2010 m. vasario 3 d.
Nr. 9
(1794)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Teisinio nihilizmo brūzgynai

Antanas Uosis

Lietuva nenumaldomai artėja prie savo valstybės atkūrimo 20-mečio. Nors ir mėgstama pasigirti naryste ekonominėse ar militarinėse Vakarų organizacijose, džiaugsmo kol kas nėra daug. Savo kuklų atkurto valstybingumo jubiliejų valstybė sutinka krečiama daugelio skaudžių ligų.

Vis mėgstame pakalbėti apie ekonomines problemas. Bet tiek jau to – kad ir ką sakytų sovietmečio besiilgintys pensininkai, Lietuvoje pragyvenimo lygis šiandien aukštesnis nei daugelyje buvusios SSRS respublikų. Tačiau žymiai rečiau kalbama apie moralinę krizę, baigiančią sugraužti valstybės kūną. Ir nors daugelis nusivylimą ir masinę emigraciją sieja kaip tik su krize ir nedarbu, tačiau yra ir dar vienas svarbus faktorius – socialinio teisingumo stoka.


„Alma Mater“ ir Povilas Pečeliūnas

Lietuvos pogrindžio leidinio
„Alma Mater“ rinkinio viršelis

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido svarbų veikalą – pogrindžio leidinį „Alma Mater“, ėjusį okupacijos sąlygomis. Ta dvasia, kuri liejosi iš šio leidinio iniciatorių (tik nepriklausomybės metais sužinojome tikrąjį jo leidėją ir atsidavimą), buvo tikra atgaiva, jį skaičiusiems žmonėms leisdavusi pasijusti laisvais. 1980-ųjų pabaigoje leidinys buvo skirtas Vilniaus universiteto (tada vadinto kolaboranto A. Sniečkaus vardu) įkūrimo 400 metų jubiliejui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija