2009 m. gruodžio 31 d.
Nr. 93
(1785)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Popiežiaus kalėdiniai pietūs su Romos vargšais

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas įteikia kalėdines
dovanėles neturtingųjų vaikams

Popiežius Benediktas XVI
pietauja su Romos vargšais.
Šalia – Šv. Egidijaus bendruomenės
įkūrėjas Andrea Rikardis

Sekant Evangelijos mokymo pavyzdžiu

Nemalonus incidentas Vatikano bazilikoje, kai per Kalėdų nakties šv. Mišių celebraciją jauna sutrikusios psichikos moteris prasiveržusi pro užtvarą pargriovė ceremonijoje ėjusį popiežių Benediktą XVI, nesutrukdė jam dalyvauti kalėdiniuose renginiuose. Pirmąjį sekmadienį po Kristaus Gimimo iškilmės, gruodžio 27 dieną, kaip ir buvo numatyta, Šventasis Tėvas aplankė Romos vargšų valgyklą ir su jais kartu pietavo. Valgykloje, kurią išlaiko socialiniais darbais žinoma Šv. Egidijaus bendruomenė, buvo susirinkę apie du šimtus sunkiai besiverčiančių Italijos sostinės gyventojų ir migrantų bei jais besirūpinančių savanorių.

Popiežius ir Šv. Egidijaus bendruomenės įkūrėjas profesorius Adrea Rikardis sėdėjo prie bendro stalo su dvylika asmenų, tarp kurių buvo čigonų šeima, pabėgėlis iš Afganistano, keli migrantai iš Afrikos bei įvairaus amžiaus italai bedarbiai. Susitikimo metu Šventasis Tėvas išklausė vargšų liudijimus, įteikė dovanėles čia buvusiems jų vaikams. Vaišėse trumpą programą atliko migrantų choras.

Benediktas XVI akcentavo evangelinį mokymą apie paramą nelaimėje atsidūrusiems asmenims. Jis tiesiog pacitavo Jėzaus žodžius išpažinėjams, kurie pateikti Šv. Mato evangelijoje: „Juk buvau išalkęs, ir jūs mane pavalgydinote; buvau ištroškęs, ir mane pagirdėte; buvau keleivis, ir mane priglaudėte, ligonis – mane aplankėte; kalinys – atėjote pas mane“. (Mt 25, 35–36) Išganytojas šias paskatas dėl vargšų globos baigia patvirtinimu: „Iš tiesų sakau jums, kiek kartų tai padarėte vienam iš šitų mažiausiųjų mano brolių, man padarėte“ (Mt 25, 40). Taigi, didžiausi vargšai yra Jėzaus draugai ir Jis labiausiai myli tuos, kurie kenčia.

Bažnyčia, sekdama Mokytojo pavyzdžiu, bedalius laiko savo artimaisiais ir juos globoja. „Dėl to ir aš čia tarp jūsų, kad pasakyčiau, kad esu jums artimas ir jus myliu“, – sakė Šventasis Tėvas.

Jis taip pat priminė, kad tą sekmadienį Bažnyčios liturgijoje celebruota Šventoji Šeima nuo pat Jėzaus gimimo patyrė didelių sunkumų ir pavojų. Kad išsigelbėtų nuo karaliaus Erodo smurto, Marija, Juozapas su Kūdikiu buvo priversti bėgti į Egiptą ir patirti nelengvus migrantų išbandymus. Kaip tik dėl to yra vertingas Šv. Egidijaus bendruomenės ir kitų socialinių organizacijų šeimyniškas rūpinimasis bedaliais, nes tai yra tikras Dievo meilės ženklas, aiškino popiežius Benediktas  XVI. Jis pažymėjo, kad dabartinių ekonominių sunkumų laikotarpiu mes visi turime tapti tokiais vilties ženklais ir neužsidaryti savanaudiškumo kiaute, kuris palieka tuštumą širdyje.

Šv. Egidijaus bendruomenės iniciatyvos

Kalėdų švenčių vaišes vargšams ir vienišiems žmonėms Šv. Egidijaus bendruomenės nariai rengia nuo 1982 metų ir ši tradicija jau įgavo tarptautinį mastą. Bendruomenės, veikiančios jau daugiau kaip 70-yje pasaulio šalių, duomenimis, tokie kalėdiniai susitikimai vyksta visuose penkiuose kontinentuose. Pernai tokiu būdu surengtuose Kalėdų pietuose pasistiprino apie 100 tūkstančių žmonių, ir vien tik Romoje daugiau kaip dešimt tūkstančių. Šventinis valgis pateikiamas globos namuose, kalėjimuose, ligoninėse, stotyse, gatvėse ar tiesiog bažnyčiose po iškilmingų šv. Mišių apeigų.

Po pietų Romos vargšų valgykloje, tame pačiame Šv. Egidijaus bendruomenės pastate, Šventasis Tėvas susitiko su migrantams rengiamų nemokamų italų kalbos kursų dalyviais. Popiežius pripažino, kad vietinės kalbos mokėjimas yra vienas svarbiausių svetimšalių integravimo faktorių, leidžiančių geriau susipažinti su juos priimančios šalies kultūra. „Tačiau yra kalba, kuri pranoksta visas kitas ir kuri yra visiems suprantama, visus vienija. Tai artimo meilės kalba, – sakė Benediktas XVI. – Šios kalbos mus moko Kūdikėlis Jėzus, Dievas, dėl meilės žmonėms tapęs vienu iš mūsų“.

Baigdamas susitikimą Šventasis Tėvas atidengė ir palaimino specialią memorialinę plokštę, kuri buvo pagaminta jo vizito į Šv. Egidijaus bendruomenės instituciją atminimui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija