2009 m. gruodžio 24 d.
Nr. 92
(1784)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Grįžimas prie ištakų

Panevėžio rusų kultūros centre veikia kraštotyrininkų klubas „Mūsų paveldas“. 2008 metais pradėta tyrinėti Surdegio Dievo Motinos ikonos istorija (ikona saugoma stačiatikių Kristaus prisikėlimo cerkvėje Panevėžyje). Paaiškėjo, kad ši ikona Lietuvoje atsirado neatsitiktinai. 35 kilometrai nuo Panevėžio Anykščių kryptimi yra Surdegio miestelis, kur 1530 metais buvo apsireiškusi Dievo Motina. „Mes peržiūrėjome daugybę archyvinių dokumentų, ištyrėme senovinius įrašus. Klaidos būti negali. mums daug padėjo profesorius Osvaldas Janonis, mūsų kraštotyrininkų klubo absolventai“, – pasakoja centro pirmininkė Valentina Vatutina.

Rusų kultūros centras siekia grąžinti Lietuvai ir visiems stačiatikiams šventąją vietą – Surdegį, kurioje apsireiškė Dievo Motina. Tiriant Surdegio Dievo Motinos ikoną, buvo rasta ir jos kopijų. „Ši ikona garbinama tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje, tiek Baltarusijoje, ją pripažįsta ir kitos konfesijos. Beje, Surdegyje buvo vienintelis Lietuvoje stačiatikių vienuolynas, nepriėmęs bažnytinės unijos. Mes daug tyrinėjome šios šventos vietovės istoriją ir ten surengėme konferenciją – tiesiog po atviru dangumi. Buvo nuspręsta atgaivinti piligrimystę į šią šventą vietovę (labai jau daug maldų ši vietovė yra išklausiusi), atstatyti, restauruoti ir grąžinti žmonėms koplytėlę, atverti žmonėms stebuklingąjį šaltinį (tas šaltinis tebėra, bet jį reikia padaryti prieinamu – vanduo juk ten nepaprastas). Reikia padėkoti ir vietos gyventojams – jie prižiūri vietovę, padeda mums“, – pasakoja centro pirmininkė V. Vatutina.

Į šią vietą maldininkai galėtų atvykti siauruku. Rugpjūčio 28-ąją – per Dievo Motinos Dangun ėmimo šventę (pagal stačiatikių kalendorių) – galima būtų paleisti į Surdegį specialų traukinį. Panevėžio rusų kultūros centras pasiruošęs imtis šio projekto ir paversti šią vietą tikra šventove. Prie to prisideda ir maldininkai, ir Panevėžio apskrities administracija, ir verslininkai…

Panevėžio rusų kultūros centras veikia jau daugiau kaip 10 metų. Jis žinomas ir vertinamas kaip organizacija, vienijanti žmones, besidominčius kultūra, Rusijos istorija, jos kultūriniu paveldu. Daugiau nei 500 žmonių įvairiais veiklos laikotarpiais yra bendradarbiavę su centru. Daug nuveikta vykdant švietėjiškus projektus (lietuvių kalbos mokymas, dalyvavimas europinėse programose), nepamirštami ir veteranai. Daug dirbama su jaunimu. vaikinai ir merginos važiuoja į Rusiją, mokosi Rusijos istorijos, lanko atmintinas vietas, gavę rekomendacijas, vyksta studijuoti į Rusijos aukštąsias mokyklas. Daug dėmesio skiriama mokslinei-tiriamajai veiklai. centras prisideda prie knygų rengimo apie stačiatikius Lietuvoje, dalyvauja tarptautinėse konferencijose kultūros klausimais. Svarbiausia – puoselėti savo tradicijas, saugoti savo paveldą.

Pagal Jekaterinos VETROVOS publikaciją leidinyje
„Vestnik sootečestvennika“ parengė
Chaimas Bargmanas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija