2010 m. sausio 27 d.
Nr. 7
(1792)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Petrui Jokubkai – 95-eri

Petras Jokubka Iliustracija
iš biografijų žinyno „Jungtinių
Amerikos Valstijų lietuviai“ (T. 1)

Vasario 4-ąją teisininkui, politologui, visuomenės veikėjui Petrui Ironiui Jokubkai sukanka 95-eri. Nuoširdžiai sveikiname ilgametį „XXI amžiaus“ skaitytoją ir rėmėją su garbinga sukaktimi ir linkime aktyvaus visuomeninio gyvenimo.

Okupantų priverstas palikti tėvynę ir jau ilgiau nei 60 metų JAV gyvenantis P. I. Jokubka gimė 1915 metais Nemeiriuose, Panevėžio aps., Viešintų vls. Išsilavinimą gavo nepriklausomoje Lietuvoje: mokėsi Kauno jėzuitų gimnazijoje, 1937 metais ją baigęs įstojo į Karo mokyklą, o ją baigęs 1938 metais pradėjo mokytis Vytauto Didžiojo universiteto Teisių fakultete (1939 metais perkeltame į Vilnių). 1942 metais baigė Vilniaus universitetą, o nuo kitų metų pradėjo dirbti tardytoju Ašmenoje.

Artėjant antrajai Sovietų okupacijai 1944 metais pasitraukė į Vokietiją. Miunsterio universitete gilinosi į teisės mokslus. 1949 metais persikėlęs į JAV, dirbo „Teisinių žinių“ redakcijoje, o 1960 metais su kitais atkūrė Lietuvių demokratų lygą, buvo jos pirmininku. P. Jokubka politinėje lietuvių ir amerikiečių veikloje reiškėsi ir vėliau. Jo iniciatyva buvo įkurta Amerikos tautinė organizacija (American National Organization, sutr. ANO) – nuo 1988 metų jis dirbo jos pirmininku. Priklausė Lietuvių teisininkų draugijai (1970 metais jai vadovavo, vėliau buvo centro valdybos iždininkas), taip pat Lietuvių krikščionių demokratų sąjungai (1989–1992 metais buvo Čikagos skyriaus pirmininkas), 1993 metais išrinktas ALT’o Čikagos skyriaus sekretoriumi. 1989 metais anglų kalba išleido trijų dalių veikalą American Nationality and ANO, pakartotinai ir 1994 metais. Jame iš politologo pozicijų išdėsto partijų kūrimo principus, valstybės valdymo formas, įstatymų leidybą ir vykdomųjų organų bei teismų funkcijas, taip pat apibūdina ANO veiklą. Po nepriklausomybės atkūrimo keletas P. Jokubkos knygų išleista ir Lietuvoje: 1999 metais – Gulbiniškių idilės apie 1918-1920 metų savanorius, 1993 metais – Uolėtas kelias į tobulybę, kurioje nagrinėjamos žmogaus ir visuomenės moralinio tobulėjimo problemos. Rašo eilėraščius ir rengiasi išleisti jų rinkinį. Keletą eilių atsiuntė ir mūsų redakcijai. Jose atsispindi meilė daug iškentėjusiems okupantų jungą nešusiems tautiečiams, paliktos, bet mylimos tėvynės gamtos ir žmonių motyvai.

Pernai laiške redaktoriui P. I. Jokubka pateikė keletą svarbių patarimų, atkreipė dėmesį į bendradarbiavimo tarp „XXI amžiaus“ ir dešiniųjų partijų perspektyvas. Kai kurie jo patarimai jau įgyvendinami, už tai esame dėkingi.

Dėkojame Petrui Ironiui Jokubkai už prenumeratą ir paramą. Dar kartą sveikiname Jubiliatą su garbinga 95-erių metų sukaktimi, linkime sveikatos bei aktyvios veiklos ir Dievo palaimos.

Spausdiname vieną P. I. Jokubkos atsiųstų eilėraščių.

 

Petras Ironis Jokubka

Badas ir mirtis

Lagery prie dalijamos duonos stalo
Kriminalistai viešpatavo.
Kartais ir tos riekės ji negavo,
Ir taip vargšelė badavo.


Ji maldavo, kad kas ją pas save priimtų,
Tardama: „Aš daug nevalgysiu –
gera būsiu ir jums daug padėsiu“.
Bet jos viltys greit išblėso.


Niekas nenorėjo priimti mažos mergytės
Ir menkais ištekliais dalytis,
Kuriuos jie gaudavo iš Lietuvos,
Brangios tėvynės pavergtos.


Kankinės gyvenimas artėjo prie galo.
Silpnas kūnelis greitai geso,
Skruostai pabalo, rankutės šalo,
Gyvybė greitai išblėso.

(Prie eilėraščio yra prierašas,
kad aprašytas atvejis yra tikras faktas)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija