2010 m. sausio 27 d.
Nr. 7
(1792)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Atsisveikinome su kariu savanoriu ir menininku humanistu

Karys savanoris Stasys Gudaitis

Likimo smūgiai nenuspėjami. Prieš kurį laiką sunegalavęs dainininkas, choristas, karys savanoris Stasys Gudaitis sausio 17 dieną iškeliavo į amžinybę.

Artimo žmogaus netektis visada sukrečia ir priverčia atsigręžti į kartu nueitą gyvenimo kelią. Pajuntame gėlą ir graužatį, kad nespėjome pasakyti paskutinių atsisveikinimo žodžių. Tačiau po pusę amžiaus trukusios okupacijos, net gilaus liūdesio apimti suvokiame, kad mirti ir būti palaidotam savo Tėvynėje vis dėlto yra didelė laimė.


Nepalaužtas laisvės troškimas

Kazimieras Dobkevičius

Dainavos apygardos partizanų vadas
Lionginas Baliukevičius-Dzūkas

Kauno karininkų ramovėje iškilmingai paminėtos Lietuvos rezistencinės kovos vado Liongino Baliukevičiaus-Dzūko 85-osios gimimo ir 60-osios žūties metinės. Į minėjimą atvyko Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas istorikas Algis Kašėta, LLKS štabo viršininkas, Vyčio kryžiaus ordino kavalierius, dim. majoras Vytautas Balsys, partizano Dzūko bendražygė, Vyčio kryžiaus ordininkė Antanina Garšvienė-Milda, didelė grupė partizaninės kovos dalyvių, miesto inteligentija, moksleiviai.


Aktyvaus visuomenės veikėjo netekus

Saulius Pečiulis. 2007 m.
Dail. Stasio POVILAIČIO nuotrauka

Sausio 19 dieną mirė Saulius Pečiulis – ekonomistas, rašytojas, aktyvus visuomenės veikėjas, Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys. Netekome nuoširdaus žmogaus, gabaus kūrėjo, kelių knygų autoriaus.

Saulius Pečiulis gimė 1960 metų spalio 5 dieną Vilniuje. 1983 metais baigė Maskvos M. Lomonosovo universitetą. 1986 metais jaunas gabus mokslininkas apsigynė ekonomikos mokslų kandidato (dabar – daktaro) laipsnį. Nuo 1986 metų rudens pradėjo dirbti Vilniaus pedagoginiame universitete. 1988 balandžio 21 dieną „Komjaunimo tiesoje“ publikuotame straipsnyje viešai prabilo apie masines tremtis, pokario partizanų kovas ir stalinines represijas. Balandžio 22 dieną S. Pečiuliui išsirengus į turistinę kelionę po Rumuniją kartu su juo traukinyje važiavo keli KGB pareigūnai. Traukiniui artėjant prie Rumunijos sienos S. Pečiulis buvo kagėbistų užpultas, sumuštas ir surakintas antrankiais. Paskutinėje stotelėje prieš kertant Rumunijos sieną jis buvo išlaipintas iš traukinio, išgabentas į Černovcų psichiatrijos ligoninę ir įkalintas griežto režimo psichiatrijos skyriuje. Čia jam teko praleisti daugiau nei mėnesį. Grįžęs į Lietuvą, Saulius Pečiulis tapo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariu, aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, važinėjo po Lietuvą, kalbėjo mitinguose, dalyvavo susitikimuose su žmonėmis, rašė straipsnius į Sąjūdžio spaudą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija