2010 m. sausio 8 d.
Nr. 2
(1787)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Angelai – Kernavėje

Bronius VERTELKA

Menininkas Henrikas Orakauskas
iš Kernavės

H. Orakausko darbas Panevėžyje

Žurnalistai iš Prancūzijos stebino menininką Henriką Orakauską iš Kernavės. Užuot  domėjęsi jo darbais, jie  atkakliai klausinėjo, kaip sugeba pragyventi iš kūrybos. Atsidėti menui užsienyje galima tik susikrovus turtų.

Vaikystėje Henrikas buvo užsispyręs medžio drožėjas. Tėvui dirbant kūriku kolūkio katilinėje ateidavo jo pavaduoti. Iš pliauskų drožė tuo metu populiarių sportininkų figūras. Įstojęs į Telšių taikomosios dailės technikumą, čia sutiko  bendramintį, su kuriuo išsinuomojo kambarį, ir abu naktimis drožė. Pridrožė tiek, kad medinę lovą iki kojūgalių viršaus dirbiniais užvertė.

Iš Vyžuonų kilęs H. Orakauskas įsikūrė Kernavėje. Tarsi  į ausį kažkas būtų pakuždėję, kad nepraloš įsigijęs buvusią kolūkio kontorą. Savo namus menininkas pasiraitojęs rankoves puolė  pertvarkyti. Ką sugebėjo, darė pats, daug padėjo žmona Loreta – projektuotoja, architektė ir dizainerė.

Henriko Orakausko studija-galerija Kernavės Vilniaus gatvėje virto  turistų ir meno mėgėjų užeigos vieta. Iš pradžių svečiai gėrisi meniškais akcentais pasipuošusia sodybos aplinka, o paskui eina į vidų. Galerijoje eksponuojami žymiausių Lietuvos menininkų kūriniai, koncertuoja garsūs meno atlikėjai. Vietos gyventojams nebereikia  važinėti į sostinę, norint numalšinti meno troškulį.

Paties H. Orakausko kūrinių yra Šiauliuose, Panevėžyje, Vilniuje, Utenoje, Kaune, kituose miestuose, bet daugiausia jų – per dvi dešimtis – Kupiškyje. Daugiau nei 15 metų jis ten kūrė. Dailininkų sąjungos narys kala iš metalo, daro medžio ir akmens skulptūras, piešia. Už Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios altorių atnaujinimą jam buvo suteikta aukščiausia restauratoriaus metalisto kategorija. Šitaip įvertintas H. Orakauskas tuo metu buvo vienintelis Lietuvoje.

H. Orakausko kūryboje dažna angelų metafora. Kupiškyje savo 60-mečiui pažymėti skirtoje parodoje jis pateikė savaip pagamintus plūgus,  taip dramatizuodamas dabartinę žemės dirbimo situaciją. Ir čia budi angelai – kaip viltis.

Kernavė, Širvintų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija