2009 m. gruodžio 24 d.
Nr. 92
(1784)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Amžiai užmiršo savo metus ir pradėjo skaičiuoti iš naujo!

Palaimintosios Annos Kotrynos Emmerich
„Regėjimų“ iliustracija. 1884 metai

Kelionė į Betliejų liudija Juozapą ir jo Sužadėtinę, kilusius iš Dovydo karališkos giminės. Nekaltybė graži, nes joje gimė Jėzus. Įsikūnijimu Jis nenustojo dieviškosios prigimties, bet įgijo žmogaus prigimtį savo kančiai. Jėzus gimė laike iš Motinos, o amžinybėje – iš Tėvo. Žydų tauta kilusi iš senos, nevaisingos Saros. Jėzus iš jaunos Mergelės, bet saugomas moterystės. Adomas gal 33 metų vyru atėjo pasaulin, o Jėzus – kūdikiu. Ėdžiose paguldytas Avinėlis, kuris atiduos savo Kūną sielų maistui. Avinėlis ir Ganytojas gimė tvartelyje. Vėliau, erškėčiuose įsipainiojęs, bus paaukotas už tautą. Ne ant jausmų pagalvės, bet ant kietos Dievo valios uolos paguldė Švč. Motina Kūdikį. Ir šiandien ant akmeninio altoriaus guldo kunigo rankose gimusį sakramentinį Jėzų. Mūsų viltis: Jėzus nepaniekins ir mūsų širdies tvartelio, jeigu tiktai Jį priimsime, jeigu ten yra nors žiupsnelis švaraus šieno. Ir Betliejaus tvartelis, ir karaliaus pilis Dievo akivaizdoje vienodai vargingi prieš dangaus rūmus. Koks simboliškas Jėzaus gimimas, imperatoriui skaičiuojant žmones. Išrinkta tauta, išrinkta Šventoji Mergelė, išrinktas vardas, išrinkta vieta, išrinktas laikas – kaip Dievui patiko. Žemėje – žvaigždynų dulkėje – pavergtos tautos mažo miestelio tvartelyje naktį gimė Kūdikėlis Jėzus, kad išvaduotų mus iš pasmerkimo nakties. Gerojo Ganytojo gimimas pirmiausia apreikštas budintiems išrinktosios tautos piemenims. Amžinieji angelų žodžiai: „Garbė Dievui aukštybėse, o žemėje ramybė Jo žmonėms“. Ir geros valios žmonių žodžiai: „Eikime, pažiūrėkime“.


„Aš skelbiu jums didį džiaugsmą!“

Sigitas TAMKEVIČIUS SJ,

Kauno arkivyskupas metropolitas

„Nebijokite! Štai aš skelbiu jums didį džiaugsmą, kuris bus visai tautai. Šiandien Dovydo mieste jums gimė Išganytojas. Jis yra Viešpats Mesijas“, – ši angelo paskelbtoji žinia iš Evangelijos pagal Luką (2, 10–11) skamba jau du tūkstančius metų ir gaivina milijonus į Kristų įtikėjusių geros valios žmonių.

Kristaus gimimą lydėję įvykiai – šviesa virš Betliejaus ir skambančios angelų giesmės – išgąsdino piemenis, todėl pirmiausia angelas juos nuramino sakydamas: „Nebijokite!“


Pasilik su mumis, Viešpatie

2009 metų kalėdinis žodis vyskupijos tikintiesiems

Jau antras šimtmetis, kai į Kalėdų šventės paslaptį mus, Lietuvos tikinčiuosius, įveda prel. Adomo Jakšto ir kompozitoriaus Juozo Naujalio giesmė „Tyliąją naktį“. Ši giesmė nutiesia tiltą tarp prieš 2000 metų Betliejuje vykusių ir šiandien mūsų miestų ir kaimų bažnyčiose tebevykstančių įvykių. Tada, prieš 2000 metų:


Dieviškojo bejėgiškumo stiprybė

Jėzaus tapimas žmogumi yra vienas didžiausių Dievo stebuklų. Šio stebuklo esmė yra ne tai, kad veikiant Šventajai Dvasiai Dievo Sūnus slėpiningai „apsigyveno“ Marijoje, – Jis juk kaip Visagalis Viešpats geba veikti visada ir visur, kur tik nori (1 Kor 12, 6). Nuostabiausia yra tai, kad Kristus, turėdamas Dievo prigimtį, tarsi atsisakė dieviškumo, nes priėmė kūdikio bejėgiškumą, kuris visiškai nuo žmonių akių paslėpė Jo kaip vienintelio Dievo savybes, – ypač Jo nepalyginamą ir neribotą karališkos meilės galybę (Ef 1, 19).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija