigi Išmintis, į kurią kreipiamės šį vakarą, yra Dievo Sūnus, palaimintosios Trejybės antrasis asmuo. Tai yra Žodis“, – aiškino popiežius Benediktas XVI. Jis pažymėjo, kad tikri krikščionys intelektualai jaučia šiai Išminčiai karštą meilę. Jie viską mato tos Išminties šviesoje: fizikos dėsnius ir poezijos kūrybą, teisinius aktus ir istorinius įvykius, meno kūrinius ir matematikos teorijas.

„Be šios Išminties negalėjo atsirasti nė vieno dalyko ir ją reikia įžvelgti visoje sukurtoje realybėje“, – mokė Šventasis Tėvas, remdamasis Šv. Jono evangelija. Dar daugiau, visa ko įžvelgimas žmogiškuoju protu yra savotiškas dalyvavimas toje kuriančioje Išmintyje. „Kaip tik čia galiausiai glūdi studijų, tyrimo ir akademinio dialogo kiekvienoje pažinimo srityje galimybės“, – pabrėžė Popiežius. Tuose intelektualiniuose svarstymuose svarbu palaikyti ir žmogiškojo paprastumo bei kuklumo dvasią, apie kurią kalba ir Kalėdų slėpinys. Juk kas buvo šventąją Kalėdų naktį prie Betliejaus grotos, kas pirmieji sutiko naujai užgimusią Išmintį. „Ne teisės daktarai, raštų žinovai ir išminčiai, bet Marija su Juozapu ir piemenys, tai yra paprasti, kuklūs ir vargingai gyvenantys žmonės“, – aiškino Benediktas XVI.

Moksliniam pažinimui reikia nuolankumo dvasios

Tada natūraliai kyla klausimas – gal mokslinės analizės nereikia? Gal ji žalinga ir nepadeda pažinti tiesos? Ne, ji būtina – tai patvirtina ir dviejų tūkstančių metų krikščionybės istorija, pagimdžiusi didžiuosius mokslo laimėjimus. „Mes turime studijuoti ir gilinti pažinimą, tačiau sieloje likti „mažaisiais“, išlaikyti nuolankumo ir paprastumo dvasią, kaip Marija, kuri vadinama Išminties Sostu“, – nurodė Šventasis Tėvas. Betliejaus grotoje kiekvienas galime atrasti tikrąją tiesą apie Dievą ir apie žmogų. „Iš Švenčiausios Mergelės gimusiame Kūdikyje šios abi tiesos ateina kartu. Amžinojo gyvenimo siekimas sušvelnino Dievo širdį, kuris taip nusižemino, kad priėmė žmogiškojo gyvenimo sąlygas“, – pastebėjo Popiežius.

Jis priminė studentams, kad pagalba atrasti Dievo tikrąjį veidą yra pirmoji meilės išraiška, kuri gali įgyti ir intelektualinės meilės formą. Kaip tik šį akcentą nurodo ir ateinantiems metams skirta Romos universitetų pastoracijos programa, kuri vadinasi „Eucharistika ir intelektualinė meilė“. Tai reiklus, bet tinkamas pasirinkimas, nes Eucharistijos šventime Dievas įžengia į istoriją Jėzuje Kristuje, jo Žodyje ir Kūne suteikdamas mums meilės dovaną, kuri įgalina tarnauti kitam žmogui. Baigdamas homiliją Benediktas XVI linkėjo, kad universitetai būtų tikrų intelektualinės meilės darbininkų ugdymo vietos, nes nuo jų didžiąja dalimi priklauso visuomenės ateitis.

Pamaldų pabaigoje įvyko simbolinė Australijos universitetų studentų delegacijos atvežto „Marijos, Išminties Sosto“ („Maria Sedes Sapientiae“) paveikslo perdavimo Afrikos universitetų studentams ceremonija. Šio paveikslo, kurį sukūrė žymus dailininkas kunigas jėzuitas Ivanas Rupnikas, kelionė su popiežiaus Benedikto XVI palaiminimu per Australijos aukštąsias mokyklas  prasidėjo 2008 metais, kai Sidnio mieste vyko Pasaulinės jaunimo dienos. 2010 metais Dievo Motinos atvaizdas keliaus per įvairių Afrikos šalių universitetus, kol galiausiai pasieks Madridą, kur 2011-aisiais vyks Pasaulinės jaunimo dienos. Galima priminti, kad 2009 metais afrikietiškas akcentas buvo ypač ryškus visuotinės Bažnyčios gyvenime, pradedant kovo mėnesį vykusia Šventojo Tėvo kelione į Juodąjį kontinentą ir baigiant spalio mėnesį Vatikane vykusiu Afrikai skirtu Vyskupų Sinodu. Minėtuose gruodžio 17 dienos Mišparuose skambėjo ir afrikietiškos melodijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija