2010 m. vasario 3 d.
Nr. 9
(1794)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vatikano muziejų papuoš lietuvių menininkės darbas

Violeta Juškutė, Paolo Segretti
ir Donatas Juškus

Vatikano muziejaus kolekciją papuoš vienos ryškiausių Lietuvos šiuolaikinės dailės atstovių menininkės Violetos Juškutės kūrinys „Angelo sparnas II“. Šis menininkės darbas yra Lietuvos sostinės Vilniaus ir projekto „Gold of Lithuania“ dovana Vatikanui. Dovana primins 2009 metų vasarą lietuvių buriuotojų piligriminę kelionę po Viduržemio jūrą, dedikuotą Lietuvos tūkstantmečio jubiliejui. Sausio 19 dieną Lietuvos delegacija buvo priimta Vatikano muziejuje.

Unikalus lietuvių menininkės kūrinys „Angelo Sparnas II“ sukurtas iš rankų darbo popieriaus – kiekviena sparno plunksna atskirai pritvirtinta prie metalinio karkaso. Pirmoji diptiko dalis 2007 metais dalyvavo Europos kylančių menininkų parodoje Amsterdame ir buvo atrinkta į „Sotheby’s“ labdaros aukcioną. Atrankos komisijoje dalyvavo žinomi pasaulyje meno vertintojai, kritikai, ekspertai – tarp jų ir atstovė iš Tate Modern London. Savo kūrinį V. Juškutė pristatė kaip žaidimą, dialogą medžiaga, kurios faktūros ir nenuspėjamumas įkvepia kurti. Aukcione surinktos lėšos skirtos vaikų edukacijai.

„Angelo sparnas – tai šiuolaikinė Ikaro svajonės pasidaryti sparnus ir pakilti iki Saulės parafrazė“, – taip V. Juškutės darbą apibūdino menotyrininkė Laima Kreivytė. Anot jos, plunksnų atspaudai popieriuje primena kalkakmenyje sustingusias priešistorines fosilijas, tačiau ore sklandanti skulptūra sukuria gyvumo įspūdį.  

„Praėjusių metų pabaigoje popiežius Benediktas XVI pakvietė Bažnyčią atnaujinti ryšius su meno pasauliu. Iš vienos pusės, tai yra ir mūsų pritarimas šiam kvietimui, be to, turime dar vieną puikią progą parodyti, kad Lietuvą pasaulyje garsina ne tik buriuotojai, bet ir menininkai. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje Lietuva ir Vilnius yra garsinami per aukštąją kultūrą ir menus. Tai turėtų būti mūsų šalies didžiausia diplomatija pasaulyje. Toks mūsų šalies menininkės įvertinimas įrodo mūsų galimybes įsilieti į elitinę pasaulinę meno rinkos konjunktūrą. Į didžiausią pasaulyje Vatikano muziejų įsilieti šalia tokių solidžių meno pasaulio figūrų kaip Bernini, Caravaggio ir daugelio vakarų modernizmo klasikų yra įtraukti ir pakviesti tik išskirtiniai menininkai iš Vakarų Europos ir viso pasaulio“, – teigė Vilniaus meno galerijos kuratorius ir projekto „Gold of Lithuania“ iniciatorius Donatas Juškus.   

Iškeliavęs į Vatikano muziejų „Angelo sparnas II“ taps prisiminimo apie Lietuvos tūkstantmetį ir lietuvių buriuotojų kelionę po Viduržemio jūrą simboliu. 2009 metų vasarą jachta „Gold of Lithuania“ su kilnia misija apiplaukė Viduržemio jūrą ir iškėlė savo vėliavą 17 miestų uostuose. Žinią apie Lietuvos tūkstantmetį delegacija perdavė Kroatijos, Kretos, Korsikos ir kitų šalių uostų merams, šios kelionės metu aukščiausiu lygmeniu lietuvius priėmė Palermo (Sicilija) regiono  viceprezidentas ir Vatikano valdytojas kardinolas Džovanis Lajola. Jiems lietuviai perdavė Vilniaus miesto kvietimą apsilankyti Lietuvos sostinėje ir išreiškė pageidavimą toliau plėtoti partnerystės ryšius. 

Violeta Juškutė (g. 1962) parodose dalyvauja nuo 1987 metų. Yra surengusi per 10 personalinių parodų Austrijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Lietuvoje. Nuo 1995 metų kuravo 12 dailės projektų Lietuvoje bei Austrijoje. Lietuvos ir Austrijos dailininkų sąjungų narė. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos ir Austrijos dailės muziejai, Sotheby‘s aukcionas, Tate Modern muziejus Londone bei Vatikano meno muziejus.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija