2010 m. sausio 29 d.
Nr. 8
(1793)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Intronizuotas Serbijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchas

Mindaugas BUIKA

Naujasis serbų stačiatikių
patriarchas Irinėjus

Serbijos Stačiatikių Bažnyčios
patriarcho Irinėjaus
intronizacijos iškilmėse

Popiežiaus sveikinimai ir linkėjimai

Popiežius Benediktas XVI laišku pasveikino naująjį Serbijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchą Irinėjų, išrinktą į svarbias ganytojiškas pareigas. Sausio 22 dieną 44 serbų stačiatikių vyskupų asamblėjoje iš trijų kandidatų išrinkto 79 metų patriarcho Irinėjaus intronizacija (įvesdinimas į sostą su insignijų įteikimu) sausio 23 dieną įvyko sostinės Belgrado katedroje. Šiose iškilmėse Katalikų Bažnyčiai atstovavo Vatikano apaštalinis nuncijus Serbijoje arkivyskupas Orlandas Antoninis ir Belgrado katalikų arkivyskupas Stanislavas Hočevaras.

Savo laiške naujajam serbų stačiatikių dvasiniam vadovui Šventasis Tėvas pabrėžė, kad meldžia Viešpatį „gausių malonių ir išminties išpildant aukštąsias atsakomybes Bažnyčios ir patikėtų žmonių tarnystėje“. Popiežius Benediktas XVI taip pat su pagarba prisiminė lapkričio 15 dieną mirusį patriarchą Pavlę, palikusį turtingą ir gilų dvasinį paveldą, didį ganytoją ir dvasinį tėvą, kuris veiksmingai vadovavo Bažnyčiai ir išsaugojo jos vienybę iššūkių akivaizdoje. Patriarchas Pavlė, vadovavęs Serbijos Stačiatikių Bažnyčiai nuo 1990 metų, kai prasidėjo didžiosios politinės permainos Balkanų pusiasalyje ir visoje Rytų Europoje, mirė sulaukęs 95 metų amžiaus.

Popiežius Benediktas XVI palinkėjo, kad naujasis patriarchas Irinėjus sektų pirmtako pavyzdžiu ir palaikytų broliškus santykius su Katalikų Bažnyčia. Šventasis Tėvas užtikrino, jog Katalikų Bažnyčia tęs draugystės ryšius ir teologinį dialogą su stačiatikiais ir kad tos kliūtys, kurios vis dar kliudo pilnutinės bendrystės pasiekimui, bus įveiktos.

Sveikinimo telegramą 45-ajam Serbijos Stačiatikių Bažnyčios vadovui pasiuntė ir ekumeninę veiklą koordinuojančios Popiežiškosios krikščionių vienybės tarybos pirmininkas kardinolas Valteris Kasperis.

Realus atsakomybės suvokimas

Naujasis Serbijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchas Irinėjus (pasaulietinis vardas Miroslavas Gavrilovičius) gimė 1930 metų rugpjūčio 28 dieną Vidovos miestelyje tuometinėje Jugoslavijos karalystėje. Baigęs gimnaziją, Prizrenės seminariją ir Belgrado teologijos fakultetą, po karinės tarnybos 1959 metais įstojo į Rakovicų vienuolyną, prisiimdamas vienuolinį Irinėjaus vardą. Teologijos studijas tęsė Atėnuose, paskui dėstė Prizrenės (dabar Kosovo respublika) kunigų seminarijoje. 1969 metais buvo paskirtas šios seminarijos rektoriumi. 1974 metų gegužę buvo konsekruotas vyskupu ir tuometinio patriarcho Germano paskirtas Rakovicų ordinaro pagalbininku. 1975-ųjų gegužę paskirtas Nišo vyskupu ir čia dirbo 35 metus – iki išrinkimo Serbijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchu. Tiek savo tėvynėje, tiek ir užsienyje patriarchas Irinėjus vertinamas kaip nuosaikus tradicinių pažiūrų hierarchas, atviras ekumeniniam ir tarpreliginiam dialogui. Kaip tik tai savo sveikinimo telegramoje ir pabrėžė Popiežiškosios krikščionių vienybės tarybos pirmininkas kardinolas V. Kasperis, prisimindamas savo susitikimus su tuometiniu Nišo vyskupu ir kitais serbų stačiatikių ganytojais. Viename interviu dabartinis patriarchas Irinėjus sakė, jog norėtų, kad Popiežius atvyktų į Serbiją 2013 metais, kai bus minimos Milano edikto 1700-osios metinės. Pagal šį teisinį aktą Romos imperatorius Konstantinas, kuris kaip tik yra gimęs Niše, nutraukė krikščionių persekiojimą. Irinėjus aiškino, kad norėtų su Popiežiumi susitikti Niše ir kad tai būtų gera proga sustiprinti katalikų ir stačiatikių dialogą. Serbija yra viena iš nedaugelio Europos valstybių, į kurią nebuvo nuvykęs ankstesnis popiežius Jonas Paulius II.

Intronizacijos iškilmėse, kuriose dalyvavo Serbijos vyriausybės vadovai ir sosto įpėdinis kunigaikštis Aleksandras Karadžordževičius, sakydamas homiliją patriarchas Irinėjus pabrėžė, kad puikiai suvokia, kokia didelė atsakomybė atstovauti Bažnyčiai ir jos nariams Dievo akivaizdoje, dalytis su tauta jos istoriniu likimu, džiaugsmais ir tragedijomis. Prisipažinęs, kad jo širdis plazdena, kaip lapelis vėjyje dėl to, ar jis yra vertas tokios aukštos garbės ir atsakomybės, naujasis Serbijos Stačiatikių Bažnyčios vadovas meldė Viešpaties paramos, gailestingumo ir malonių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija