2010 m. sausio 22 d.
Nr. 6
(1791)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kauno valstybinis choras pagerbė Laisvės gynėjus

Rimantas KLEVEČKA

Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos)
bažnyčioje gieda Kauno valstybinis
choras. Diriguoja prof. Petras Bingelis

Laisvės gynėjų dienos vakarą Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje susirinko kauniečiai pagerbti žuvusių už Lietuvos laisvę, susikaupti maldai už juos.

Kauno valstybinis choras – garsiausias miesto muzikinis kolektyvas – savo daina ir giesme patvirtino tautos laisvės troškimą nuo pat pirmųjų Nepriklausomybės žingsnių: atkuriant valstybingumą 1990 m. kovo 11-ąją, jį ginant kruvinąjį 1991-ųjų sausį.


Tradiciniai Rarotų giedojimai

Kun. Saulius Stumbra

Klaipėdos etnokultūros centre
giedojo Vilniaus Arkikatedros
Bazilikos liaudies giesmių ansamblis
(vadovė Janina Bukantaitė)

Gruodžio 5-ąją Klaipėdos etnokultūros centre rinkosi miestelėnai ir svečiai prisiminti ar vėl iš naujo pažinti rarotinius giedojimus. Etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė džiaugėsi, jog šis renginių ciklas leis giliau pažinti katalikiškąją liaudies tradiciją. Renginyje dalyvavęs šių eilučių autorius pristatė Rarotų istorinę kilmę, tradicijas ir liturgiją, apžvelgė Marijos valandų („gadzinkų“) kelią į Lietuvą ir senąsias giedojimo tradicijas. Marijos valandos nebuvo tik bažnytinis giedojimas – jos buvo giedamos ir Advento vakarais namuose, šeimai susėdus prie stalo ar dirbant įvairius darbus. Kunigas apgailestavo, jog ši graži liaudiškojo pamaldumo tradicija, deja, liko tik bažnyčiose, o namuose mažai praktikuojama. Beje, kaimyninėje Lenkijoje Marijos valandų ir Rarotų tradicijos iki šios dienos išlikusios gyvos, o tai gali būti sektinas pavyzdys ir mums sugrąžinti į šeimas bendros maldos tradiciją, kuri buvo tokia gyva iki sovietmečio. Buvo pristatyti svečiai – Vilniaus Arkikatedros Bazilikos liaudies giesmių ansamblį (vadovė Janina Bukantaitė). Šis kolektyvas kiekvieną Advento sekmadienio rytą Bazilikoje liaudiškai gieda Marijos valandas. Džiugu, jog tą vakarą žiūrovų nebuvo, nes gausiai susirinkę žmonės giedojo kartu su ansambliu. Melodijos autentiškos – jas ekspedicijų metu surinko prof. hab. dr. A. Motuzas, dauguma melodijų užrašyta Žemaitijoje. Įdomu, jog šiandien bažnyčiose dažniausia girdime Juozo Naujalio aranžuotas melodijas, kurios visada skambėjo tik bažnyčioje, o namuose buvo giedama savo susikurtomis melodijomis, artimomis krašto dainai. Baigus giedoti Marijos valandas ansambliečiai sugiedojo dar keletą autentiškų Advento giesmių.


Šeimą globoja angelas

Benjaminas ŽULYS

Vienas parodos darbų

Kauno Arkikatedros parapijos namuose atidaryta Kauno ikimokyklinių įstaigų vaikų dailės paroda „Šeimos angelas“. Tai jau dešimtoji paroda, kurios dalyviai – 3–7 metų amžiaus vaikai, pateikę ekspozicijai daugiau nei 250 savo darbelių. Jie saviti bei išradingi tiek savo atlikimo technika, tiek ir savo pavadinimais, pačių vaikų sumanytais tekstais, kuriuos užrašė jų auklėtojos. Ši technika – vadinamosios lakštinės grafikos kūriniai estampai, kalbant dailininkų žodžiais, tarsi būties atspaudas laike, prisilietimo žymė, pėdsakas, kūryba, sušildyta to, ką regime, girdime ir jaučiame. Žinoma, vaikučiai šių teorinių dalykų nežino – jie, pamokyti savo auklėtojų, paprasčiausiai nuoširdžiai savo darbeliuose išreiškia tai, ką jaučia. Pasak parodos organizatorės metodininkės dr. Rimantės Matlašaitienės, kūrinėliuose kalbama apie saugojantį nuo blogio angelą, apie meilę ir laimę. Vaikų angelas danguje – paslaptingas, nematomas, o kartais labai žemiškas – tėtis, mama, gyvūnėliai. Vaikai tiki gėrio pergale pasaulyje. Netradiciniu būdu – iškilimų ir įspaudimų, šviesos bei šešėlių kalba perteiktus išgyvenimus vaikai dar paaiškina savo žodžiais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija