2010 m. vasario 5 d.
Nr. 10
(1795)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Prie prokuratūrų vyko protesto akcijos

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Piketas prie Kauno apygardos
prokuratūros pastato

Vasario 1 dieną prie prokuratūrų pastatų Vilniuje ir Kaune vyko protesto akcijos dėl vadinamosios pedofilų bylos. Sausio 26 dieną prokurorai panaikino pagrindinius kaltinimus garsiojoje pedofilijos byloje figūruojančiam verslininkui A. Ūsui ir atsisakė pateikti bet kokius kaltinimus jo bendrininkei L. Stankūnaitei. A. Ūsui pateikti tik įtarimai dėl D. Kedžio dukrelės tvirkinimo, ir už tai pedofilijos įtariamajam gresia tik simbolinės bausmės. Situacija sudėtinga – pedofilijos bylos tyrimas beveik stabdomas, o kai kuriose žiniasklaidos priemonėse toliau vyksta prieš D. Kedžio artimuosius Venckus nukreipta propagandinė kampanija.

Kaune 17 valandą prie Apygardos prokuratūros pastato susirinko apie 200 žmonių. Pikete dalyvavo D. Kedžio teta Audronė Skučienė bei kiti šio drąsaus kovotojo su pedofilija giminaičiai. Į piketą atvyko ir įvairių pilietinių organizacijų bei profsąjungų atstovai. Susirinkę piliečiai skandavo šūkius „Gėda“, kai kurie laikė plakatus su užrašais „STOP pedofilijai“, „Kiek tavyje Drąsiaus“, prokuratūros pastato prieigose užklijavo lipduką su D. Kedžio nuotrauka. Šalia įėjimo į prokuratūrą buvo uždegtos žvakutės. Nepaisant siaučiančios pūgos, akcija truko iki 18 valandos.

Protesto akcijos metu buvo renkami parašai po peticija su reikalavimais dėl generalinio prokuroro A. Valantino ir jo pavaduotojų G. Jasaičio bei V. Barkausko nušalinimo nuo pareigų. Nuo to laiko, kai Generalinei prokuratūrai pradėjo vadovauti A. Valantinas, situacija šioje svarbioje žinyboje pradėjo keistis į blogąją pusę. Iki tol Generalinei prokuratūrai vadovavę K. Pėdnyčia ir A. Klimavičius inicijuodavo svarbius antikorupcinius tyrimus, tačiau nuo 2005 metų visi šie svarbūs tyrimai buvo nutraukti – tiek garsioji „Rubikono“, tiek kitos rezonansinės bylos. O kur dar 2006 metais prasidėjęs buvusio disidento A. Petrusevičiaus persekiojimas. Po sufabrikuotos bylos šis sovietiniuose lageriuose kankintas patriotas buvo įkalintas, vėliau paleistas iš kalėjimo, bet iki šiol tampomas po teismus. Jam nuosprendis planuojamas skelbti kovo 18 d. Vilniuje, Apygardos teisme. Be to, 2006–2009 metais buvo bandoma nutraukti pulkininko Vytauto Pociūno nužudymo tyrimą. Tik po teismų sprendimų V. Pociūno nužudymo tyrimai vis atnaujinami. Tad pedofilijos byla – tai dar vienas aplaidaus prokurorų darbo įrodymas daugelio aplaidžiai tiriamų ar sufabrikuotų bylų grandinėje. Prokuratūros sistemoje dirba daug padorių ir atsakingų pareigūnų, bet jų darbui labai trukdo korumpuoti jų kolegos.

Vilniuje 17 valandą prie Generalinės prokuratūros pastato susirinko kelios dešimtys protestuotojų – keli Drąsiaus Kedžio giminaičiai bei kiti aplaidžiu prokurorų darbu nepatenkinti vilniečiai. Kai kurie iš jų laikė plakatus, D. Kedžio nuotraukas. Keletas piketo dalyvių buvo pakviesti pokalbiui į Generalinę prokuratūrą, bet pokalbis buvo formalus, prokurorai teigė, kad jų veiksmai teisėti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija